Назад

ЧЕЗ с награда за инвеститор в човешки ресурси


 • 'Загорка' получи приз 'Инвеститор в обществото'


   
  Дарителската програма на "Загорка" АД "Създаваме по-добро бъдеще" бе отличена в Годишните награди за отговорен бизнес, организирани за девета поредна година от Българския форум на бизнес-лидерите. Инициативата на старозагорската пивоварна получи трето място в категорията "Инвеститор в обществото". Президентът Росен Плевнелиев връчи наградата на Анна Великова, мениджър корпоративни комуникации на компанията. Той изрази гордостта си от факта, че бизнесът в България "чупи рекорди по корпоративна и социална отговорност" дори и в тежките икономически времена, в които се намира. На първо място е "Райфайзен банк" с проекта "Дарителска кампания Избери, за да помогнеш", а на второ - "Челопеч майнинг" с проекта "Подкрепа за развитието на местните общности". Тази година за призовете за отговорен бизнес се състезаваха рекорден брой проекти - общо 65, реализирани от 43 компании и организации от цяла България. В категорията "Инвеститор в обществото" се бориха общо 22-ма участници. Председател на журито за трета поредна година е Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община. Членове на журито тази година бяха Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика, Н.Пр. Коре Янсон, посланик на Кралство Дания, Катрин Барбър, Посолство на Великобритания в България, Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата, Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара, Миряна Велкова, директор на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия, представители на мениджърски и неправителствени организации и медии. Те извършиха оценката на проектите по няколко критерия - конкретна полза за обществото, дали е осъществен в партньорство с други организации, степен на ангажираност на служителите на компанията в осъществяването на проекта, новаторство, обществено признание и оценка, ефективност, финансова рентабилност, както и продължителност и последователност на инициативата. Тазгодишното издание на дарителската програма на "Загорка" АД ще стартира на 28 февруари с официална пресконференция в Община Стара Загора, на която от ръководството на компанията ще обявят насоките за реализация на даренията, условията за участие и журито за оценка на проектите. 

  Линк

 • ЧЕЗ с награда за инвеститор в човешки ресурси


   
  65 социално-отговорни проекта се състезаваха за най-престижните награди за отговорен бизнес на Български форум на бизнес лидерите (БФБЛ). За девета поредна година БФБЛ връчи отличия на компаниите, определени от независимо жури от 12 човека, като най-заслужили.
  За трета поредна година, изпълнителната власт оказа голямо внимание и демонстрира подкрепа към бизнеса и компаниите, ангажирани със социално-отговорни проекти. Сред официалните гости на церемонията бяха президента Росен Плевнелиев, кмета на столицата Йорданака Фандъкова, министрите Тотю Младенов, Сергей Игнатов и Свилен Нейков, заместник министър Жулиета Хубенова, Посланикът на Великобритания, Н.Пр. Джонатан Алан и други дипломати също уважиха събитието. Повече от 300 представители на бизнеса се събраха, за да научат кои са отличените социално-отговорни проекти за 2011.
  Министър Тотю Младенов връчи призовете в категорията „Инвеститор в човешкия капитал”. Победител тази година е ЧЕЗ Груп България за осигуряването на безопасна и здравословна среда за работа на своите служители, достойно заплащане на труда им в открит диалог със социалните партньори. Втора награда бе присъдена на Мобилтел за мащабният проект „За хората”, който благодарение ангажираността на служителите на компанията, които под формата на дарения и доброволчески труд успяват да дарят повече от 64 000 лева през 2011 г.. С трета награда бе отличена Кока Кола България за иновативната програма "Бъдещи лидери", която е насочена към откриването и задържането на таланти в компанията.
  Призовете в категория Маркутинг свързан с кауза връчи министър Свилен Нейков. Призът тази година бе присъден на Банка Пиреос, която съвместно с Уницеф България насърчава редовното дарителство и превръщането му в култура чрез дарителски карти. Подгласници в тази категория бяха Нестле България АД с проекта „ Живей активно!” - ежегодна национална инициатива на компанията, която има за цел да популяризира и насърчава на здравословния начин на живот и балансираното хранене. Виваком бе отличена с трето място за националната дарителска кампания "Жълти стотинки".
  Министър Сергей Игнатов, връчи за трета поредна година, наградтие в катеогирията Инвеститор в знанието. Георги Ранделов, изпълнителен директор, прие отличието за първото място на Майкрософт България за образователния проект „Мрежа на учителите-новатори“. Чрез безплатното виртуална мрежа, всеки български учител може да получи знания за приложението на най новите технологии в образованието. Челопеч Майнинг взе второ място за частната професионална гимназия „Челопеч”, която функционира като единствената в България частна фирмена профилирана гимназия, изцяло интегрирана в структурата на компанията. Трето място в категорията получи Пощенска банка за своя дългосрочен проект „Силен старт с Пощенска банка”.
  В следващата категория Инвеститор в околната среда наградата връчи заместник министърът на икономиката, енергутиката и туризма. Призът в тази категория бе присъден на Солвей Соди АД, които със своя проект за инсталация за когенерация на енергия стават най-голямата централа на Балканите. Този приз отваря вратата на компанията и към Бизнес наградите за околна среда на Европейската комисия през 2012 г. в Брюксел.
  Втора награда бе връчена на Globul. Ясен Гуев, директор "Корпоративна политика", прие отличието за програмата GLOBUL Green, който за трета поредна година подкрепя инициативата на WWF „Национален ден на природните паркове”. Трето място грабна Кока-Кола България за дългосрочната инициатива “Моят зелен град”.
  Голямата награда в категорията Инвеститор в обществото връчи президента Росен Плевнелиев на Райфайзенбанк за дарителската кампания „Избери, за да помогнеш”, разработена с цел оказване на реална помощ за устойчиви проекти от четири сфери на обществения живот - здравеопазване, социална сфера, опазване на околната среда и култура и образование. Челопеч Майнинг бе отличена с второ място за дългосрочна дарителска программа, осигуряваща финансови средства за благоустрояване на инфраструктурни обекти и проекти с обществено значение в общините Челопеч,Чавдар и кметствата Карлиево и Църквище,а също инвестира средства в повишаване капацитета на местната общественост. Трето място в категорията бе отсъдено на Загорка АД, която през 2011 организира публичен конкурс и избра 10 проекта, по които реализира дарения в областите здраве, образование, околна среда.
  Челопеч Майнинг бе отличена с наградата Енгейдж. Нейният носител се определя от Международния форум на бизнес лидерите, Великобритания, чиито основен критерий е степента на ангажираност и участие на служителите при реализирането на номинирания проект и за цялостен принос на служителите за обществено-полезни каузи.
  ЕСРИ България получи специалната награда за цялостна социално-отговорна политика на малко и средно предприятие. Наградата връчи госпожа Йорданка Фандъкова, която също така председателстваше за трета поредна година Журито на наградите. Тя поздрави Форума за организирането на Наградите за отговорен бизнес, като отличен инструмент за стимулирането на тези, които реализират социално-отговорни проекти. Членове на журито тази година бяха: г-н Тотю Младенов, Министър на труда и социалната политика, Н. Пр. Джонатан Алан, Посланик на Великобритания в България, г-н Цветан Симеонов, Председател на Българската търговско промишлена палата, г-н Божидар Данев, Председател на Българската стопанска камара, г-жа Красимира Величкова, Изпълнителен директор на Български дарителски форум, г-жа Елица Баракова, Изпълнителен директор на Фондация „Помощ за благотворителността в България”, г-жа Миряна Велкова, Директор на Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия, г-жа Таня Радочай, Постоянен представител на УНИЦЕФ за България, г-жа Веселина Кавръкова, Програмен ръководител WWF България, г-жа Вики Политова, Генерален директор на bTV Медия Груп и г-н Максим Майер главен редактор на списание „Мениджър”.
  Целта на Годишните награди за социално отговорен бизнес е да покажат, че успешният бизнес и инвестицията в обществото вървят ръка за ръка, както и да демонстрират най-добрите примери в подкрепа на тази идея. Критериите, въз основа на които бяха определени победителите, са полза за обществото, работа в партньорство с други организации, ангажираност на целия екип на компанията в осъществяването на проектите, продължителност и последователност на инициативата, новаторство и оценка от страна на обществото.
  Годишните награди за отговорен бизнес на БФБЛ са национални и по принцип за тях могат да бъдат номинирани компании от цялата страна, независимо от големината или сектора, в който работят.

  Линк

Назад