Назад

Мариана Кукушева: Хлябът няма политическа цена, той има пазарна стойност


 • Цената на хляба


   
  Цената на хляба в Източна България ще се вдигне с 15-20% след празниците, съобщиха от Съюза на хлебопроизводителите в Бургас. Причините – скок на цената на брашното и дизела. 
  Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите обясни в предаването "Бодилник", че пазарната логика дава възможност да се мисли за по-малко увеличение. В България има твърде голяма конкуренция. Потреблението на хляб намалява и всеки производител може сам да реши с колко да повиши цената, добави Кукушева.
  По думите й брашното е поскъпнало с 15-20%. Всички знаем какви са цените на горивата. Прогнозите за по-скъп ток и газ карат производителите да се презастраховат. Въпреки това увеличението може да е едноцифрено число в проценти, твърди Мариана Кукушева.
  Търговците могат да си позволят да поемат това увеличение. В България надценката е между 20 и 40%. Ако търговците се откажат от част нея потребителят може и да не усети повишението, е мнението на Мариана Кукушева.

  Линк

 • Мариана Кукушева: Българският хляб е най-евтиният в ЕС


   
  Несериозно е да има фиксирана цена на хляба, заяви в интервю за ТВ7 председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева. Тя обясни, че е съвсем нормално цената на хляба да се покачи, след като горивата и газа поскъпват. По думите й процесите в държавата се отразяват на цялата церига зърно-брашно-хляб.

  „Няма по-евтин хранителен продукт от българският хляб в Европейския съюз", коментира Кукушева, като допълни, че това е и една причините в този бранш да няма чужди инвестиции.
  „Увеличение на хляба ще има, но пазарът трудно би поел едно покачване от 10%", обяви Кукушева. Тя допълни, че „хлябът няма политическа цена, но има пазарна стойност".
  По думите на председателя на председателя на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в съседна Румъния хлябът е с 50% по-скъп.
  Оказва, че има и „хлебен сив сектор", който съществува благодарение на „върнатия хляб". Некачественият хляб се разпространява в кварталите с по-голяма малцинствена концентрираност.

  Линк

 • Мариана Кукушева: Хлябът няма политическа цена, той има пазарна стойност


   

  Търговците от Варна прогнозираха през миналата седмица, че цената на хляба ще се повиши с 15-20%. „Това са процентите, с които се е увеличила основната за нас суровина – брашното“, каза пред ТВ7 председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева.
  По думите и ръст има и при цените на горивата. Освен това ДКЕВР прогнозира и ръст в цената на тока. „Всеки производител трябва да могат да посрещнат разходите си. Пазарът обаче трудно може да поеме едно покачване от повече от 10%. Търговката надценка е между 20 и 40% на места. Търговците могат да си позволят да поемат малка част от търговската надценка и така цената да не поскъпне много“, коментира Кукушева.
  На въпрос дали това няма да отвори вратички за сивия сектор и няма да знаем какъв хляб ядем, Кукушева коментира, че секторът е изсветлен, тъй като Агенцията по храните е направила нужното за това и е прелицензирала търговците.
  „Хлябът няма политическа цена, той има пазарна стойност. Когато се прави цената му в нея влизат всички компоненти, които правят едно ценообразубане. Не е възможно да има субсидия за хлебопроизводството. Всеки ден затварят предприятия заради намаленото потребление и високите цени на суровините“, коментира още тя.
  По думите и по-евтин от българския хляб в ЕС няма и затова в този бранш няма чужди инвестиции.

  Линк

Назад