Назад

Галерията в БТПП - "Арт Виза България" привлече нов посланик на изкуството


 • Галерията в БТПП - Арт Виза България привлече нов посланик на изкуството


   
  Гл. секретар на Арбитражния съд към Търговската палата на Косово - Аниезе Гояни отправи специални пожелания за успехи и още повече почитатели към гост-художниците на първата експозиция за 2012 година на Галерия "Арт Виза България" - Павел Митков, Александрина Караджова и френската художничка Мари-Шантал Биела.
   
   
   
  Г-ца Гояни бе изумена от начина на интерпретиране на библейските послания от Павел Митков в една от неговите последни картини - "Слово", която се възприема триизмерно в цветни квадрати, изобразяващи 1, 2 и част от трето изречение от Библията:"1 Първо Бог създаде небето и земята 2 А земята беше пуста и неустроена, и тъмнина беше върху лицето на бездната, и Духът на Бог се движеше над лицето на водите 3 И Бог каза: "Да бъде светлина." Картината  е начало на нов цикъл за автора, който в експеримент със символи и техники поставя началото на нов ярък период в творчеството си. От останалите 11 платна - миксет медия (комбинация от няколко техники, включително и ситопечат върху алуминий) на Павел, Аниезе Гояни избра за себе си "Слънце".
   
   
   
  Фаворити сред произведенията на другите двама художници са: оранжевото "Видение" на Александрина Караджова и литографиите - "Виолетка" и "Самотно лале" на Мадам Мари-Шантал Биела.
   
   
   
  За "Арт Виза България"  г-ца Гояни сподели, че от тази седмица заради "Арт Виза", вече е голям почитател на българското изкуство изкуство, за първи път е почуствала толкова силно влиянието на красотата в изкуството за времето на престоя си в БТПП и има намерение да популяризира видяното в Косово като разкаже на първо време на колегите и приятелите си как Българската търговско-промишлена палата подкрепя и презентира българските художници. Не изключен вариантът и за бъдещи партньорства между творци на двете държави в близко бъдеще до края на годината.

  Линк

Назад