Назад

Казахстан към България: Ако искате да инвестирате в неограничен пазар, елате!


 • Казахстан към България: Ако искате да инвестирате в неограничен пазар, елате!   Ако искате да инвестирате в неограничен пазар, елате в Казахстан, заяви управляващият посолството на страната у нас Темиртай Избастин, който откри форум за възможностите за бизнес в Казахстан. Нашият пазар е неограничен, а възможностите му се увеличават многократно заради близостта на страната към Русия и Беларус.

  От своя страна зам.-икономическият министър Иво Маринов допълни, че търговските отношения между България и Казахстан не отговарят на възможностите на икономиките на двете страни. Маринов отчете, че 130 млн. щатски долара е стокообменът на България с Казахстан миналата година, като нашият износ е 25 млн. долара, а вносът – 105 млн. долара. България изнася основно препарати, медикаменти и апаратура към Казахстан, докато страната внася у нас нефтени и газови продукти. За първото полугодие на тази година спадът в стокообмена е 12,2 %, като нашият износ е намалял с около 7 %, а вносът от Казахстан – с 30 %, отчете Маринов.

  Представителите на Казахстан представиха редица възможности за данъчни облекчения или отсрочки за плащането на данъците за различни видове дейности. От своя страна Иво Маринов подчерта, че България е страната с най-ниски данъци в Европейския съюз. У нас корпоративният налог е 10 %, докато в Казахстан – 20 %.

  Една от основните цели на Казахстан е утвърждаването на европейския енергиен пазар. За тази цел ще бъде потърсено придобиване на собственост в европейските страни на пристанища, терминали, нефтени рафинерии, бензиностанции и други инфраструктурни обекти.

  От друга страна Казахстан ще потърси европейския опит в сферата на европейската ефективност и ще започне работа по проекти, свързани с предотвратяването на последиците от глобалното затопляне.

  За да подобри местните условия за бизнес, Казахстан ще потърси членство в редица световни и европейски организации, например свързани със стандартизацията и хармонизацията на различни дейности и продукти. Ще бъде търсен и международен опит, за да се модернизира мениджмънтът в предприятията.

  Казахстан изнася основно суровини за европейския пазар. За да увеличи стокообменът с европейските страни, Казахстан ще открие търговско представителство в Европа и негови подразделения в отделни страни.


  Линк

Назад