Назад

В кои сфери можем да правим бизнес с Израел?


 • В БТПП Н.П. Давид Коен представи икономиката на страната


   

  На 21 февруари 2012г. в БТПП се проведе информационна среща за представяне актуалното състояние на икономиката на Израел. Цветан Симеонов, председател на БТПП откри срещата като сподели, че Израел е надежден партньор на България, но има какво още да се направи с цел увеличаване на стокообмена между двете държави. БТПП съвместно с посолството на Израел и Българо-Израелската ТПП ще продължат да  информират българските компании проявяващи интерес за сътрудничество с фирми от Израел в областите на селското стопанство, високите технологии и други сфери на икономиката.
  В началото на деветдесетте години стокообмена между двете държави е бил около 13 милиона US$ , а през миналата 2011г. значително е нараснал до около 314 милиона US$- това каза Председателят на Българо-Израелската ТПП Пейчо Лалев. 
  Срещата продължи с представяне от г-н Коен на предстоящото селскостопанско изложение “AGRITECH  2012” от 15-17.05.2012г. в Тел Авив, www.agritech.org.il . Изложението включва всички земеделски области като високи технологии, оранжерии, млекоцентрали, птицеферми, водни култури, напоителни системи, семена и ноу-хау. Израел разполага с почти 320 слънчеви дни в годината което е предпоставка за силно развито селско стопанство. В близките месеци предстоят презентации на изложението в различни райони на България с участието на лектори от Израел, за което БТПП ще информира допълнително.
  Във връзка с икономическата ситуация в региона г-н Коен сподели, че към днешна дата Израел е преодолял световната криза. Държавата спазва строг икономически консерватизъм и строги правила в банковия сектор. Индустрията и експорта са подкрепени от държавата има и намаляване на корпоративните данъци. Цените са стабилни, безработицата намалява, съществува ръст на износа, брутния вътрешен продукт нараства. През 2010г. външните инвестиции възлизат на 5 милиарда  US$, силно се развива научната и развойна дейност, съществува качество на човешкия потенциал, развиват се центрове за технологични иновации и научни инкубатори. Страната е на първо място в света по разходи за научно развойна дейност.

  Линк

 • Инвестиции и модели


   
  На 314 млн. лева възлиза търговският обмен между България и Израел през 2011 година. Това беше обявено на среща с временно управляващия посолството на Израел в София Давид Коен, организирана от Българската търговско-промишлена палата.
  През 1990 година обменът между двете страни, току-що възстановили отношенията си, е бил едва 13 млн. Тогава икономистите са смятали, че той трябва да стане поне 100 млн., съобщиха от Българо-израелската търговско-промишлена палата.
  Пейчо Лалев, председател на БИТПП: - За миналата година общо стокообменът нараства с 46%, а израелският внос в България със 102%.
  Временно управляващият посолството на Израел у нас, роден в Бургас, представи как страната му се бори със световната криза, но и със специфичнитге проблеми на региона.
  Н. Пр. Давид Коен, временно управляващ посолството на Израел в София: - По малко от два процента от работната ръка се занимава със земеделие. Това е защото всичко в Израел е механизирано. Почти няма в областта на земеделието нещо да се работи на ръка. Всичко е механизирано.
  Представянето на израелската икономика у нас и възможностите за бизнес бяха само на български език. Факт, който сам говори за потенциала на сътрудничество между двете страни.


  Линк

 • В кои сфери можем да правим бизнес с Израел?


   
  За никого не е изненада, че двигателят в икономиката на Израел са високите технологии. В Българската търговско-промишлена палата (БТПП) днес и.д. посланик на Израел у нас Давид Коен представи какви са последните данни за икономиката на близкоизточната страна, както и в кои области има потенциал да се развива стокообменът между нашите две държави. 
  За развитието на търговските отношения между България и Израел много ясно говорят данните от стокообмена. През 90-те години на ХХ век той е в общ размер на 13 млн. лв., като износът от Израел към България е 7.5 млн. лв, а от България към Израел – 6.4 млн. лв. През 2011 година обаче стокообменът ни с Израел е 314 млн. лв. като ние изнасяме стоки за 70 млн. лв., а Израел внася в страната ни стоки за 244 млн. лв. 
  Това, което България може да използва от Израел, са вече създадените иновации и ноу-хау. Временният посланик отбеляза, че Израел трябва да промени финансовата си политика спрямо България, тъй като страната ни в момента е тясно обвързана чрез еврофондовете с Европейския съюз, който се явява конкурент на израелската държава. 
  Така ще се промени и структурата на израелските инвестиции, които в момента са основно в областта на строителството и имотите.
  Иновациите
  Според Коен България има интерес да внася високи технологии от Израел, която се смята за неформален лидер в тази област. И за това има основателни причини, една от които е че много голяма част от гигантите в технологичната област инвестират в страната, но освен външните инвеститори държавата влага много финансови ресурси за развитие на технологиите и науката. 
  По тази причина през последните години много от популярните иновации идват именно от там. Всички знаят, че капковото напояване е измислено от евреите, но през последните години станаха популярни и иновации като VoIP, флашките и др. Компании като Intel, Microsoft, IBM са изнесли част от производството си в Израел. Последните чипове на Intel например са разработка изцяло на израелски екип.
  Парите за иновациите се разпределят между чуждите инвеститори и държавата. Страната отделя 4.5% от БВП за развойна дейност, което я изстрелва на първо място в света. Израел е държавата с най-много компании в NASDAQ, освен това заема и пето място в света по брой патенти. 
  Икономическият ръст на страната за периода 2005-2010 г. е 4.5% и това се дължи на факта, че страната увеличава ръстa на износа си, поддържа стабилна финансова политика, а безработицата намалява. БВП на страната нараства с 4.7% през 2010 година като 5 млрд. долара са инвестирани в научни и развойни центрове в страната.
  Селското стопанство
  Дори за страна с неблагоприятни климатични условия (в голямата си част земята там е твърде солена, за да бъде обработвана), Израел успява да създаде конкурентни селскостопански продукти и по-важното - знае кога да ги произвежда.
  Когато в периода януари – май в Европа потребителите търсят пресни зеленчуци и плодове, Израел е в състояние да им ги произведе. Във високотехнологични оранжерии се отглеждат дори дръвчета смокини, които се берат и изнасят за световните пазари, но само до април, след това Турция и Гърция започват да конкурират пазарa и бизнесът става нерентабилен.
  Подобна е историята и с производството на фурми - солената земя трябва да бъде технологично обработена, за да може Израел през последните години да се превърне в един от големите износители на този продукт. 
  Agritech
  В Израел се провежда едно от най-глемите селскостопански изложения в света - Agritech. То се организира през 3-4 години и е особено важно, защото показва последните новости в най-различни области на селското стопанство в световен мащаб.
  Тази година през май ще се проведе едно от изданията на Agritech. Посолството на Израел организира българска делегация за изложението, която ще бъде придружена и от министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Във връзка с изложението се организарат и два семинара, които да запознаят различните производители в страната с изложението – единият семинар ще бъде на 19 март в София, а вторият на 20 март в Бургас. Лекторите ще бъдат от Израел.
  Друго голямо селскостопанско изложение, което се провежда в Израел, е Mashov.

  Линк

Назад