Назад

94% са засегнати от междуфирмена задлъжнялост


 • 94% са засегнати от междуфирмена задлъжнялост


   
  Почти няма фирма у нас, която да не е засегната от кризата, да няма дългове или да не чака забавени плащания. Анкета на Българската търговско промишлена палата показа, че 94% от бизнеса е засегнат от междуфирмената зъдлъжнялост, процесът обаче е лавинообразен. При липса на пари една фирма завлича всичките си партньори по веригата.
   
  Анкетата на търговската палата показва, че 90% от фирмите дължат пари помежду си.  Държавата забавя да плати поръчките си на една пета от фирмите, с които работи. Общините също не са редовни в плащанията си към бизнеса. Най-малко забавяне има при изплащането на пари по европрейските проекти.
   
  За да могат да работят в условия на криза фирмите искат намаляване на местните данъци и такси, премахването на таксите за банков превод на осигуровки и данъци, както и премахване на данъчната бюрокрация.  
  Всяка фирма търси спасение по различен начин. 80% от предприемачите преориентират бизнеса си или излизат на пазара с нови продукти и услуги. Други, експортно ориенитарни фирми, търсят нови пазари. Тези, които нямат алтернатива, просто опитимизират разходите си, намаляват производството или съкращават служители.


  Линк

Назад