Назад

В пика на кризата


 • В пика на кризата

  Всеки втори не работи на трудов договор, сочи проучване

  Ставри Таргов

  Едва 54% от заетите във Варна и областта работят на постоянен трудов договор. Това е най-ниският процент в цялата страна, съобщи на пресконференция Олга Чугунска, шеф на отдел „Икономически анализи" в Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Работещите на граждански договор са 38%, на черно - 7%. За сравнение, хората на трудов договор в Североизточния регион на планиране са 83,5%, а средно за страната процентът е 92,2%.
  Данните са от проучване в рамките на проект „Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудовоправните и осигурителните отношения и превантивни действия", финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007 - 2013 г.", съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд. Изследването е извършено през периода октомври 2009 - март 2010 г. от БТПП в партньорство с КТ „Подкрепа". Анкетирани са общо 6337 работодатели, работници, служители и синдикалисти в страната.За Варненска област броят им е 125. 23-ма са шефове на фирми, останалите - работници. 70% от анкетираните се трудят в малки предприятия.
  Прави впечатление огромният брой на гражданските договори във Варненско, коментира Чугунска. Данните от проучването сочат също, че само 37% получават заплатата си по трудов договор, 50% признават, че допълнителният или извънредният труд се заплаща частично или въобще не се заплаща. 36% от варненци споделят, че вземат заплата на равнището на осигурителния праг, а другата част в брой без трудов договор. Само 6% казват, че получават повече.
  Според данните за страната всеки четвърти заявява, че допълнителният или извънредният труд се заплаща частично или въобще не се заплаща. Най-висок - 46,8%, е този дял за Североизточния регион. Средната стойност за страната е 36,3% . Нашият регион е с най-висок дял на нерегламентирано получаващите възнаграждения - 2,6%, и на частично заплащане по трудов договор - 16,5%. Висок е процентът и на наетите на граждански договор - 12,7. Според данните Североизточният регион е с най-много негативни тенденции, включително и към посивяване на икономиката, каза още Чугунска. Секторите, за които това важи, са най-вече ресторантьорство и хотелиерство, производство на текстил и изделия от текстил, гражданско строителство и изолации. Проучването обхванало също работещи в производството на храни, напитки и тютюневи изделия, транспорт, спедиция и съобщения, операции с недвижимо имущество, наемодателна дейност и бизнес услуги, както и учебно-образователни услуги.
  40% от анкетираните в страната не познават възможностите за закрила чрез Инспекцията по труда, като в това отношение най-голям е делът на младежите - 46%, сочи още представителното проучване.
  Данните за Североизточния регион показват, че има нарушения на трудовото законодателство, коментира Олга Чугунска. Нашата цел е да предизвикаме дискусионни форуми и срещи, на които да се набележат мерки за противодействие, заключи тя.

  Бизнесът:

  Преди 15 г. бяхме на това ниво

  Преди 15 г. бяхме на това ниво, призна варненски бизнесмен, който бе на пресконференцията на Българската търговско-промишлена палата във Фестивалния и конгресен център. Той постави под съмнение получените резултати. Изказани бяха мнения, че анкетираните или са откровено честни, или некомпетентни при отговорите си за трудовите правоотношения.
  От БТПП заявиха, че основната цел на проучването е натрупването на количествена информация за трудовоправните и осигурителните отношения към момента и подобряване на адаптивността на хората към пазара на труда. За това са установени само ключовите характеристики на т.нар. неформална икономика, а не параметрите й.ЧМ


  Линк

Назад