Назад

БТПП: Не трябва да се изравняват данъците в ЕС


 • Изравняването на данъците в ЕС ще стопира развитието на България


   

  Ако данъците се изравнят в Европейския съюз, това би значело стоп на конкуренцията, стоп на развитието и попарване на амбициите на малки държави като България. Позицията на България да не се съгласява на изравняване на данъците е правилна. Това заяви пред БНР председателят на Българската търговско-промишлена палата, Цветан Симеонов.
  „Добре е да се види как в други региони са въздействали ниските данъци. За наше удовлетворение - там, където е имало намаление на данъците, е имало бързо укрепване на икономиката", подчерта Симеонов. По думите му, България е направила някои от важните стъпки, но може да направи още.
  „Не е радостна картината за никоя страна, която има негативен външнотърговски баланс. В стратегическа гледна точка обаче това, че през последните 2-3 години има по-бърз ръст на износа ни и по-бавен ръст на вноса, е обнадеждаващо. В един прекрасен ден тези криви може да се балансират и това ще бъде денят, в който ще можем да обявим, че българската икономика е достатъчно конкурентоспособна", коментира председателят на БТПП.
  Положителната страна на кризата е, че ще принуди много хора и много държавни институции да преосмислят своите политики, за да ги направят по-икономични и по-полезни за икономическата среда като цяло, смята още Цветан Симеонов.

  Линк

 • БТПП: Не трябва да се изравняват данъците в ЕС


   

  Позицията на България да не се съгласява на изравняване на данъците в ЕС е добра. Ако данъците се изравнят в ЕС, това би значело стоп на конкуренцията, стоп на развитието и попарване на амбициите на малки държави като България. Това заяви в предаването „Преди всички” председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Добре е да се види как в други региони са въздействали ниските данъци. За наше удовлетворение – там, където е имало намаление на данъците, е имало бързо укрепване на икономиката, подчерта Симеонов. По думите му, България е направила някои от важните стъпки, но може да направи още. Не е радостна картината за никоя страна, която има негативен външнотърговски баланс. В стратегическа гледна точка обаче това, че през последните 2-3 години има по-бърз ръст на износа ни и по-бавен ръст на вноса, е обнадеждаващо. В един прекрасен ден тези криви може да се балансират и това ще бъде денят, в който ще можем да обявим, че българската икономика е достатъчно конкурентоспособна, коментира председателят на БТПП. Положителната страна на кризата е, че ще принуди много хора и много държавни институции да преосмислят своите политики, за да ги направят по-икономични и по-полезни за икономическата среда като цяло, смята още Цветан Симеонов. Той подчерта, че Дания, както преди това и Полша, си поставя за цел стабилизирането на финансовата рамка в ЕС: Мисля, че те знаят как да го направят, просто трябва да им се има повече доверие. В предварително обявените приоритети на Дания виждам това страните, които са по-назад в изпълнението на правилата на ЕС, да са във фокуса на усилията. Ние сме доволни от това, че не се дава заден ход за ЕС, защото той и европейската интеграция са едно сериозно постижение. Европа трябва да се съобразява с новите реалности, а те изискват сериозна работа и много бърза реакция на всички институции, коментира още председателят на БТПП.   Интервю на Таня Величкова с Цветан Симеонов

  Линк

Назад