Назад

Олга Чугунска: Двойно по-малко фирми предвиждат през тази година инвестиции в човешки капитал, иновации и оборудване


 • Бизнесът свива драстично инвестициите
   


  През 2012 година броят на компаниите в България, планиращи инвестиции в човешки капитал, иновации и оборудване е двойно по-малък, коментира в ефира на телевизия България он ер Олга Чугунска - експерт-икономист към БТПП.

  Линк

 • Бизнесът свива драстично инвестициите


   
  През 2012 година броят на компаниите в България, планиращи инвестиции в човешки капитал, иновации и оборудване е двойно по-малък, коментира в ефира на телевизия България он ер Олга Чугунска - експерт-икономист към БТПП.
  Проучването, проведено от палатата, показва, че по-малко фирми разчитат да постигнат растеж чрез проекти по оперативните програми на ЕС. Според проучването, основната причина е тежката административна процедура по кандидатстване по проектите.
  Освен това, при изпълнение на проектите, някои от фирмите посочват, че има забавяне в изплащане на дължимите им суми по проектите.  По думите на Чугунска фирмите в България разчитат на растеж основно в три насоки - навлизане на нови пазари, въвеждане на нови продукти и оптимизация на разходите, цитира я Агенция Фокус.
  „Дълговата криза засегна преди всичко останалите европейски страни. България е на второ място, като най-ниско съотношение дълг / БВП и затова фирмите, както и цялата икономика на България не усети такова влияние на дълговата криза, както останалите европейски страни“, казва икономистът.
  Растеж в износа на експортно-ориентираните фирми може да се очаква не толкова в Европа, колкото в Близкия Изток, Русия, Китай, прогнозира тя. По отношение на идеята на финансовото министерство да се ползва Сребърния фонд за инвестиране в държавни ценни книжа, Чугунска каза:
  „Сребърният фонд е създаден с предназначение да подсигури пенсионната система при евентуален дефицит. В момента законовата уредба позволява различни начини на управление на Сребърния фонд – депозити в други банки, акции от други фирми в ЕС. Рисковете при използването на средствата от Сребърния фонд за държавни ценните книжа са пенсионната система да остане без резерви“.

  Линк

 • Олга Чугунска: Двойно по-малко фирми предвиждат през тази година инвестиции в човешки капитал, иновации и оборудване


   

  Двойно по-малък е делът на фирмите, които предвиждат през тази година инвестиции в човешки капитал, иновации, оборудване. Това каза в предаването Денят он ер на телевизия България он ер Олга Чугунска - експерт-икономист към БТПП. Според проучване, проведено от БТПП, през тази година по-малко фирми разчитат да постигнат растеж чрез проекти по оперативните програми на ЕС. Основната причина е тежката административна процедура по кандидатстване по проектите. Освен това при изпълнение на проектите, някои от фирмите посочват, че има забавяне в изплащане на дължимите им суми по проектите. 
  По думите на Чугунска фирмите в България разчитат на растеж основно в три насоки - навлизане на нови пазари, въвеждане на нови продукти и оптимизация на разходите. „Дълговата криза засегна преди всичко останалите европейски страни. Ние сме на второ място по дълг спрямо БВП и затова фирмите, както и цялата икономика на България не усети такова влияние на дълговата криза, както останалите европейски страни“, каза Чугунска. Растеж в износа на експортно ориентираните фирми може да се очаква не толкова в Европа, колкото в Близкия Изток, Русия, Китай, прогнозира тя. 
  „Сребърният фонд е създаден с предназначение да подсигури пенсионната система при евентуален дефицит. В момента законовата уредба позволява различни начини на управление на Сребърния фонд – депозити в други банки, акции от други фирми в ЕС. Рисковете при използването на средствата от Сребърния фонд за държавни ценните книжа са пенсионната система да остане без резерви“, коментира още Чугунска.

  Линк

Назад