Назад

Аспарух Карастоянов: Всяко посещение се подготвя със срещи В2В


 • Аспарух Карастоянов: Всяко посещение се подготвя със срещи В2В


   
  Представители на повече от 100 български компании пътуваха до Катар. Останаха ли те излъгани, че ще могат да привлекат катарски бизнес партньори? 
  Аспарух Карастоянов, член на УС на БТПП и познавач на региона, дълги години търговски съветник на страната ни в този регион, участва по темата в предаването "Преди всички". Посещението не беше подготвено както трябва. Карастоянов посочи като организатори на тази визита младши служители от Министерството на външните работи. 
  България няма експортна стратегия. Нямаме ясно отношение към страните от Персийския залив. Неявяването на катарски бизнесмени на проведения вчера в Доха бизнес форум, показва недобра подготовка на мероприятието. Не може да се тръгне на държавно посещение без да се подготвят срещите. Дори по време на посещението трябва да се подпишат и договори. Нашата външна политика не е свързана с икономиката.
  Цялото интервю на Борислава Борисова  с Аспарух Карастоянов можете да чуете от звуковия файл. 

  ТЕКСТ НА ИНТЕРВЮТО 

  Аспарух Карастоянов: Нямаме яснота за отношението ни към страните от Персийския залив

  Българско национално радио, "Хоризонт", "Преди всички", 15 март  2012 година, 7.21 часа

  Водеща Борислава Борисова: Провал или не чак толкова голям провал е това, което се случи в Катар, този форум, за който до Катар пътуваха над 100 български компании. Останаха ли те излъгани в очакванията си да привлекат катарски бизнес партньори, това ще коментираме в следващите минути в "Преди всички" с помощта на господин Аспарух Карастоянов, който е член на управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата и познавач на региона, тъй като дълги години е бил търговски съветник на страната ни в този район. Здравейте, господин Карастоянов.

  Аспарух Карастоянов: Добро утро на слушателите на радио "Хоризонт". Здравейте.

  Водеща Борислава Борисова: Как вие определяте случилото се? Колегите от пресата нееднозначно оценяват това като провал, въпреки че се отбелязват и тези 100 милиона обещани на срещите на най-високо ниво като бъдещи инвестиции от страна на Катар в нашата страна.

  А. Карастоянов: Голяма част от живота ми, особено в последните години, мина в района като търговски съветник, както вие споделихте, и мога да споделя несъгласието си с господин Трайков, че Катар е малка страна. Не вярно. Катар е една от най-големите импортьори в района и реекспортьори за съседните страни, като например Саудитска Арабия. И това, че посещението не беше подготвено както трябва, особено тука мога да споделя, че все пак вината не е само на министър Трайков, тъй като първоначално идеята беше  да бъде започната организацията от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, но практически външно министерство, и то младши служители от външно министерство, иззеха организацията на това събитие.

  Водеща Борислава Борисова: Защо така се получи, господин Карастоянов? Всъщност това ли е според вас причината за този провал?

  А. Карастоянов: Причината е много по-голяма и тя се крие в това, че България няма експортна стратегия. Ние нямаме яснота за отношението ни към страните от Персийския залив. Аз ще ви дам пример. Ние увеличихме 8 пъти оборота с един Кувейт в последните години, започвайки търговската си служба там в Кувейт, и то благодарение на това, че всъщност Българска търговско-промишлена палата е единственият реален български, как да кажа, организатор на външнотърговско съдействие на българските компании. Но липсата на държавно ниво на експортна стратегия е големият проблем. И това не е единствената страна като Катар, където има държавни посещения, които като цяло, независимо от огромното желание на премиера, завършват не с очакваните резултати за бизнесмените.

  Водеща Борислава Борисова: Предишното беше в Тунис, нали, най-близкото, което, ако се върнем назад...

  А. Карастоянов:  Аз не искам да коментирам... отново, разберете, това не е само в последните два пъти. Това е години наред. Защото не може да се тръгне на държавно посещение преди да се подготвят така наречените битови срещи - компания с компания. Да се знае  българският бизнесмен с кого ще се види и дори по време на посещенията той да завърши с подписване на един договор. Имаше една среща в Търговско-промишлената палата с президента Плевнелиев и за пръв път аз чух нещо, което изключително ме удовлетвори и го поздравявам за това, че българската дипломация  сама по себе си си живее някакъв живот, без да разбере, че политиката е концентриран израз на икономиката. Нашата външна политика изобщо не е свързана с икономиката. Тя си плува някъде сама и затова и чуждестранните инвестиции се сриват, затова и  българските компании много трудно излизат на международните  пазари.

  Водеща Борислава Борисова: Има ли все пак сред тази група български бизнесмени, оказа се, че има някаква част, които не са се доверили прекалено на държавата и са си организирали срещи, и не се чувстват толкова пътували напразно просто ей така до Катар?

  А. Карастоянов: Точно така. Значи първоначално, когато започна организацията, от Търговско-промишлената палата ние заверихме карнетни документи на български компании, които самостоятелно си подготвиха срещите. Именно това е подходът. Все пак използвайки връзките и потенциала на Търговско-промишлената палата, предварително да се организират срещите на Българо-катарския бизнес съвет, на който аз съм председател в момента, да се организират предварително срещите, реално да бъде разменена кореспонденция. И това е в края на краищата работата, която трябва да си свърши, домашната работа, всеки един, който тръгва...

  Водеща Борислава Борисова: А някой не е познавал тази специфика на организирането на подобни бизнес форуми и срещи или просто е подценил ситуацията като такава? Защото чухме обяснения от сорта, че катарски бизнесмени не са дошли на официалното откриване на бизнес форума просто защото е било твърде рано.

  А. Карастоянов: В интерес на истината непознаването на спецификата на целия район на страните от Персийския залив, който включва Кувейт, Саудитска Арабия, Бахрейн, Оман, Обединените арабски емирства, Катар, е резултатът от това, че ние изобщо сме загърбили тоя район. И това е факт. Самият факт, че в последните година и нещо вече няма нито една търговска служба в района. Разберете, това  е пазарът с най-голям импортен потенциал и вместо ние... Ние навремето в този район сме правили над 3 милиарда експорт. 3 милиарда долара експорт! В момента десетки пъти е обемът на нашия външнотърговски обмен. И непознаването на района е факт. А хората, които го познават, имам претенции, че го познавам тоя  район, и то много добре, практически в последно време никой не се вслушва в тях, въпреки че предложихме услугите си на външно министерство и виждахме, че вървят към абсолютно грешна посока в организацията на събитието. Ето го резултата.

  Водеща Борислава Борисова: Ето го резултата.

  А. Карастоянов: И не е вярно, че в определено време... самият факт... До последната минута не се знаеше с кого ще бъдат срещите, с кого ще ги организират. И това е най-лошото, че усилията на премиера... вместо той да бъде завършващият фактор на тези  срещи, отиват пропилени.

  Водеща Борислава Борисова: Е, това беше някакъв опит да бъде замазан този грандиозен гаф, го нарекоха някои.

  А. Карастоянов: Ама да, но не е сериозно, че... И защо трябва премиерът да обира непрекъснато негативите за това, че някой не си е свършил работата. И то дали ще бъде премиер, дали ще бъде президент... за в бъдеще, разберете, въпросът се крие много по-дълбоко. България трябва да има експортна стратегия. Не може млади хора, които за първи път влизат във външна политическа организация или в министерство, или в друго да живеят със самочувствието, че те определят правилата на движение и отношения в една страна. Във  всеки район, особено в арабския свят, имат своите традиции и  несъобразяването с традициите, непознаването на местния обичай също води до определени много негативни резултати.

  Водеща Борислава Борисова: А вие оптимист ли сте? Понеже говорим за тези 100 милиона, които така или иначе Катар са готови да инвестират у нас, поне това беше добрата новина от вчерашния ден, ще съумеем ли да се възползваме? Защото отново от министъра на икономиката чухме, че до момента ние не сме успявали, защото сме предлагали, по преценка на катарския бизнес и власти, твърде малки, твърде семпли проекти към каквито те не проявяват интерес.

  А. Карастоянов: Аз не бих искал да коментирам думите на министър Трайков. Истината е, че той изцяло е загърбил като министър това нещо, наречено външна търговия. Ако си спомняте, навремето той така отпътува в Италия, за да виждаме състезания по "Формула" 1 в България, уж от арабски бизнесмени отново предложен. Подобни неща са просто... не искам дори и да ги коментирам. Истината е обаче, че Катар има огромен потенциал, изключително огромен потенциал, и този потенциал може да бъде използван. Не 100 милиона, много по-голям е потенциалът, който България може да осъществи с Катар.

  Водеща Борислава Борисова: Може. Ще го направи ли обаче, господин Карастоянов, такава, каквато е ситуацията по ваша преценка към момента? Ще можем ли да...

  А. Карастоянов: Ще може. Самият факт, че над 100 компании, бизнесмени са отишли там... това е практиката. От една страна, ако Министерството на икономиката, енергетиката и туризма наистина обективно погледне, че това е грешка, тоя начин на поведение, и не само те, естествено отново споменавам и външно министерство, и съдействат на българския бизнес реално, ако си подготвят експортна стратегия за района, резултатите ще бъдат много по-големи от 100 милиона. Много повече.

  Водеща:  Да видим дали наистина ще бъдат взети поуки от случилото се. Аз ви благодаря за този коментар и този разговор в този ранен час. Членът на управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата Аспарух Карастоянов.  Линк

 • 100 български компании пътуваха до Катар и останаха излъгани


   

  Представители на повече от 100 български компании пътуваха до Катар. Останаха ли те излъгани, че ще могат да привлекат катарски бизнес партньори?
  Аспарух Карастоянов, член на УС на БТПП и познавач на региона, дълги години търговски съветник на страната ни в този регион, участва по темата в предаването „Преди всички” на БНР. Посещението не беше подготвено както трябва. Карастоянов посочи като организатори на тази визита младши служители от Министерството на външните работи.По думите му България няма експортна стратегия. „Нямаме ясно отношение към страните от Персийския залив. Неявяването на катарски бизнесмени на проведения вчера в Доха бизнес форум, показва недобра подготовка на мероприятието. Не може да се тръгне на държавно посещение без да се подготвят срещите. Дори по време на посещението трябва да се подпишат и договори. Нашата външна политика не е свързана с икономиката”, обясни още Аспарух Карастоянов.

  Линк

 • Министър Трайков е загърбил външната търговия


   

  Представители на повече от 100 български компании пътуваха до Катар. Останаха ли те излъгани, че ще могат да привлекат катарски бизнес партньори?
  Аспарух Карастоянов, член на УС на БТПП и познавач на региона, дълги години търговски съветник на страната ни в този регион, участва по темата в предаването "Преди всички" на БНР.
  По думите му посещението не е било подготвено както трябва. Карастоянов посочи като организатори на тази визита младши служители от Министерството на външните работи.
  "България няма експортна стратегия. Нямаме ясно отношение към страните от Персийския залив. Неявяването на катарски бизнесмени на проведения вчера в Доха бизнес форум, показва недобра подготовка на мероприятието. Не може да се тръгне на държавно посещение без да се подготвят срещите. Дори по време на посещението трябва да се подпишат и договори. Нашата външна политика не е свързана с икономиката", заяви Карастоянов.

  Линк

 • Аспарух Карастоянов: Катар доказа, че дипломацията ни води собствен живот


   
  Вчерашното фиаско в Катар доказа, че българската дипломация води собствен живот, заяви в интервю за БНР Аспарух Карастоянов от Българската търговско-промишлена палата. Той призова управляващите да се замислят върху експортната стратегия на страната.
   
  „България няма яснота за отношенията си със страните от Персийския залив“, обясни Карастоянов, като допълни, че основна роля на дипломацията е износа на икономика.

  Линк

 • Министър Трайков е загърбил външната търговия


   

  Представители на повече от 100 български компании пътуваха до Катар. Останаха ли те излъгани, че ще могат да привлекат катарски бизнес партньори?
  Аспарух Карастоянов, член на УС на БТПП и познавач на региона, дълги години търговски съветник на страната ни в този регион, участва по темата в предаването "Преди всички" на БНР.
  По думите му посещението не е било подготвено както трябва. Карастоянов посочи като организатори на тази визита младши служители от Министерството на външните работи.
  "България няма експортна стратегия. Нямаме ясно отношение към страните от Персийския залив. Неявяването на катарски бизнесмени на проведения вчера в Доха бизнес форум, показва недобра подготовка на мероприятието. Не може да се тръгне на държавно посещение без да се подготвят срещите. Дори по време на посещението трябва да се подпишат и договори. Нашата външна политика не е свързана с икономиката", заяви Карастоянов.

  Линк

 • Трайков загърбил външната търговия


   
   Представител
  и на повече от 100 български компании пътуваха до Катар. Останаха ли те излъгани, че ще могат да привлекат катарски бизнес партньори? Аспарух Карастоянов, член на УС на БТПП и познавач на региона, дълги години търговски съветник на страната ни в този регион, участва по темата в предаването „Преди всички” на БНР. Посещението не беше подготвено както трябва. Карастоянов посочи като организатори на тази визита младши служители от Министерството на външните работи.
  По думите му България няма експортна стратегия. „Нямаме ясно отношение към страните от Персийския залив. Неявяването на катарски бизнесмени на проведения вчера в Доха бизнес форум, показва недобра подготовка на мероприятието. Не може да се тръгне на държавно посещение без да се подготвят срещите. Дори по време на посещението трябва да се подпишат и договори. Нашата външна политика не е свързана с икономиката”, обясни още Аспарух Карастоянов.

  Линк

 • Аспарух Карастоянов: Катар доказа, че дипломацията ни води собствен живот
   
  Вчерашното фиаско в Катар доказа, че българската дипломация води собствен живот, заяви в интервю за БНР Аспарух Карастоянов от Българската търговско-промишлена палата. Той призова управляващите да се замислят върху експортната стратегия на страната.
   
  „България няма яснота за отношенията си със страните от Персийския залив", обясни Карастоянов, като допълни, че основна роля на дипломацията е износа на икономика.
   По думите на експерта „Катар има огромен потенциал, който е много повече от договорените 100 млн. евро".
  Карастоянов обясни ситуацията с лошата организация, резултат от действията на „младши служители от външното ни министерство".
   „Министър Трайчо Трайков е загърбил изцяло фактор като външната търговия на страната", посочи още Аспарух Карастоянов, като допълни, че това е недопустимо и безотговорно.

  Линк

Назад