Назад

"Бяла книга" на фалшивите стоки излиза до края на юни


 • "Бяла книга" на фалшивите стоки излиза до края на юни


   

  Предвижда се до края на юни да бъде готова "бялата книга" на фалшивите стоки. Това заяви в предаването „Хоризонт до обед” Христо Содев, изпълнителен секретар на GS1. 
  В глобален мащаб търговията с фалшиви стоки възлиза на 1,5 трилиона. Разменят се и около 1 трилион фалшиви документи, т.е. търговията с фалшиви стоки подхранва организираната престъпност и непрекъснато вреди върху благополучието и здравето на хората, когато става дума за лекарства, посочи той.
  Содев коментира и идеята за лекарствата, която пробива път в стандартите на GS1, а тя е да се използва уникален идентификатор на GS1, номер на партида, срок на годност и сериен номер: Тази цялата информация трябва да е записана в база от данни и да има възможност за проверка както от отделния човек, така и от аптеките и болниците. Ако имаме такава система, а тя ще заработи във всички случаи, фалшивите лекарства ще бъдат констатирани много по-бързо. 
  Опитваме се да прокламираме и една нова символика, която позволява освен уникалния идентификатор, да бъде записан още срокът на годност и партидата, което значи, че автоматично на касата софтуерът ще спира продажбата на стоки с изтекъл срок. Мисля, че в близките 2-3 години тази символика ще навлезе масово, посочи Содев. Той подчерта, че 30% от пресните храни се изхвърлят поради изтичане на срока на годност. 

  Линк

Назад