Назад

Бумащина спъва проекти на бизнеса за стажове


 • Бумащина спъва проекти на бизнеса за стажове
   
  Бумащината при подготовката на европроект за стаж на младежи трябва да се премахне, а представянето на необходимите документи да е по електронен път. Това поиска председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов на заседание на обществения съвет към комисията по европейските фондове вчера. На него бяха обсъдени високата безработица на младежите и ниската им квалификация.
  За да наемат стажанти, сега от фирмите се иска да представят куп документи на хартия, въпреки че в повечето случаи информацията я има в публични регистри, посочи Симеонов. Зам.-министърът на образованието Петя Евтимова му отговори, че подаването на проекти по сега започващите схеми за ученически и студентски практики ще е само по интернет.
  Зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев предложи държавата да опрощава кредита за образование на студенти, намерили работа в белия сектор на икономиката. Според него заемът може да се намалява с размера на осигуровките в НОИ.
  Участниците в дискусията се обединиха около дежурния извод, че в бъдеще ще трябва система за прогнозиране какви кадри ще са нужни. “Затова е важно е да се развие диалогът между държавата, образованието и бизнеса”, каза Петър Андонов от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

  Линк

Назад