Назад

Димитър Куюмджиев, БТПП: Във време на световна криза, страните от Залива са малък остров на благоденствието


 • Храните и минералните води – фокусът на арабския интерес към нас


   

  Потенциалът за развитие на търговско-икономическите отношения със страните от Персийския залив е голям. Това казва пред Агенция „Фокус” Димитър Куюмджиев, председател на Асоциацията на българо-арабските търговски палати към БТПП.
  По думите му – възможностите са огромни, въпросът е представителите на българския бизнес, проявяващи интерес, да си поставят за цел навлизане на пазарите на тези страни.
  Хранително-вкусовата промишленост заема изключително голям дял в търговския обмен на страните от арабския свят и в частност - от Залива. На следващо място са суровините, дърво, метал. Те са потенциално добри партньори, тъй като предлагат петролни продукти, деривати, газ, масла, каза Димитър Куюмджиев.
  По думите му - много голям интерес има към минералните води, произвеждани в България, но поради отдалечеността на района тези сделки са все още доста затруднени, защото стойността на транспорта надвишава стойността на продукта.
  От арабския свят, най-интензивни са търговско-икономическите отношения на България с Обединените арабски емирства, Йордания, Ливан, Египет, Саудитска Арабия. Сложната ситуация в някои от тези страни обаче оказва влияние на бизнеса.
  Българският бизнес проявява плашливост, но трябва да се осмислят ценностите в търговско-икономическите отношения.
  Когато си търговски партньор, не може да варираш постоянно в своите намерения, да ги променяш и модифицираш и да се стараеш да ги направиш изгодни единствено за теб. Естествено че при поява на проблеми от политическо, военно, икономическо естество, двустранните отношения замират, но според мен те в никакъв случай не би трябвало да бъдат прекъсвани, отбелязва той.
  Българският бизнес трябва да се старае за продължаване на тези търговски контакти. В противен случай, особено арабските страни, са много чувствителни, ако видят и разберат, че техният партньор, от България или от Европа, не е постоянен, не е целенасочен, не е готов да жертва част от своя комфорт, за да продължи тези търговски контакти, обяснява Куюмджиев.
  Според Димитър Куюмджиев - много от регионите в България са обект на интерес от страна на големи инвестиционни фондове от страните от Третия свят. Все още не можем да цитираме конкретни имена и райони на страната, но при всички случаи връзките и контактите са в доста напреднал стадий и аз предполагам, че до една година ще имаме и реализирани сделки на чуждестранни инвестиции от страните от Залива в областта на СПА туризма, СПА курортите, минералните води, рекреационните центрове в България, каза той.

  Линк

 • Храните и минералните води – фокусът на арабския интерес към нас


   

  Потенциалът за развитие на търговско-икономическите отношения със страните от Персийския залив е голям. Това казва пред Агенция Фокус Димитър Куюмджиев, председател на Асоциацията на българо-арабските търговски палати към БТПП.

  Линк

 • Димитър Куюмджиев, БТПП: Във време на световна криза, страните от Залива са малък остров на благоденствието


   
  Във време на световна криза, страните от Залива са малък остров на благоденствието. Посещението на министър-председателя в Катар, неговият личен интерес, който е изключително полезен за двустранните търговско-икономически отношения на България, е много важен. Това каза за Агенция „Фокус” Димитър Куюмджиев, председател на Асоциацията на българо-арабските търговски палати към БТПП.
  Катар е един изключително интересен район. Страните от Залива са платежоспособни, имат огромни валутни резерви и желаят да ги инвестират в икономически проекти, които биха им позволили и в бъдеще да поддържат високо качество на живот и висок стандарт. По покана на Търговската палата на Дубай, подготвям едно посещение в Обединените арабски емирства и всеки момент очакваме да получим официална покана кметът на София да посети Дубай по покана на кмета на Дубай. Това също би дало тласък на двустранните отношения между България и Обединените арабски емирства, каза той.
  Едни от най-интензивните търговско-икономически отношения от дълго време са между България и Ливан. През Ливан минават търговски връзки със страни като Сирия, Йордания, Ирак.
  Имаме редовна корабна линия между Бургас и Бейрут, ежемесечна, и това спомага изключително много за двустранните връзки. От друга страна е голям търговският обмен с Обединените арабски емирства, с Йордания. С Египет напоследък поради произтеклите събития до известна степен изостава, но аз се надявам, че това е временно и постепенно търговско-икономическите отношения ще се нормализират. Разбира се, всичко много зависи от активността на българския бизнес, от желанията му да развива двустранните търговски отношения с тези страни и от готовността му да инвестира, каза Димитър Куюмджиев.

  Линк

Назад