Назад

Варна първа в класацията на сивата икономика


 • Варна първа в класацията на сивата икономика

     В Североизточна България работят най-много хора без трудов договор. Челно място в класацията на „неформалната икономика" заема Варна, сочат данни от национално проучване на Българската търговско-промишлена палата.

  Изследването е обхванало реалната, а не сивата икономика. Въпреки това, най-много са нарушенията при фирми - производители на храни, напитки, тютюневи изделия, в сферата на строителството и недвижимите имоти. Според резултатите, около 92 процента от българите са наети на трудов договор.

  „Само 54% от заетите лица имат сключен трудов договор с работодател и тази статистика е най-негативна в област Варна. Само при 82% редовно се изплащат заплатите, останалите 11 процента не получават редовно или невинаги ги получават редовно”, каза Олга Чугунска,  Българска търговско-промишлена палата.

  Варненски работодатели оспорват данните от проучването, като казват, че санкциите са твърде строги, за да си позволят да наемат хора без договор. Стоян Марков има фирма, с 55 работника, всички на трудов договор, който по думите му защитава и двете страни.

  „Работникът, който има трудов договор, можеш да му потърсиш отговорност за неспазване на кодекса, на съответните задължения, на правилника за вътрешния трудов ред, а един човек без договор може да си вземе шапката и да си замине”, каза Стоян Марков - собственик на фирма за търговия.

  Висококвалифицирани кадри все по-често работят на граждански договор. Синдикатите алармират за дупка в закона, която напоследък се използва често, включително от голям варненски завод.

  „Бавно поетапно ежемесечно ще се уволняват по 29 човека. За да не влезе в графата масови съкращения допустимата бройка е 29-не повече от 30 човека и точно в момента това правят”, каза Васил Василев - КТ „Подкрепа", Варна.

  Най-много - близо 50 процента от работодателите в Североизточна България, не плащат за нощен или извънреден труд. Хората масово не знаят, че при нередности трябва да търсят Инспекцията по труда.  Линк

Назад