Назад

Споразумения гарантират надомната работа и дистанционния труд


 • Споразумения гарантират надомната работа и дистанционния труд


  "Гарантираме, че в парламента това ще бъде облечено в необходимия закон, както само преди 2 седмици се договорихме за пенсионната реформа, тя мина на първо четене в НС, така че по същия начин ще подходим и с днешния документ, който дава една добра регулация и възможност между труда и капитала да има един нормален работещ диалог", каза министър-председателят Бойко Борисов.

  Споразуменията са разработени в изпълнение на решение на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) по повод приемане на антикризисни мерки.

  Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че с тези споразумения ще бъде облекчен пазара на труда. По думите му , за да се изпълнят законодателно ще се наложат промени в Кодекса на труда, КСО, в някои от данъчните закон и ще се наложи да бъде допълнен закона за безопасност на труда.
  Димитров обясни, че не съществува статистика за работещите надомна или дистанционна работа. Въпреки това според различни критерии те са между 300 000 и 500 000 души.
  В споразуменията е дадена и ясна дефиниция за надомна и дистанционна работа. В споразуменията е определено и какво трябва да получи надомният работник, за да е защитен.
  Председател на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев обясни, че България е сред първите страни новите членки в ЕС, която има споразумения за надомната и дистанционната работа.
   
  Председателят на БТТП Цветан Симеонов заяви, че тези споразумения са важен сигнал за чуждестранните инвеститори, че България вече е икономически стабилна.

  Евгени Душков от КТ "Подкрепа" обясни, че с подписването на тези споразумения тристранният диалог се е издигнал на "едно по-високо ниво".


  Линк

Назад