Назад

Турски бизнесмени: От нас фабриките, от вас суровината


 • Турски бизнесмени: От нас фабриките, от вас суровината


  В Хасковска област само Свиленград представлява интерес за предприемачите в Узункюпрю

  Единствено Свиленград от Хасковска област представлява интерес за бизнесмените от Одрин, Узункюпрю, Текирдаг. Това стана ясно по време на семинар, организиран от Хасковската търговско-промишлена палата (ХТПП) и колегите им от турския град Узункюпрю в края на миналата седмица. Предприемачите от южната ни съседка се насочвали главно към София, Пловдив, Варна и Бургас.
  Никой официално не каза защо само Свиленград е интересен за турските бизнесмени. Беше изтъкнато, че голямото предимство на малкото българско градче е близостта му с Турция. Членове на палатата подчертаха, че бизнес може да се развива и в Димитровград.  Преди няколко месеца кметът на Узункюпрю Енис Исбилен и димитровградският Иво Димов подписаха споразумение за партньорство в офиса на Регионалното сдружение на общините “Марица“ в Хасково по програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция (ИПП) за съвместно участие по проект. Той предвижда изграждане на паркинг в близост до неделния пазар. Двете страни декларираха и готовността си за дългосрочно партньорство.
  Узункюпрю работи по два проекта със Свиленград и един с Хасково. Въпреки това областният град не бе сред споменатите за бъдещи инвестиции. Проектът на двете палати “Повишаване на търговския капацитет на Узункюпрю и Хасково” е една от възможностите за подобряване на бизнес отношенията между Турция и България. Проектът е насочен към малкия и средния бизнес.
  Според шефа на палатата в Узункюпрю Ибрахим Акалъ развитието на бизнеса е от особено важно значение. Стана ясно, че 80% от заложеното в проекта е изпълнено. На семинара турците не скриха и открито поставиха проблемите, с които се срещат. За тях най-убийствени се оказват визовите процедури за България. Оказва се, че таксите за издаване на краткосрочни визи са по-високи в сравнение с други страни в региона, а срокът между датата на подаване на молба  и резултата от процедурата е много дълъг. Преди известно време областният управител Ирена Узунова се ангажира да запознае външния министър Николай Младенов и да се търси решение на проблема. За да преодолеят тази пречка, съседите кроят планове да направят граничен пункт с гръцкото градче Димотика. Издаването на визи за Гърция им е много по-лесно. От там те ще влизат в България. Изчисленията им показват, че така ще съкращават с 40 минути пътуването си до България. За да дойдат до Хасково, сега са им необходими 2 часа. Димотика е само на 60 км от Узункюпрю.

  Не беше спестен и проблемът при транзитен превоз на пресни плодове, зеленчуци и животински продукти. Беше подчертано, че при българските митници на границата няма лабораторна инфраструктура за вземане на проби, превозните средства, които ще бъдат изпратени за анализ, се направляват към София, Пловдив и Варна. След вземане на пробите се изпращат в Плевен, където се намира лабораторията за анализ. За да могат тировете да достигнат дестинацията по възможност по-бързо, след предаването на образците те тръгват на път към съответната страна, а оригиналните документи с резултатите от анализа се изпращат с експресна поща до фирмата вносител. Това кара шофьорите да носят доста пари, които са необходими за изпитване, сертифициране, както и за доставка на документите с експресна поща.  Въпреки трудностите турските предприемачи се надяват, че нещата ще се уредят. По време на разговорите стана ясно, че на турския граничен пункт Капъкуле ще се събира нов налог. Ще се иска такса за чужди коли, които са влезли 4 пъти в южната ни съседка. Председателят на ХТПП Янчо Янев изрази надежда, че проблемът ще бъде отстранен. Най-вероятно тази и други теми ще бъдат обсъждани на среща между двамата премиери.
  Узункюпрю е земеделски район. Годишно там се произвеждат 275 000 т ориз, 70% от него могат да се преработят. Цяла Турция се снабдява със зърнената култура от там. Оризът е забранен за износ. Освен 26-те предприятия за ориз, в Узункюпрю има и 7 фабрики и 3 цеха за олио. Почвата обаче е силно отровена от химикалите, които се използват в заводите. Ние имаме техниката и заводите, но нямаме суровина. От България внасяме 600 000 тона слънчоглед, от Украйна – 2000 т, обясниха мелничари. Те отправиха предложения до земеделци от Хасковския регион да им продадат жито. Ще изкупим всички количества, които предложите, гарантираха комшиите.

  ПРОЕКТИ
  Узункюпрю е малък за мащабите на Турция град, населението му е 43 000 души. И там се наблюдава тенденцията от България – младежи от селата се преселват в Узункюпрю, после тръгват към Одрин и Истанбул. Голяма част пък заминават за чужбина. Главната причина е ниският стандарт на живот.
  Палатата в Узункюпрю разработва проект, който ще даде препитание на много хора, немалка част от заетите ще са жени. Край града минава река Ергене, която се влива в Марица. Местната река е силно отровена. Палатите в Узункюпрю и Хасково готвят проект за изграждане на пречиствателна станция.

  ЦЕНОРАЗПИС
  Узункюпрю не е туристическа дестинация. Много хасковлии ходят на пазар в Одрин и Кешан, макар че много от стоките може да се намерят на много по-приемлива цена в града с най-дългия мост в Турция.
  Кило ориз в Узункюпрю върви 2.50 лири (1 лира е 85 стотинки). Килограм турска баклава е между 12 и 13 лири, в Одрин скача на 20 лири. Скумрия може да се купи само за 2 лири килото. Ципурата се харчи за 15 лири, лавракът – за 16. Традиционно плодовете в Турция са по-евтини, но не така стоят нещата със зеленчуците. Килограм портокали струват 1 лира, но броколите, които в Хасково са 2 лв., в Узункюпрю се продават за 4 лири.
  В града има магазин за маркови дрехи, на входа му млад мъж приканва посетителите на турски и български да влязат да пазаруват. Цената на сако от известна дизайнерска къща направо стряска. За да се сдобиеш с дрехата, трябва да се бръкнеш 200 лири.

  Христо Христов

  Линк

Назад