Назад

ГЕРБ прие дискриминационен критерий срещу 116-годишна работодателска организация – БТПП


 • БТПП: Ще продължим да защитаваме бизнеса


  Социалният диалог ще загуби, МСП ще останат без представител след отстраняването ни от тристранното сътрудничество, каза Цветан Симеонов.

  След като парламентът отхвърли последното вето на досегашния президента върху промените в Кодекса на труда, свързани с представителността на работодателските организации, Цветан Симеонов, председател на БТПП коментира пред БНР:„Условията в Закона ни поставят пред алтернативата дали да бъдем угодни на управляващите или да продължим да защитаваме интересите на българския бизнес.

  Линк

 • Търговската палата за промените в КТ: Дискриминирани сме


  София /КРОСС/ По повод на отхвърленото с гласовете основно на народните представители от парламентарната група на ГЕРБ и на независими депутати вето на президента Георги Първанов върху приетите през месец декември 2011 г. разпоредби от Кодекса на труда, регламентиращи новите критерии за представителност на националните работодателски организации, от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) се обявиха против решението.

  В писмо, изпратено до Информационна агенция КРОСС от името на Цветан Симеонов, председател на УС на БТПП, се посочва, че с приетото законово изменение се въвежда ограничение да бъдат национално представителни тези организации, които извършват дейности, възложени им със закон. По линията на публично-частното партньорство Българската търговско-промишлена палата (БТПП) е спечелила доверието, (вкл. и на Международната търговска камара) да предоставя определени услуги, които са изпълняват и от други представителни работодателски организации - както в Европа, така и в Америка.

  С това решение реално не само палатата, но и други големи работодателски сдружения няма да бъдат част от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

  „Посоченият ограничителен критерий няма аналог в европейското и международното законодателство и практика и е противоконституционен - затова той е обречен и рано или късно ще бъде отменен или  приведен в съответствие с международните стандарти”, категоричен е в позицията си Симеонов. По думите му действието на управляващите е дискриминационно по своята същност към БТПП.

  „Както и в други случаи в 116 - годишната история на БТПП, тя ще преодолее тези временни ограничения в част от нейната дейност, но няма да се отклони от целта да защитава и занапред интересите на своите членове - над 50 хиляди фирми. Дали това се харесва или не, БТПП си остава най-голямата работодателска организация, защото продължава да членува и е уважаван член на Международната организация на работодателите-единствения легитимен представител на работодателите на световно равнище, вкл. и в Международната организация на труда”, заключава в писмото си Цветан Симеонов.

  От палатата потвърждават ангажираността си към интересите на членовете си и за в бъдеще.

  Линк

 • БТПП до медиите


  Народното събрание отхвърли и ветото на президента върху поправка в КТ.

  В обръщение до медиите Българската търговско промишлена палата остро възрази срещу тези промени.В Писмото на БТПП се казва:

  “На 19 януари 2012 г., както вероятно вече Ви е известно, с гласовете основно на народните представители от парламентарната група на ГЕРБ и на независими депутати беше отхвърлено ветото на президента върху приетите през м. декември 2011 г. разпоредби от Кодекса на труда, регламентиращи новите критерии за представителност на националните работодателски организации.
  С приетото законово изменение се въвежда ограничение да бъдат национално представителни тези организации, които извършват дейности, възложени им със закон. По линията на публично-частното партньорство Българската търговско-промишлена палата (БТПП) е спечелила доверието, (вкл. и на Международната търговска камара) да предоставя определени услуги, които са изпълняват и от други представителни работодателски организации – както в Европа, така и в Америка.
  Законовото ограничение ще изключи възможността не само за БТПП, но вероятно и за други големи работодателски сдружения да бъдат национални работодателски организации, респ. – да бъдат членове на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).
  Посоченият ограничителен критерий няма аналог в европейското и международното законодателство и практика и е противоконституционен – затова той е обречен и рано или късно ще бъде отменен или приведен в съотвествие с международните стандарти.
  Това дискриминационно по своята същност действие към БТПП е най-доброто доказателство за твърдата й позиция в защита на интересите на нейните членове.

  Както и в други случаи в 116 – годишната история на БТПП, тя ще преодолее тези временни ограничения в част от нейната дейност, но няма да се отклони от целта да защитава и занапред интересите на своите членове – над 50 хиляди фирми.

  Дали това се харесва или не, БТПП си остава най-голямата работодателска организация, защото продължава да членува и е уважаван член на Международната организация на работодателите-единствения легитимен представител на работодателите на световно равнище, вкл. и в Международната организация на труда.
  Изправени пред алтернативата за отказ от дейности в помощ на фирмите или участие в тристранния диалог, членовете на БТПП, чрез решение на Управителния съвет, дадоха съвсем логично предимство на обслужването на фирмите, защото това е нейната мисия и смисълът на нейното съществуване. Ще предприемем и всички възможни действия за търсене на защита на нашите интереси в работодателската сфера, за което както и досега ще ви информираме своевременно.
  На нас не са ни необходими исканите с последните законови промени пълномощни, за да представляваме и защитаваме интересите на своите членове. Изискваните пълномощни за представляване са противоконституционни и могат да доведат до непредвидими последици за фирмите, които ги предоставят.
  С настоящето се обръщам към вас – представителите на членовете на БТПП, за да потвърдя нашата ангажираност към вашите интереси и бъдеще, така както и нашата бъдеща дейност ще е свързана с вашето доверие, за което ви благодарим и на което ще разчитаме и занапред.

  Цветан Симеонов
  Председател на УС на БТПП”

  Линк

 • ГЕРБ отхвърли и последното вето на Първанов


   
  Веселка Венкова
  20. Януари 2012, брой 16
  Мнозинството в парламента отхвърли последното вето на Георги Първанов като държавен глава. На 27 декември 2011 г. президентът върна за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение към Кодекса на труда, приет на 15 декември. Ветото се противопоставяше на постановки от КТ, засягащи представителността на работодателските организации.
  Приемайки за втори път същите текстове, депутатите от ГЕРБ и няколко "независими" изхвърлиха БТПП от Националния съвет за тристранно сътрудничество. За да бъде прегласуван текстът в първоначалния му вид, трябваше да получи подкрепата на минимум 121 народни представители. От общо 172 гласували 123 гласуваха "за", 48 се обявиха "против", а един се въздържа. Според приетите за втори път текстове националните организации на работодателите, социални партньори на правителството, не могат да извършват дейности, възложени им със закон. Това автоматично отстранява БТПП, тъй като тя по закон издава сертификати и АТА-карнетите - митническите документи за временен внос и износ.
  Сред новите изисквания, залегнали в Кодекса на труда, работодателските организации трябва да обединяват не по-малко от 100 000 осигурени на трудов договор работници, както и да имат представителства в поне една четвърт от общините и национален ръководен орган.
  Мнозинството остана глухо за доводите на Румен Петков, Мартин Димитров, Хасан Адемов, Георги Пирински и Мая Манолова, които призоваваха да не се противопоставят малките на големите работодателски организации, а НСТС от консултативен да не се превръща в паралелен законодателен орган. "Нещата отиват към диктатура, вашето лицемерие ще отслаби дебата в Тристранката", обърна се лидерът на СДС към депутатите от ГЕРБ. Мая Манолова обяви, че жалбата до Конситуционния съд вече е готова, а след вота Михаил Миков обясни, че е гласувал "против", защото пътят на този закон оттук нататък е към КС, а от приетите промени ще пострадат и работниците.

 • БТПП продължава да защитава фирмите


  На 19 януари 2012 г. с гласовете основно на народните представители от парламентарната група на ГЕРБ и на независими депутати беше отхвърлено ветото на президента върху приетите през м. декември 2011 г. разпоредби от Кодекса на труда, регламентиращи новите критерии за представителност на националните работодателски организации.

  С приетото законово изменение се въвежда ограничение да бъдат национално представителни тези организации, които извършват дейности, възложени им със закон. По линията на публично-частното партньорство Българската търговско-промишлена палата (БТПП) е спечелила доверието, (вкл. и на Международната търговска камара) да предоставя определени услуги, които са изпълняват и от други представителни работодателски организации - както в Европа, така и в Америка.

  Законовото ограничение ще изключи възможността не само за БТПП, но вероятно и за други големи работодателски сдружения да бъдат национални работодателски организации, респ. – да бъдат членове на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

  Посоченият ограничителен критерий няма аналог в европейското и международното законодателство и практика и е противоконституционен - затова той е обречен и рано или късно ще бъде отменен или приведен в съотвествие с международните стандарти.

  Това дискриминационно по своята същност действие към БТПП е най-доброто доказателство за твърдата й позиция в защита на интересите на нейните членове. Както и в други случаи в 116 - годишната история на БТПП тя ще преодолее тези временни ограничения в част от нейната дейност, но няма да се отклони от целта да защитава и занапред интересите на своите членове - над 50 хиляди фирми. Дали това се харесва или не, БТПП си остава най-голямата работодателска организация, защото продължава да членува и е уважаван член на Международната организация на работодателите-единствения легитимен представител на работодателите на световно равнище, вкл. и в Международната организация на труда.

  Изправени пред алтернативата за отказ от дейности в помощ на фирмите или участие в тристранния диалог, членовете на БТПП, чрез решение на Управителния съвет, дадоха съвсем логично предимство на обслужването на фирмите, защото това е нейната мисия и смисълът на нейното съществуване. Ще предприемем и всички възможни действия за търсене на защита на нашите интереси в работодателската сфера, за което както и досега ще ви информираме своевременно.

  На нас не са ни необходими исканите с последните законови промени пълномощни, за да представляваме и защитаваме интересите на своите членове. Изискваните пълномощни за представляване са противоконституционни и могат да доведат до непредвидими последици за фирмите, които ги предоставят.

  С настоящето се обръщам към Вас – представителите на членовете на БТПП, за да потвърдя нашата ангажираност към Вашите интереси и бъдеще, така както и нашата бъдеща дейност ще е свързана с Вашето доверие, за което Ви благодарим и на което ще разчитаме и занапред.

  Цветан Симеонов

  Председател на УС на БТПП

  Линк

 • Симеонов: Противоконституционно е изваждането ни от тристранката


  На 19 януари 2012 г. с гласовете основно на народните представители от парламентарната група на „ГЕРБ” и на независими депутати беше отхвърлено ветото на президента Георги Първанов върху приетите през декември 2011 г. разпоредби от Кодекса на труда, регламентиращи новите критерии за представителност на националните работодателски организации.

  С приетото законово изменение се въвежда ограничение да бъдат национално представителни тези организации, които извършват дейности, възложени им със закон. По линията на публично - частното партньорство Българската търговско-промишлена палата (БТПП) е спечелила доверието, (вкл. и на Международната търговска камара) да предоставя определени услуги, които са изпълняват и от други представителни работодателски организации - както в Европа, така и в Америка, коментира председателят на БТПП Цветан Симеонов в писмо до фирмите, членове на палатата, което бе изпратено и до медиите.

  Законовото ограничение ще изключи възможността не само за БТПП, но вероятно и за други големи работодателски сдружения да бъдат национални работодателски организации, респективно – да бъдат членове на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

  Посоченият ограничителен критерий няма аналог в европейското и международното законодателство и практика и е противоконституционен - затова той е обречен и рано или късно ще бъде отменен или  приведен в съответствие с международните стандарти.

  Това дискриминационно по своята същност действие към БТПП е най-доброто доказателство за твърдата й позиция в защита на интересите на нейните членове. Както и в други случаи в 116 - годишната история на БТПП тя ще преодолее тези временни ограничения в част от нейната дейност, но няма да се отклони от целта да защитава и занапред интересите на своите членове - над 50 хиляди фирми. Дали това се харесва или не, БТПП си остава най-голямата работодателска организация, защото продължава да членува и е уважаван член на Международната организация на работодателите - единствения легитимен представител на работодателите на световно равнище, включително и в Международната организация на труда.

  Изправени пред алтернативата за отказ от дейности в помощ на фирмите или участие в тристранния диалог, членовете на БТПП, чрез решение на Управителния съвет, дадоха съвсем логично предимство на обслужването на фирмите, защото това е нейната мисия и смисълът на нейното съществуване. Ще предприемем и всички възможни действия за търсене на защита на нашите интереси в работодателската сфера.

  На нас не са ни необходими исканите с последните законови промени пълномощни, за да представляваме и защитаваме интересите на своите членове. Изискваните пълномощни за представляване са противоконституционни и могат да доведат до непредвидими последици за фирмите, които ги предоставят.

  С настоящето се обръщам към Вас – представителите на членовете на БТПП, за да потвърдя нашата ангажираност към Вашите интереси и бъдеще, така както и нашата бъдеща дейност ще е свързана с Вашето доверие, за което Ви благодарим и на което ще разчитаме и занапред, заявява пред .фирмите Симеонов.

  Линк

 • БТПП: Ще продължим да защитаваме бизнеса


  След като парламентът отхвърли последното вето на досегашния президента върху промените в Кодекса на труда, свързани с представителността на работодателските организации, Цветан Симеонов, председател на БТПП коментира пред БНР:

  „Условията в Закона ни поставят пред алтернативата дали да бъдем угодни на управляващите или да продължим да защитаваме интересите на българския бизнес. Ние винаги сме били проводник на интересите на фирмите, а не на интересите на управляващите. Оставаме член на Международната организация на работодателите и нейната практика ще бъде наложена и в България. Дали мнозинството защитава нечий конкретен интерес оставяме на обществото да прецени. По начина, по който се действа малките и средните предприятие ще останат без представител в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Има и други начини нашият глас да бъде чут. Социалният диалог ще загуби, но ние ще продължаваме да защитаваме нашите членове. Ще продължаваме да развиваме и международното сътрудничество - там също ще стига мнението на българския бизнес. БТПП трябва да помага на бизнеса във всички етапи на съществуването си. Удобството, което си осигуряват управляващите е временно. Тъй като и синдикатите напоследък не участват, на практика се лишаваме от едно добро постижение на пазарната икономика. Президентската институция по традиция ни е добър партньор, сигурен съм че и г-н Плевнелиев ще продължи тази линия. Няма друг начин за просперитет, освен с демократични действия. Вчерашното действие не е в този дух и рано или късно ще бъде осъдено. Харесвам прагматичните хора, обичам нещата да се случат, в този смисъл харесах вчерашната реч на Плевнелиев," каза Цветан Симеонов.

  Линк

 • Ще предприемем всички възможни действия за търсене на защита на нашите интереси в работодателската сфера


  На 19 януари 2012 г., както вероятно вече Ви е известно,  с гласовете основно на народните представители от парламентарната група на „ГЕРБ” и на независими депутати беше отхвърлено ветото на президента върху приетите през м. декември 2011 г. разпоредби от Кодекса на труда, регламентиращи новите критерии за представителност на националните работодателски организации.

  С приетото законово изменение се въвежда ограничение да бъдат национално представителни тези организации, които извършват дейности, възложени им със закон. По линията на публично-частното партньорство Българската търговско-промишлена палата (БТПП) е спечелила доверието, (вкл. и на Международната търговска камара) да предоставя определени услуги, които са изпълняват и от други представителни работодателски организации - както в Европа, така и в Америка.

  Законовото ограничение ще изключи възможността не само за БТПП, но вероятно и за други големи работодателски сдружения да бъдат национални работодателски организации, респ. – да бъдат членове на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

  Посоченият ограничителен критерий няма аналог в европейското и международното законодателство и практика и е противоконституционен - затова той е обречен и рано или късно ще бъде отменен или  приведен в съотвествие с международните стандарти.

  Това дискриминационно по своята същност действие към БТПП е най-доброто доказателство за твърдата й позиция в защита на интересите на нейните членове. Както и в други случаи в 116 - годишната история на БТПП тя ще преодолее тези временни ограничения в част от нейната дейност, но няма да се отклони от целта да защитава и занапред интересите на своите членове - над 50 хиляди фирми. Дали това се харесва или не, БТПП си остава най-голямата работодателска организация, защото продължава да членува и е уважаван член на Международната организация на работодателите-единствения легитимен представител на работодателите на световно равнище, вкл. и в Международната организация на труда.

  Изправени пред алтернативата за отказ от дейности в помощ на фирмите или участие в тристранния диалог, членовете на БТПП, чрез решение на Управителния съвет, дадоха съвсем логично предимство на обслужването на фирмите, защото това е нейната мисия и смисълът на нейното съществуване. Ще предприемем и всички възможни действия за търсене на защита на нашите интереси в работодателската сфера, за което както и досега ще ви информираме своевременно.

  На нас не са ни необходими исканите с последните законови промени пълномощни, за да представляваме и защитаваме интересите на своите членове. Изискваните пълномощни за представляване са противоконституционни и могат да доведат до непредвидими последици за фирмите, които ги предоставят.
  С настоящето се обръщам към Вас – представителите на членовете на БТПП, за да потвърдя нашата ангажираност към Вашите интереси и бъдеще, така както и нашата бъдеща дейност ще е свързана с Вашето доверие, за което Ви благодарим и на което ще разчитаме и занапред.


  Линк

 • ГЕРБ прие дискриминационен критерий срещу 116-годишна работодателска организация – БТПП  В писмо до медиите, най-старата работодателска организация в България – Българската търговско-промишлена палата (БТПП), остро възрази срещу промените в Кодекса на труда, с който организацията бе извадена от състава на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Вчера, Народното събрание отхвърли и ветото на президента върху тази поправка в КТ.

  В Позицията на БТПП се казва още:

  “На 19 януари 2012 г., както вероятно вече Ви е известно, с гласовете основно на народните представители от парламентарната група на ГЕРБ и на независими депутати беше отхвърлено ветото на президента върху приетите през м. декември 2011 г. разпоредби от Кодекса на труда, регламентиращи новите критерии за представителност на националните работодателски организации.

  С приетото законово изменение се въвежда ограничение да бъдат национално представителни тези организации, които извършват дейности, възложени им със закон. По линията на публично-частното партньорство Българската търговско-промишлена палата (БТПП) е спечелила доверието, (вкл. и на Международната търговска камара) да предоставя определени услуги, които са изпълняват и от други представителни работодателски организации – както в Европа, така и в Америка.

  Законовото ограничение ще изключи възможността не само за БТПП, но вероятно и за други големи работодателски сдружения да бъдат национални работодателски организации, респ. – да бъдат членове на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

  Посоченият ограничителен критерий няма аналог в европейското и международното законодателство и практика и е противоконституционен – затова той е обречен и рано или късно ще бъде отменен или приведен в съотвествие с международните стандарти.

  Това дискриминационно по своята същност действие към БТПП е най-доброто доказателство за твърдата й позиция в защита на интересите на нейните членове. Както и в други случаи в 116 – годишната история на БТПП тя ще преодолее тези временни ограничения в част от нейната дейност, но няма да се отклони от целта да защитава и занапред интересите на своите членове – над 50 хиляди фирми. Дали това се харесва или не, БТПП си остава най-голямата работодателска организация, защото продължава да членува и е уважаван член на Международната организация на работодателите-единствения легитимен представител на работодателите на световно равнище, вкл. и в Международната организация на труда.

  Изправени пред алтернативата за отказ от дейности в помощ на фирмите или участие в тристранния диалог, членовете на БТПП, чрез решение на Управителния съвет, дадоха съвсем логично предимство на обслужването на фирмите, защото това е нейната мисия и смисълът на нейното съществуване. Ще предприемем и всички възможни действия за търсене на защита на нашите интереси в работодателската сфера, за което както и досега ще ви информираме своевременно.

  На нас не са ни необходими исканите с последните законови промени пълномощни, за да представляваме и защитаваме интересите на своите членове. Изискваните пълномощни за представляване са противоконституционни и могат да доведат до непредвидими последици за фирмите, които ги предоставят.

  С настоящето се обръщам към Вас – представителите на членовете на БТПП, за да потвърдя нашата ангажираност към Вашите интереси и бъдеще, така както и нашата бъдеща дейност ще е свързана с Вашето доверие, за което Ви благодарим и на което ще разчитаме и занапред.

  Цветан Симеонов
  Председател на УС на БТПП”

  Линк

Назад