Назад

Според синдикатите бонусите за чиновниците ще са повече от 30 процента


 • Според синдикатите бонусите за чиновниците ще са повече от 30 процента
  След промените в закона за държавния служител на първо четене от мнозинството обявиха, че допълнителното материално стимулиране ще могат да бъдат не повече от 30 процента от заплатата на чиновника. Така трябвало да се прекрати практиката с големите допълнителни възнаграждения. 
   
  Синдикатите обаче са на мнение, че дори и след тези промени, чиновниците пак ще могат да взимат бонуси от по 50  или 100 процента върху заплатата.
   
  Противоречието идва от това, че според наредбата за формиране на заплатата на  държавния служител, допълнително материално стимулиране се дава четири пъти в годината или на всеки три месеца.
   
  „Всъщност тя допуска тези средства за допълнителното материално стимулиране да отиват до 50 процента от средствата за работна заплата, тоест, няма никакви 70 на 30", каза Мая Гонева, изп. секретар на КНСБ.
   
  В наредбата се предвижда и даването на допълнително възнаграждение с постоянен характер, което е за привличане и задържане на работещите в държавната администрация. То започва от 50 процента за новопостъпили служители и може да стигне до една допълнителна заплата след първата година.
   
  „Ако допълнителното материално стимулиране бъде вкарано в основната заплата и няма такова понятие като ДМС - това по-добър вариант ли е  според вас или по-лош? Това, което Министерският съвет направи и отмени разпоредите на наредбата за структурата и организацията на работната заплата е глупаво. В тази наредба изрично е казано, че не е редно да се вади нещо от работната заплата и да го превръщаш в допълнително материално стимулиране", подчерта Гонева.
   
  В същото време работодателските организации не са против съществуването на допълнителното материално стимулиране.
   
  „Това е един от двигателите и прогреса на едно общество, особено пазарната икономика - трябва да има допълнително стимулиране за всички работещи, които свършват по-добре от другите работата си", подчерта Цветан Симеонов - председател на БТПП.
   
  В частния сектор допълнителното материално стимулиране може да бъде и много повече от 50 процента
   
  „Не е нездравословно и до 100 процента от трудовото възнаграждение", коментира Симеонов.


  Линк

Назад