Назад

Българо-турски строителен форум


 • Строителния панаир в Истанбул, с наше участие, през май


   
  В БТПП бе представен международния строителен панаир, които ще се проведе в Истанбул между 2 и 6 май 2012 г. Целта на форума е да се опознае потенциала на двете страни България и Турция, както и бъдещи съвместни проекти в областта на строителството.
   
  Събитието бе открито от заместник председателя на БТПП г-н Георги Стоев. Приветствие към участниците поднесе и Н. Пр. г-н Исмаил Арамаз, извънреден и пълномощен посланик на Турция в София.
   
  Представяне на българската икономика и възможностите за инвестиране направи г-н Георги Алипиев от Българската агенция за инвестиции. Презентация на българската строителна индустрия направи инж. Николай Станков, член на УС и представител на софийския офис на Българска строителна камара. Той запозна участниците във форума с тенденциите в строителството и бъдещите съвместни проекти. Представяне на изолационната индустрия в България направи г-н Борис Радулов, председател на Българската асоциация за изолации в строителството.
   
  Д-р Барис Онай, генерален директор на YEM – Строителен Информационен център - презентира турския строителен сектор. Д-р Онай отбеляза нуждите и вноса на производствена енергия за турската икономика като цяло. В момента се изграждат хидровецове на територията на страната. За 2011 г. износът на турската икономика е за около 300 милиарда щатски долара като желаната цел е през 2013 г. до достигне до размер около 500 милиарда щатски долара. В строителния бранш се наблюдава 10% растеж на годишна база. 
   
  БТПП и търговския отдел на турското посолство в София ще укажат съдействие на изявилите желание български фирми да посетят международния строителен панаир в Истанбул.

  Линк

 • В БТПП бе представен строителния панаир в Истанбул 2 – 6 май 2012г.


  На проведения в БТПП българо-турски строителен форум бе представен международния строителен панаир, който ще се проведе в гр. Истанбул, Турция в периода 2-6 Май 2012 г. Организатор на панаира е YEM - Строителен Информационен Център.

  Събитието бе открито от заместник председателя на БТПП, Георги Стоев. Целта на форума е да се опознае потенциала на двете страни - България и Турция,  както и възможностите за бъдещи съвместни проекти в областта на строителството.

  Приветствие към участниците поднесе и Н. Пр. г-н Исмаил Арамаз, извънреден и пълномощен посланик на Турция в София.

  След подписването на споразумението за свободна търговия през 1998г. стокообменът между двете страни е нараснал около 10 пъти, каза в приветствие Стоян Сталев, зам. председател на  Турско-българската търговско-индустриална камара.

  Представяне на българската икономика и възможностите за инвестиране направи Георги Алипиев от Българската агенция за инвестиции.Презентация на българската строителна индустрия направи  инж. Николай Станков, член на УС и представител на софийския офис на Българска строителна камара. Той запозна участниците във форума с тенденциите в строителството и бъдещите съвместни проекти.
  Проблемите и възможностите на изолационната индустрия в България представи  Борис Радулов, председател на Българската асоциация за изолации в строителството. Като цяло у нас се наблюдава спад в строителството, след големия пик през 2008 г. Налице е замразяване на чуждестранните инвестиции. Болшинството от българските строителни компании имат финансови проблеми. Въпреки спада, като цяло съществува голям потенциал за пазара на изолации, във връзка с изискванията на ЕС за спестяване на енергия. Предстои цялостно реновиране на сградния фонд в България, напомни той.
  Д-р. Барис Онай, генерален директор на YEM – Строителен Информационен център, презентира турския строителен сектор.

  Д-р. Онай отбеляза, че строителният сектор в Турция расте с голяма скорост през последните две години, защото обслужва нуждите на развиващата се индустрия , изграждайки необходимите й сгради и съоръжения. През  2010, 2011 г Турция постига ръст, включително в строителния бранш, където той е 10% на годишна база. Няма спрени строителни обекти, включително в жилищното строителство, подчерта  Басил Онай. За това съдейства и решението на турското правителство да намали данъците за жилища за определен период, което прави бум на изкупуването на готовите жилищни сгради и освобождава свежи пари за ново строителство. Строителните предприятия оказват услуги и в чужбина. Турция е на второ място в света по брой на строителни фирми след Китай, по обясними причини.

  За 2011 г. износът на турската икономика е за около 300 милиарда щатски долара, като желаната цел е през 2013 г., когато ще се чества 100 г от създаване на Турската република, до достигне до размер около 500 милиарда щатски долара. Външният обмен е предимно с Германия, Ирак, Англия, САЩ, Италия.

  Развиващата се индустрия  е свързана с голямо изразходване на енергия, което определя нуждите и вноса на производствена енергия, предимно от Русия, за турската икономика като цяло. В момента се изграждат Хидроенергийни обекти на територията на страната. Договорено е с Русия изграждане на ядрена централа. В заключение Басил Онай покани присъстващите български строителни предприемачи да посетят изложението в Истанбул от 2 до 6 май 2012, на което организатор е YEM

  БТПП и търговския отдел на турското посолство в София ще окажат съдействие на изявилите желание български фирми да посетят международния строителен панаир в периода 2-6 Май в Истанбул. Повече за изложението на www.yem.net


  Линк

 • БТПП и YEM Турция организират Строителен бизнес форум


   
  Форумът ще се проведе на 16 март в сградата на Българската търговско-промишлена палата.
   
  Българо-турският строителен бизнес форум е организиран от БТПП съвместно със Строителния и информационен център - YEM. Турската бизнес делегация се състои от фирми от строителния бранш. Участието във форума е безплатно.
   
  ПРОГРАМА
   
  10.00 Официално откриване
  Приветствие от Георги Стоев, зам.председател на БТПП
  Приветствие от представител на YEM - Строителен информационен център
  Приветствие от Зеки Байрам, председател на Турско-българската търговско-индустриална камара
   
  10.30 Представяне на българската икономика и възможностите за инвестиране в строителния сектор - Георги Алипиев, Българската агенция за инвестиции
   
  10.45 Презентация на българската строителна индустрия - Николай Станков, представител на Българската строителна камара
   
  11.15 Презентация на турския строителен сектор - Др. Барис Онай, генерален директор на YEM - Строителен информационен център
   
  Презентация на турския строителен сектор и турската икономика, Сердар Урфалилар, член на борда на TIM-Асоциация на турските износители
   
  12.00 Презентация на изолационната индустрия в България - Борис Радулов, председател на Българската асоциация за изолации в строителството
   
  12.15 Въпроси и отговори
   
  12.30 Кафе пауза
   
  12.30 - 13.30 Двустранни бизнес срещи

  Линк

 • Българо-турски строителен форум


   

  В рамките на форума представиха възможностите за инвестиции в нашата страна.
  България и Турция имат отлични отношения, между двете страни няма нерешен нито един политически въпрос. Това заяви посланикът на Турция у нас Исмаил Арамаз при откриването на Българо-турски строителен форум, организиран от Българската търговско-промишлена палата.

  Линк

 • АНОНСИРАХА СТРОИТЕЛНИЯ ПАНАИР В ИСТАНБУЛ ОТ 2 ДО 6 МАЙ


   
  БТПП и търговския отдел на турското посолство в София ще окажат съдействие на изявилите желание български фирми да посетят панаира.
   
  В БТПП бе представен международния строителен панаир, които ще се проведе в Истанбул в периода 2-6 май. Целта на форума е да се опознае потенциала на двете страни България и Турция, както и бъдещи съвместни проекти в областта на строителството. 
   
  Представяне на българската икономика и възможностите за инвестиране направи Георги Алипиев от Българската агенция за инвестиции. Презентация на българската строителна индустрия направи инж. Николай Станков, член на УС и представител на софийския офис на Българска строителна камара. Той запозна участниците във форума с тенденциите в строителството и бъдещите съвместни проекти.
   
  Др. Барис Онай, генерален директор на YEM - Строителен Информационен център, презентира турския строителен сектор. Др. Онай отбеляза, че в момента се изграждат хидровецове на територията на страната, а в строителния бранш се наблюдава 10 процентен растеж на годишна база. 
   
  При представянето на изолационната индустрия в България председателят на Българската асоциация за изолации в строителството (БАИС) Борис Радулов заяви, че във връзка с изискванията на ЕС за спестяване на енергия предстои цялостно реновиране на сградния фонд в България. Въпреки спада на строителството като цяло, каза той, съществува голям потенциал за пазара на изолации.

  Линк

 • В БТПП бе представен строителния панаир в Истанбул


   
  В БТПП бе представен международния строителен панаир, които ще се проведе в гр. Истанбул, Турция в периода 2-6 Май 2012г, съобщиха от БТПП. Събитието бе открито от заместник председателя на БТПП г-н Георги Стоев. Целта на форума е да се опознае потенциала на двете страни България и Турция, както и бъдещи съвместни проекти в областта на строителството.
  Приветствие към участниците поднесе и Н. Пр. г-н Исмаил Арамаз, извънреден и пълномощен посланик на Турция в София.
  След подписването на споразумението за свободна търговия през 1998г. стокообменът между двете страни е нараснал около 10 пъти, каза в приветствие г-н Стоян Сталев зам. председател на Турско-българската търговско-индустриална камара.
  Представяне на българската икономика и възможностите за инвестиране направи г-н Георги Алипиев от Българската агенция за инвестиции. Презентация на българската строителна индустрия направи инж. Николай Станков, член на УС и представител на софийския офис на Българска строителна камара. Той запозна участниците във форума с тенденциите в строителството и бъдещите съвместни проекти.
  Др. Барис Онай, генерален директор на YEM – Строителен Информационен център презентира турския строителен сектор.
  YEM е частна фирма занимаваща се с информационна дейност, организиране на изложения и издаване на списания и каталози с икономическа насоченост.
  В библиотеката на БТПП бяпа депозирани екземпляри от последния каталог на турски фирми производители на строителни материали и оборудване в строителството.
  Др. Онай отбеляза нуждите и вноса на производствена енергия за турската икономика като цяло. В момента се изграждат хидровецове на територията на страната. За 2011г. износът на турската икономика е за около 300 милиарда щатски долара като желаната цел е през 2013г. до достигне до размер около 500 милиарда щатски долара. В строителния бранш се наблюдава 10 процентен растеж на годишна база.
  Представяне на изолационната индустрия в България направи г-н Борис Радулов, председател на Българската асоциация за изолации в строителството. Като цяло се наблюдава спад в строителството след големия пик през 2008г. Във връзка с изискванията на ЕС за спестяване на енергия предстои цялостно реновиране на сградния фонд в България – напомни той.
  Въпреки спада като цяло съществува голям потенциал за пазара на изолации. БТПП и търговския отдел на турското посолство в София ще укажат съдействие на изявилите желание български фирми да посетят международния строителен панаир в периода 2-6 Май в Истанбул.

  Линк

 • Българо-турски строителен форум


   
  България и Турция имат отлични отношения, между двете страни няма нерешен нито един политически въпрос. Това заяви посланикът на Турция у нас Исмаил Арамаз при откриването на Българо-турски строителен форум, организиран от Българската търговско-промишлена палата. Посещението на българската правителствена делегация в Анкара следващата седмица ще даде голям тласък на българо-турските отношения, добави той. Турция, заедно с Румъния, са основните търговски партньори на България след Германия, посочи турският посланик. България е член на ЕС и на НАТО- не се съмнявам, че скоро ще стане член и на Шенгенското пространство, добави той. Стоян Сталев, заместник-председател на на Турско-българската търговско-индустриална камара, посочи в своето приветствие към участниците във форума, че основните приоритети на двете страни сега са еднакви - развитие на инфраструктурата и най-вече
  строежа на магистрали. Георги Алипиев, представител на Българската агенция за инвестиции представи пред турските бизнесмени възможностите за инвестиции в нашата страна и доброто състояние на публичните ни финанси. Корпоративният данък в България е само 10%- това е най-ниското ниво от всички страните от региона, средната заплата в България е само 350 евро, а наемите в София са един от най-ниските, подчерта Алипиев.

  Линк

Назад