Назад

Работодатели ще дават препоръки на служителите си в онлайн регистър


 • БТПП и ПРЕПОРЪКА.БГ започват сътрудничество в полза на българските работодатели


   
  Още по времето на Храбрия шивач от популярната приказка на Андерсен е било валидно правилото три пъти мери и после режи. Не че кроячите не винаги са били майстори. Били са, но са знаели голямото значение на точното мерене. Защото веднъж захапеш ли с ножицата – връщане няма. Платът и кожата или стават на дреха, или отиват зян.
  В днешно време предприемачите са като кроячите – мерят, оглеждат, мислят и накрая назначават работниците или служителите, с които печелят парите си. Различното е, че хората на наемния труд нe са парчета и ако предприемачът не премери правилно, бизнесът му ще пропадне.
  Всяка година се харчат няколко хиляди лева заради направилно назначени или заради напуснали работници. По данни на НСИ текучеството носи загуби на българските предприемачи в размер на милиони левове годишно - това каза Светломир Иванов в представяне проведено в БТПП. Всеки работодател е задължен от закона при „поискване” да дава ПРЕПОРЪКА на всеки напуснал свой работник. Ако дори малко се е заблудил или е вписал своето лично отношение към един работник или млад специалист, тези препоръки ще бъдат толкова важни за всеки който търси да се развива като професионалист, колкото е важна колекцията от дипломи – допълни г-н Иванов.
  Работодателите трябва да проявяват солидарност, но и да си спестяват излишни усилия при наемането на всеки нов работник, като депозират с отговорност своите препоръки и това най-лесно може да се случва през сайта на Препоръка.БГ – каза председателят на БТПП Цветан Симеонов, който пожела успех на новото сътрудничество ,за което ще бъдат подробно информирани всички членове на мрежата от ТПП/ТПК в страната.

  Линк

 • Работодатели ще дават препоръки на служителите си в онлайн регистър


   
  Всяка година се губят значителни средства заради неправилно назначени или напуснали работници. По данни на НСИ текучеството носи загуби на българските предприемачи в размер на милиони левове годишно - това каза Светломир Иванов при представяне на preporaka.bg, проведено в Българската търговско-промишлена палата.
  Всеки работодател е задължен от закона при „поискване” да дава препоръка на всеки напуснал свой работник. „Ако дори малко се е заблудил или е вписал своето лично отношение към един работник или млад специалист, тези препоръки ще бъдат толкова важни за всеки, който търси да се развива като професионалист, колкото е важна колекцията от дипломи”, допълни Иванов.
  За да могат работодателите по-лесно да намират подходящ работник и в същото време да информират останалите работодатели за свои бивши служители, е създаден електронният регистър preporaka.bg. В него се съхранява информация за препоръките от работодатели за служителите в учреждения, фирми, фондации, организации с нестопанска цел от цяла България. Неговата цел е да се премахне възможността от некоректни служители да намират работа на други места, криейки се зад анонимността на трудовата им биография. Наред с това сайтът ще дава поглед върху нивото на трудова оценка по браншове и региони.

  Линк

Назад