Назад

Бизнесът призовава науката да прави рационални разработки


  • Бизнесът призовава науката да прави рационални разработки

    Фирми и организации в лицето на БСК, БТПП, ХТМУ, БАН и СУ ще разкажат за внедряване на български научни разработки в наше производство на 28 ноември в грандхотел „София“. Организатор на събитието е фирма „Вайс профил“. На форума ще бъде представено и социологическо проучване на агенция „Алфа рисърч“, което ще покаже нагласите на българския бизнес да ползва разработки на наши учени. Като участници във форума са записани зам.-шефът на БСК Камен Колев, шефът на БТПП Цветан Симеонов, социоложката Боряна Димитрова и български учени.
    „Организираме този бизнес форум, за да споделим с останалите компании нашия опит от сътрудничеството ни с БАН, с ХТМУ -София, със СУ и други научни звена в България. Очакваме ефектът от тази наша съвместна инициатива с БСК, БТПП, „Алфа рисърч“, БАН и СУ да бъде троен“, каза пред „Класа“ Хюсеин Кулов, управител на „Вайс профил“. Той уточни, че на 28 ноември очаква да се очертаят истинските нагласи на средните и големите български фирми да инвестират в български разработки, което ще покаже реалната картина и вероятно ще отговори на въпроси като: какви са ясните научни приоритети на бизнеса да инвестира в наука, както и има ли съответно такива приоритети държавата.
    Според Кулов, на второ място, организаторите искат да стимулират бизнеса да се обръща по-често към рационални научни изобретения. И, на трето място, целта е да се покажат добрите практики, за да се стимулира науката да мисли по-рационално, да прави такива разработки, които реално биха могли да бъдат приложени в икономиката. „Правим го, защото сме убедени, че когато се получи тази комбинация между бизнеса и науката, от нея могат да спечелят и двете страни. Факт е, че българските разработки излизат на бизнеса по-евтино, отколкото, ако се купуват от чужбина, както и че икономическият ефект от тях е голям. Бих казал даже, че е световен“, допълни Кулов. Като примери за разработки със световен ефект ще бъде представена единствената по рода си технология ин витро размножаване на дървото пауловния (известно още като Дървото на императрицата) от покойната вече проф. Недялка Загорска. Проф. Загорска повече от десет години е разработвала технологията в САЩ, Турция и у нас. Фирмата е закупила технологията и е вложила над 1 млн. лв. в изграждането на модерна лаборатория. Вече има заявен интерес от няколко страни. А от юни текат преговори с финансовия предприемач Стивън Мелвил и в момента е в процес на регистрация фондация „Гласът на майката Земя“ със седалище Лондон. Целта на тази фондация е да се засадят 7 млрд. дръвчета, колкото е населението на Земята, за да се справим с проблема с обезлесяването, замърсяването и липсата на дървесина.


    Линк

Назад