Назад

1 млн. евро търси БДЖ от доставчик


 • 1 млн. евро търси БДЖ от доставчик


  БДЖ е завела частичен иск срещу швейцарската компания “Арвекс” за 1 милион евро, която трябваше да достави 30 рециклирани спални вагона. Това обяви пред “Труд” главният юрисконсулт на държавната компания Румяна Пейчева.

  У нас “Арвекс” се представлява от Валентин Моллов, един от създателите на Първа частна банка.

  Делото е насрочено за 26 април т. г. в Арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата. Интересите на БДЖ в търговския спор ще се представляват от столичната адвокатска кантора “Бузева и сие”

  По време на управлението на тройната коалиция БДЖ подписа договор с “Арвекс” за доставка на общо 30 рециклирани спални вагона. Цената по контракта от 30 млн. евро стана повод да започне дело за безстопанственост срещу бившия генерален директор на БДЖ Христо Монов. Оказа се, че возилата са произведени през 60-те и началото на 70-те години на миналия век и че преди ремонта вече са били снети от експлоатация от предишния им собственик “Дойче бан”.

  България получи само 12 от вагоните, въпреки че е платена почти цялата сума за тях. Другите 18 събират прах на депо в Унгария, тъй като БДЖ не е доплатила остатък от 1,5 млн. евро.

  “Позицията ни в предстоящото дело ще бъде, че “Арвекс” не е изпълнил изискванията на възложителя. Ако спечелим делото, вероятно ще има и втори иск, с който ще поискаме развалянето на цялата сделка”, обясни Румяна Пейчева. Тя обаче отказа да каже точно кои клаузи от контракта са били нарушени.

  Междувременно вагони от същия вид като платените, но недоставени на БДЖ, се появиха в германска интернет борса за продажба на вагони и локомотиви.

  Няма категорично доказателство, че предлаганите от RAIL-ASSETS превозни средства са същите, но по правило подобни возила от 1968 г. се търгуват изключително рядко. Обявена е цена по договаряне.


  Линк

Назад