Назад

България е против субсидиите да се превеждат на части


 • България е против субсидиите да се превеждат на части  Маргарита Димитрова
  margadimitrova@gmail.com

  България ще се обяви категорично против идеята евросубсидиите за площ да се изплащат на части всеки месец заради проблемите с бюджета на ЕС. Подобно решение може да предизвика нова ескалация на земеделските протести в цяла Европа, коментира вчера министърът на земеделието Мирослав Найденов, след като откри първото по рода си изложение за биологични храни, напитки и продукти „Био Еко Експо 2010“ в НДК. Според сега действащия регламент европейските фермери имат право да получат помощите от 1 декември на настоящата година до 30 юни на следващата.
  1 млрд. лева трябва да получат българските земеделски производители за обработваемите си площи през 2010 г. 800 млн. лв. са от европейския бюджет. Изплащането ще започне, след като бъде готова актуализацията на ортофотокартата, по всяка вероятност това ще стане след началото на февруари догодина.
  Министърът съобщи още, има вероятност да бъдат намалени средствата за общата селскостопанска политика на ЕС след 2013 г. , когато ще настъпят промени в правилата. „Мнението на Съвета на министрите по земеделие е категорично против. България е два пъти против, тъй като ние и Румъния и в момента не получаваме целия размер на европейските субсидии”, заяви още Найденов.
  Българският бюджет ще изплати навреме и в пълен обем преките плащания на селските стопани независимо от проблемите с приемането на европейския, коментира финансовият министър Симеон Дянков. Той уточни, че дори ЕК да не може да възстанови средствата в срок, нашият бюджет може да си позволи плащанията.  Линк

Назад