Назад

Стари болнични след Нова година


 • Стари болнични след Нова година


  Антикризисната мярка работодателите да плащат първите три дни от болничните не донесе желания ефект. Това твърдят представители на частния сектор, които TV7 потърси за коментар, след предложението отново да се върне старото положение с изплащането на тези обезщетения.

  В момента работодателите плащат 70% от надницата през първите три дни при отсъствие по болест. Останалите дни ги плаща Националният осигурителен институт (НОИ) на 80 - при определени случаи - до 90 на сто. Мярката беше въведена през 2010 г. с цел да се повиши контролът и да се спестят пари от бюджета.

  От следващата година отново се предлага връщане на стария режим, при който работодателят да плаща пълната надница през първия ден болнични, а останалите дни се поемат от НОИ. Наблюденията на фирмите показват, че след промяната е намалял само броят на краткосрочните болнични.

  Парадоксално обаче са се увеличили общите дни, изплатени като обезщетение. В частния сектор броят на работниците, които ползват фиктивни болнични, е сведен до минимум, твърдят от фирмите. Дори при лека настинка служителят предпочита да се труди, за да го гледат с добро око в бъдеще.


  Линк

Назад