Назад

В България жените получавали много по-малко пари


 • Бизнесът и жените


   
  Европейският парламент обмисля да въведе задължителни квоти на жените в управлението на големите компании. Предложението е до 2015 година всяка държава от Евросъюза да осигури възможност за кариера на 30% от жените. Причината е, че сега жените заемат незначителна част от добре платените длъжности в компаниите.
   
  Жените в България получават средно с около 20% по-малко от мъжете. По данни на статистиката през 2010 година жените са получавали с над 1600 лева на година по-малко от мъжете. Тенденцията е към увеличаване на тази разлика.
  Дискриминация има дори в държавната администрация, където жените взeмат с 13% по-малко от мъжете. Основната причина е, че представителките на нежния пол по-често излизат в нископлатени или неплатени отпуски за отглеждане на децата си. 
  Радка Стаменова е собственик на три училища и организатор на международни изложения в образованието. През годините й е било най-трудно да съчетава управлението на фирмата с грижата за децата си.
  В страните от Европейския съюз жените заемат около 14% от висшите постове в компаниите. В България те са почти 16 на сто. Задължителни квоти за жени във висшите етажи на фирменото управление има в Белгия, Франция, Италия, Холандия и Испания.


  Линк

 • В България жените получават значително по-малко пари от мъжете


   
  В България жените получават значително по-малко пари от мъжете, като разликата в заплащането непрекъснато расте.
  Това заяви днес на кръгла маса на тема "Европейски и национални политики за гарантиране развитието на жените в предприемачеството и на пазара на труда", Виолета Станинич - ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в България.
  През 2010 г. по данни на НСИ мъжете са получили средно 8614 лв. годишна заплата срещу 6953 лв. за жените, като разликата е 1661 лв., съобщи Станинич.  По думите й дори в хуманното здравеопазване и социалната работа, където се предполага, че жените доминират, разликата в заплащането между половете е 3370 лв. или 31.7 процента. 
  Дори в сферата на държавното управление жените получават 1495 лв. по-малко от мъжете. По-мрачната новина според Станинич, е, че в условията на пазарна икономика, конкуренция и криза това съотношение е трайно високо, а пропастта  не се затваря.
  Притеснителното е, че у нас в последните години разликата се увеличава,  като през 2008 година тя е била 1277 лв., през 2009 - 1541 лв., за да стигне 1661 лв. през 2010 г., добави Станинич.
  Дискриминацията между половете се усеща най-силно при възрастовата група между 35 и 44 години, при която жените получават средно над  21 процента по-малко от мъжете. Причините за това са, че жените носят семейната тежест, излизат в ниско платени или неплатени отпуски по майчинство , заети са на непълен работен ден и много често те не са началниците, а изпълнители, посочиха от Информационното бюро на ЕП у нас.
  Подобна е и тенденцията в Португалия, Франция, Латвия, Румъния. Кръглата маса е организирана от Информационното бюро на Европейския парламент в България, съвместно с Българската търговско-промишлена палата и списание "Мениджър". Сред  
  присъстващите са националният омбудсман Константин Пенчев, посланиците на Великобритания, Дания, Норвегия, както и евродепутатите Антония Първанова и Мария Неделчева.

  Линк

 • Днес стартира форум насърчаващ жената-предприемач


   
  Насърчаването на жените-предприемачи ще бъде във фокуса на вниманието по време на националната кръгла маса "Европейски и национални политики за гарантиране развитието на жените в предприемачеството и на пазара на труда", която ще се проведе днес.
   
  Форумът, който цели да докаже, че жената-предприемач е гаранция за успех, е организиран от Информационното бюро на Европейския парламент в България (зала “Александър”, хотел “Радисън”, София) в партньорство със списание "Мениджър" и Българската търговско-промишлена палата.
   
  Евродепутатът – д-р Антония Първанова ще акцентира на гарантираното развитие на нежния пол в предприемачеството на пазара и труда. “При разглеждането на новия програмен период на структурните фондове - 2014 – 2020 г. единодушно бе подкрепено предложението ми да има място за проекти, пригодени за потребностите на жените, желаещи да започнат собствен бизнес”, информира българският евродепутат.
   
  Д-р Първанова, заместник председател на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) и координатор на АЛДЕ за Комисията за правата на жените и равенството между половете, ще разкрие възможност, за която се знае малко в България. Това е Европейският механизъм за микрофинансиране, чрез който се предоставят директно заеми до 25 хиляди евро на малки предприятия с персонал до 10 човека. Друг аспект е използване на средствата от структурните фондове на Европейския съюз срещу изолацията на жените на трудовия пазар.
   
  Дискусията ще бъде разделена на два панела. По време на първия ще бъдат засегнати въпросите на европейските и национални политики за гарантиране развитието на жените в предприемачеството, а темата на втория ще бъде гарантиране развитието на жените на пазара на труда.
   
  Целта на форума е да се очертаят предизвикателствата и приоритетите пред европейското и национално законодателство за равенство между половете, спазване на трудовото законодателство и възможностите за бизнес, иницииран от жените в условията на икономическа криза.

  Линк

 • София е домакин на дискусия за политики за развитието на жените на пазара на труда


   
  Целта е да се очертаят предизвикателствата и приоритетите пред европейското и национално законодателство по отношение на равенството между половете 
  Европейски и национални политики за гарантиране развитието на жените в предприемачеството и на пазара на труда е темата на кръгла маса, която ще се проведе в София днес. Организатор е Информационното бюро на Европейския парламент у нас в България в партньорство с Българската търговско-промишлена палата.
  Теми на дискусията ще бъдат въпросите на европейските и национални политики за гарантиране развитието на жените в предприемачеството, и политиките за гарантиране развитието на жените на пазара на труда. 
  Целта на форума е да се очертаят предизвикателствата и приоритетите пред европейското и национално законодателство по отношение на равенството между половете, спазването на трудовото законодателство и възможностите за бизнес, собствено иницииран от жените в условията на икономическа криза. Темата за равноправието между половете представлява един от най-сериозните законодателни ангажименти за ЕП. 
  Комисията по правата на жените и равенството на половете работи усилено по въпроса за гарантиране на равното заплащане за една и съща позиция, както и по въпроса за присъствието на жени на ръководни позиции в бизнеса. В този контекст, на пленарната сесия на ЕП в Страсбург на 13 март ще бъде гласувана резолюция с предложения за намаляване на разликите в заплащането между мъже и жени, както и за евентуалното използване на квоти за насърчаване на присъствието на жени в управителните съвети на компании и политически органи.
  В предстоящата кръгла маса участие ще вземат Мария Неделчева (EНП, ГЕРБ) и д-р Антония Първанова (НДСВ, АЛДЕ), членове на Комисията за правата на жените и равенството между половетена ЕП, които ще направят водещите презентации на форума по тези теми. Знакови жени в българския бизнес пък ще споделят своя професионален опит с участниците във форума. Националният омбудсман Константин Пенчев и Стоила Бонгалова, президент на Български фонд за жените, ще представят гледната точка на неправителствения сектор към проблемите на дискусията. 

  Линк

 • В България жените получавали много по-малко пари


   
  В България жените получават значително по-малко пари от мъжете, като разликата в заплащането непрекъснато расте, заяви Виолета Станинич - ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в България.
  През 2010 г., по данни на НСИ, мъжете са получили средно 8614 лв. годишна заплата срещу 6953 лв. за жените, като разликата е 1661 лв., съобщи Станинич  на кръгла маса на тема "Европейски и национални политики за гарантиране развитието на жените в предприемачеството и на пазара на труда", предаде БТА. 
  По думите й дори в хуманното здравеопазване и социалната работа, където се предполага, че жените доминират, разликата в заплащането между половете е 3370 лв., или 31.7%. Дори в сферата на държавното управление жените получават 1495 лв. по-малко от мъжете. 
  По-мрачната новина, според Станинич, е, че в условията на пазарна икономика, конкуренция и криза това съотношение е трайно високо, а пропастта не се затваря. Притеснителното е, че у нас в последните години разликата се увеличава, като през 2008 г. тя е била 1277 лв., през 2009 - 1541 лв., за да стигне 1661 лв. през 2010 г., добави тя. 
  Дискриминацията между половете се усеща най-силно при възрастовата група между 35 и 44 години, при която жените получават средно над 21% по-малко от мъжете. 
  Причините за това са, че жените носят семейната тежест, излизат в ниско платени или неплатени отпуски по майчинство, заети са на непълен работен ден и много често те не са началниците, а изпълнители, посочиха още от Информационното бюро на ЕП у нас. Подобна е и тенденцията в Португалия, Франция, Латвия, Румъния. 
  Кръглата маса е организирана от Информационното бюро на Европейския парламент в България, съвместно с Българската търговско-промишлена палата и списание "Мениджър". Сред присъстващите са националният омбудсман Константин Пенчев, посланиците на Великобритания, Дания, Норвегия, както и евродепутатите Антония Първанова и Мария Неделчева.

  Линк

Назад