Назад

Мариана Кукушева: Има риск от недостиг на хляб, ако не разрешат на празните брашновози да пътуват


 • Найденов: Няма опасност от криза за хляб в София


   
  Няма да има криза за хляб в София и големите населени места, осигурено е свободно придвижване на брашновозите, успокои министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
  По молба на министъра вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е разпоредил на КАТ "Пътна полиция" да осигурят придвижване по пътната мрежа както на пълните, така и на празните камиони за превоз на брашно, информират от пресслужбата на МЗХ.
  По-рано днес председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева сигнализира министър Найденов, че е възможно да се получи недостиг на хляб в София и околни населени места, ако не се реши проблемът с празните брашновози, които са разтоварени и трябва да пътуват обратно към мелниците.

  Линк

 • Не се чака криза за хляба в столицата


   

  Няма да има криза за хляб в София и големите населени места, осигурено е свободно предвижване на брашновозите, съобщи  земеделският министър д-р Мирослав Найденов.
  По молба на министъра, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е разпоредил на КАТ „Пътна полиция" да осигурят придвижване по пътната мрежа както на пълните, така и на празните камиони за превоз на брашно, информира пресцентърът на МЗХ.
  По-рано днес, председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева сигнализира министър Найденов, че е възможно да се получи недостиг на хляб в София и околни населени места, ако не се реши проблемът с празните брашновози, които са разтоварени и трябва да пътуват обратно към мелниците.
  Проблемът възникна заради ограничението за движение на тежкотоварни автомобили над 10 тона в цялата страна заради тежката пътна обстановка. 
  Пълните брашновози пътуваха, съпроводени от полицейски кордон, но имаше проблем с празните, които трябва да се върнат обратно, за да бъдат натоварени.

  Линк

 • Мариана Кукушева: Има риск от недостиг на хляб, ако не разрешат на празните брашновози да пътуват


   

  Възможно е да се получи недостиг на хляб в София и в околни населени места, ако не се реши проблемът с празните брашновози, които трябва да пътуват обратно. Това съобщи за Агенция “Фокус” Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.
  Заради ограничението за движение на тежкотоварни автомобили над десет тона на територията на цялата страна, пълните брашновози пътуват, съпроводени от полицейски кордон, но не е домислено какво се случва с празните, които трябва да се върнат обратно, за да бъдат натоварени. 
  „В момента тревожното е това, че в забраната за пътуване, наложена от дежурния щаб, има едно недоглеждане и то касае специализираната техника – брашновозите. Те пътуват пълни, с полицейски кордон и с полицейско присъствие в посока да се разтоварят, но след това, когато са разтоварени, няма разрешение за връщане обратно. Не, защото се е променила атмосферната обстановка, а защото - явно няма доглеждане докрай на варианта - какво правим по-нататък? Брашновозите, които са специализирана техника, не могат да бъдат подменени с друг тип транспорт”, посочи тя.
  И към момента има спрени празни брашновози към Църна маца, каза Кукушева. „Не мога да ви кажа точно бройка, но има спрени брашновози и не, защото е тревожна обстановката на магистрала „Тракия”, а защото не е догледано какво се случва след като разтоварят. Такъв вид техника не бива да се спира, освен ако ситуацията не е като в трите области, където абсолютно е спряно движението на всички пътни превозни средства, защото би могло да касае тревожното зареждане за недостиг на хляб”, посочи тя.
  По думите й – в момента няма риск от недостиг на хляб. „Но ако не се отстрани това недоглеждане, би могло да се стигне до такава ситуация”, смята тя. 
  За проблема е алармирано Министерство на земеделието. „Техни представители са членове на дежурния щаб и очакваме да се вземат абсолютно бързи мерки”, каза тя.

  Линк

Назад