Назад

Пенсионната реформа удари само частника


 • Пенсионната реформа удари само частника


   

  Държавата забрани на частния бизнес да пенсионира служителите си, събрали стаж и възраст, но “забрави” да въведе тази реформа за чиновниците, алармираха експерти по човешки ресурси пред “Труд”.
  От няколко дни са в сила поправки в Кодекса на труда, според които работодателят няма да има право да освобождава по свое усмотрение хората, навършили пенсионна възраст. Това ще става само ако те пожелаят. Мярката била в унисон с европейската концепция за активно стареене - човек сам трябвало да прецени до каква възраст е трудоспособен.
  В Закона за държавния служител обаче продължава да стои текстът, че работодателят освобождава чиновника с предизвестие, когато придобие възраст и стаж за оттегляне в заслужена почивка.
  Така излиза, че частният бизнес ще трябва да държи възрастните си служители, докогато на тях самите им харесва. А държавната администрация запазва правото да се освобождава от застаряващите чиновници.
  Единственото изключение в Кодекса на труда са професорите и докторите на науките, които ще бъдат пенсионирани на 65 години. Това пък предизвика вълна от възмущения в университетите, тъй като много преподаватели се смятат за работоспособни до дълбока старост.
  При приемането на кодекса ГЕРБ не зачете отрицателните становища по този текст на БСП, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българската стопанска камара (БСК) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП).
  “Ще приемем промени в Закона за държавния служител, за да уеднаквим режима”, обеща днес пред “Труд” Светлана Ангелова (ГЕРБ), зам.-шефка на парламентарната социална комисия. Управляващите щели да помислят и за премахване на ограничението за учените, което ги дискриминира спрямо останалите работници.

  Линк

Назад