Назад

Европейската икономика губи 425 000 евро на ден


 • ЕВРОПЕЙСКАТА ИКОНОМИКА ГУБИ 425 000 ЕВРО НА ДЕН


   

  Европейската икономика губи всеки ден по 425 хиляди евро заради липсата на единен европейски патент, съобщиха от БТПП. Според изчисления на европалати, които се основават на цифри, публикувани в оценката на въздействието на Европейската комисия, тази сума се основава на "разходите за валидиране" и не се вземат предвид допълнителните административни тежести, генерирани от сложността на регистрирането на прехвърляния, лицензи и други права или множеството съдебни спорове.
  Десетилетното търсене на единен европейски патент беше близо до решение през декември м.г., но нов спор за седалището на главния патентен съд - Лондон, Мюнхен или Париж - блокира окончателното споразумение. 31 млн. евро са били загубени от европейската икономика в периода между последното обсъждане на Европейското патентно досие от Европейския съвет на 10 декември 2011 г. и следващия опит за разрешаване на безизходица в Съвета по конкурентоспособност, който беше вчера. 
  Всички говорят за растеж. Ето защо неспособността на държавните глави Камерън, Меркел и Саркози да постигнат споразумение по отношение на този емблематичен лост за конкурентоспособността на ЕС предизвиква недоволство, каза Арналдо Абрузини, генерален секретар на европалати. Европейските лидери наскоро говориха много за цената на не-Европа - не-европейският патент е отличен пример. Европалати призовава Германия, Франция и Великобритания да финализират преговорите днес. Евентуално забавяне на решението до края на юни - крайния срок, който Европейският съвет определи през януари, би струвало на икономиката на ЕС още 54 млн. евро.

  Линк

 • Бюджетът губи 40 млн. лева от спирането на безмитните магазини


   
  Възстановяването на безмитната търговия може да бъде антикризисна мярка, твърдят експерти.
  Възстановяването на безмитната търговия по границите може да бъде антикризисна мярка, твърдят експерти. Аргументът е, че незаслужено са били затворени от предишното правителство - без да се вземе предвид доклада на Агенция "Митници" и липсата на нарушения преди 2007 година.
  Поддръжниците на идеята приложиха и друг мотив в полза на отварянето магазините – именно, че Брюксел е бил подведен от европейския омбудсман с твърдението, че са източник на контрабанда и нередности.
  Георги Табаков от Българския икономически форум е убеден в икономическия ефект на тези магазини. Най-пряката полза е, че ще бъдат наети между 1000 и 1500 души", заяви председателят на форума в сутрешния блок на Bulgaria On Air.
  Според Българската търговско-промишлена палата, загубата за държавния бюджет от спирането на магазините е около 40 милиона лева годишно от данъци и акцизи.
  Сред противниците на отварянето е Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. "Ако се възстанови тази търговия, държавата ще загуби двайсет процента от приходите от ДДС". 

  Линк

 • Бизнесът губи милиони заради липсата на единен патент


   
  31 млн. евро са били загубени от европейската икономика в периода между последното обсъждане на Европейското патентно досие от Европейския съвет на 10 декември 2011 г. и следващия опит за разрешаване на безизходица в Съвета по конкурентоспособност в понеделник, 20 февруари 2012 г., съобщават от Българската търговско-промишлена палата.
  Според изчисления на Европалати, които се основават на цифри, публикувани в оценката на въздействието на Европейската комисия за създаването на единен европейски патент от 13.04.2011 г., всеки загубен в преговори ден струва не по-малко от 425,000 евро на европейския бизнес. Тази сума се основава на "разходите за валидиране" и не се вземат предвид допълнителните административни тежести, генерирани от сложността на регистрирането на прехвърляния, лицензи и други права или множеството съдебни спорове.
  Десетилетното търсене на единен европейски патент беше близо до решение през декември м.г., но нов спор за седалището на главния патентен съд - Лондон, Мюнхен или Париж - блокира окончателното споразумение.
  "Всички говорят за растеж. Ето защо неспособността на държавните глави Камерън, Меркел и Саркози да постигнат споразумение по отношение на този емблематичен лост за конкурентоспособността на ЕС предизвиква недоволство", каза Арналдо Абрузини, генерален секретар на Европалати. "Европейските лидери наскоро говориха много за цената на не-Европа - не-европейският патент е отличен пример".
  Европалати призовава Германия, Франция и Великобритания да финализират преговорите по време на Съвета по конкурентоспособност, който ще се състои на 21 февруари. Евентуално забавяне на решението до края на юни - крайният срок, който Европейският съвет определи през януари, би струвал на икономиката на ЕС още 54 милиона евро.

  Линк

 • Бизнесът губи 425 хил. евро на ден от липсата на европатент


   

  Липсата на единен европейски патент струва на европейската икономика 425 000 евро на ден, а 31 милиона евро са били загубени от европейската икономика в периода между последното обсъждане на Европейското патентно досие от Европейския съвет на 10 декември 2011 г. и следващия опит за разрешаване на безизходица в Съвета по конкурентоспособност на днешната среща на европейските министри на промишлеността в Брюксел. Това се посочва в съобщение на отдела за Връзки с обществеността и външни комуникации при Българската търговско-промишлена палата, цитирано от БТА. 
  Според изчисления на Европалати, които се основават на цифри, публикувани в оценката на въздействието на Европейската комисия за създаването на единен европейски патент от 13 април 2011 година, всеки загубен в преговори ден струва не по-малко от 425 000 евро на европейския бизнес. Тази сума се основава на "разходите за валидиране" и не се вземат предвид допълнителните административни тежести, генерирани от сложността на регистрирането на прехвърляния, лицензи и други права или множеството съдебни спорове. 
  Десетилетното търсене на единен европейски патент беше близо до решение през декември м.г., но нов спор за централата на главния патентен съд - Лондон, Мюнхен или Париж - блокира окончателното споразумение. "Всички говорят за растеж. Ето защо неспособността на държавните глави Камерън, Меркел и Саркози да постигнат споразумение по отношение на този емблематичен лост за конкурентоспособността на ЕС предизвиква недоволство", каза Арналдо Абрузини, генерален секретар на Европалати. 
  "Европейските лидери неотдавна говориха много за цената на не-Европа - не-европейският патент е отличен пример". Европалати призовава Германия, Франция и Великобритания да финализират преговорите по време на Съвета по конкурентоспособност, който ще се състои на 21 февруари. Евентуално забавяне на решението до края на юни - крайният срок, който Европейският съвет определи през януари, би струвал на икономиката на ЕС още 54 милиона евро.

  Линк

 • Липсата на европатент =31 млн. € загуби


   

  Липсата на единен европейски патент струва на европейската икономика 425 000 евро на ден, а 31 милиона евро са били загубени от европейската икономика в периода между последното обсъждане на Европейското патентно досие от Европейския съвет на 10 декември 2011 г. и следващия опит за разрешаване на безизходица в Съвета по конкурентоспособност на днешната среща на европейските министри на промишлеността в Брюксел. при Българската търговско-промишлена палата.
  Според изчисления на Европалати, които се основават на цифри, публикувани в оценката на въздействието на Европейската комисия за създаването на единен европейски патент от 13 април 2011 година, всеки загубен в преговори ден струва не по-малко от 425 000 евро на европейския бизнес. Тази сума се основава на "разходите за валидиране" и не се вземат предвид допълнителните административни тежести, генерирани от сложността на регистрирането на прехвърляния, лицензи и други права или множеството съдебни спорове. Десетилетното търсене на единен европейски патент беше близо до решение през декември м.г., но нов спор за централата на главния патентен съд - Лондон, Мюнхен или Париж - блокира окончателното споразумение.
  "Всички говорят за растеж. Ето защо неспособността на държавните глави Камерън, Меркел и Саркози да постигнат споразумение по отношение на този емблематичен лост за конкурентоспособността на ЕС предизвиква недоволство", каза Арналдо Абрузини, генерален секретар на Европалати."Европейските лидери неотдавна говориха много за цената на не-Европа - не-европейският патент е отличен пример". Европалати призовава Германия, Франция и Великобритания да финализират преговорите по време на Съвета по конкурентоспособност, който ще се състои на 21 февруари. 
  Евентуално забавяне на решението до края на юни - крайният срок, който Европейският съвет определи през януари, би струвал на икономиката на ЕС още 54 милиона евро. 

  Линк

 • Европа губи 425 хил. евро на ден от липсата на единен европейски патент


   

  Всеки ден, загубен в преговори за създаването на единен европейски патент, струва 425 хил. евро на европейската икономика, изчисляват от Асоциацията на Европейските търговско-промишлени палати Европалати. Тази сметка се основава на "разходите за валидиране" и в нея не се вземат предвид допълнителните административни тежести, генерирани от сложността на регистрирането на прехвърляния, лицензи и други права или множеството съдебни спорове, посочват от организацията.
  Изобретенията в ЕС могат да бъдат защитени с национални патенти, издадени от Европейското патентно ведомство (ЕПВ) или от националните патентни ведомства. Не съществува единен патент, осигуряващ защита в целия ЕС. Това води до разпокъсана патентна система.
  Разпокъсването се дължи на големите разходи и сложността на валидирането на европейските патенти в отделните държави членки, на което може да се дължат до 40% от общите разходи за патентоване в Европа. Например европейски патент, валидиран в 13 държави, е над 10 пъти по-скъп, отколкото патент в САЩ или Япония.
  Поради това патентопритежателите обикновено ограничават защитата до малко на брой държави членки на ЕС.
  Според Европалати Европа е загубила 31 млн. евро в периода между последното обсъждане на Европейското патентно досие от Европейския съвет на 10 декември 2011 г. и следващия опит за разрешаване на безизходица в Съвета по конкурентоспособност в понеделник – 20 февруари 2012 г.
  Десетилетното търсене на единен европейски патент беше близо до решение през декември 2011 г., но нов спор за седалището на главния патентен съд – Лондон, Мюнхен или Париж - блокира окончателното споразумение.
  Европалати призовава Германия, Франция и Великобритания да финализират преговорите по време на Съвета по конкурентоспособност, който ще се състои на 21 февруари. Евентуално забавяне на решението до края на юни - крайният срок, който Европейският съвет определи през януари, би струвал на икономиката на ЕС още 54 милиона евро.
  Европалати представлява над 20 милиона предприятия в Европа, 93% от които са малки и средни предприятия. Българската търговско-промишлена палата (БТПП) членува в Европалати от 3 октомври 1994 г.

  Линк

 • Европейската икономика губи 425 000 евро на ден


   

  Европейската икономика губи всеки ден по 425 хиляди евро заради липсата на единен европейски патент, съобщиха от БТПП. Според изчисления на европалати, които се основават на цифри, публикувани в оценката на въздействието на Европейската комисия, тази сума се основава на "разходите за валидиране" и не се вземат предвид допълнителните административни тежести, генерирани от сложността на регистрирането на прехвърляния, лицензи и други права или множеството съдебни спорове.
  Десетилетното търсене на единен европейски патент беше близо до решение през декември м.г., но нов спор за седалището на главния патентен съд - Лондон, Мюнхен или Париж - блокира окончателното споразумение. 31 млн. евро са били загубени от европейската икономика в периода между последното обсъждане на Европейското патентно досие от Европейския съвет на 10 декември 2011 г. и следващия опит за разрешаване на безизходица в Съвета по конкурентоспособност, който беше вчера. 
  Всички говорят за растеж. Ето защо неспособността на държавните глави Камерън, Меркел и Саркози да постигнат споразумение по отношение на този емблематичен лост за конкурентоспособността на ЕС предизвиква недоволство, каза Арналдо Абрузини, генерален секретар на европалати. Европейските лидери наскоро говориха много за цената на не-Европа - не-европейският патент е отличен пример. Европалати призовава Германия, Франция и Великобритания да финализират преговорите днес. Евентуално забавяне на решението до края на юни - крайния срок, който Европейският съвет определи през януари, би струвало на икономиката на ЕС още 54 млн. евро.

  Линк

Назад