Назад

С 15% поскъпва природният газ


 • С 15% поскъпва природният газ


   
  От 1 април природният газ ще поскъпне с повече от 12%, коментира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Прогнозата му е базирана на анализ на всички параметри, обуславящи високата или ниската цена на енергийния източник. 
  "Нямам претенции, че съм врачка", заяви тойпред БНР и обясни: "Става дума за прогнози на нивата, по които се търгува една суровина и съответните деривати".
  Под внимание е взета тенденцията на успокояването след ценовите пикове, както и на характерното зимно увеличение. "Тази неизвестна цена на газа, обвързана с параметрите, подлежи на оценка за даден период. Попаднахме в период, в който нямаше успокояване нито на цените на нефта, нито курсът на долара падна", са опасенията на Семерджиев. 
  Той посочи, че цената на топлинната енергия намалява непрекъснато през последните няколко години, но ако газта поскъпва, няма как и реалната цена да не се увеличава. Прогнозите му са за между 6 и 10% скок на цените в топлофиикациите, работещи с газ. При доставчиците, които са на въглища, не би трябвало да има поскъпване. 
  Преди време Семерджиев прогнозира повишаване стойността на природния газ със 7-8% от началото на април тази година. По-късно, на 13 март, той отказа да се ангажира с проценти, но обяви, че е възможно ДКЕВР да ревизира досегашните си прогнози.
  Междувременно председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов заяви, че предстоящото увеличаване на цената на природния газ, на топлофикационната услуга и на електроенергията ще се отразят и на цените на предлаганите от бизнеса стоки и услуги. Това обаче би подействало стимулиращо за стопанския сектор у нас. 
  Той коментира: "При това движение на енергоносителите нагоре, не трябва никой да си прави илюзията, че няма да има поскъпване, но от наша гледна точка това ще бъде допълнителен стимул за българските производителите и потребители да снижават потреблението на енергийни източници. Всичко това в един дългосрочен план ще има и положителен ефект върху българската икономика".
  По мнението на Симеонов поскъпването на енергийните суровини, респективно на основните продукти по търговските вериги, е толкова сериозно заради ниските заплати на българите и нарастващата безработица у нас. "За някои хора с ниски доходи всяка стотинка поскъпване е много сериозен проблем".

  Линк

Назад