Назад

БТПП иска стимулиране на българския бизнес чрез дипломатически средства


 • БТПП иска стимулиране на българския бизнес през дипломацията


   

  На среща, проведена с министъра на външните работи Николай Младенов на 09.01.2012 г., председателят на БТПП Цветан Симеонов подчерта, че бизнесът трябва да може да разчита на по-голяма връзка на дипломацията с икономиката на света и поиска активно съдействие за осъществяване на по-пълноценна информация за българския бизнес в различни точки по света. Българските дипломати според него, могат да подпомагат дейността им за насърчаване и увеличаване на българския износ. Информацията от специализираните издания на БТПП може да бъде използвана по-рационално от българските дипломати, особено в страните, където няма служби по търговско-икономическите въпроси, препоръча председателят на палатата.
   
  Министър Младенов и Цветан Симеонов обмениха и информация, с която изясниха нуждите на българските фирми, работещи или насочили се към чужди пазари. Бяха обсъдени региони, към които те проявяват по-голям интерес, както и събития за насърчаване на международните контакти – бизнес посещения, делегации, изложения. В тази връзка в периода 13-15 март 2012 г. в Катар вече се подготвя голяма национална изложба на България. Тя ще бъде съпътствана с редица бизнес срещи и мероприятия, в които ще вземат участие представители на бизнеса и държавата.
   
  На срещата външният ни министър съобщи, че Министерството на външните работи прави нови стъпки за облекчаване и на визовия режим. От началото на тази година българските посолства са оторизирани да издават визи за нашата страна до една година, което съкращава времето за одобрение за виза. До няколко месеца се очаква чуждестранни граждани с шенгенска виза да имат възможност да влизат в България без българска виза. У нас отскоро се практикува аутсорсинг и за кандидатстване за българска виза чрез посредник, в страните и регионите където няма българска консулска служба. За пример г-н Младенов даде Русия, в която системата работи от миналата година и се наблюдава огромен ръст на руските граждани, посетили България. От 3 месеца същата схема работи и в Залива, като кандидатите за българска виза се свързват с фирма посредник, която придвижва необходимите документи. По този начин се печели време и се избягва субективния фактор.
   
  Бе споменато, че се очакват и допълнителни облекчения за получаване на бизнес визи за граждани от съседни на България страни. Г-н Симеонов подчерта, че Българската търговско-промишлена палата, заедно с нейните чуждестранни партньори може да гарантира за определени компании при кандидатстване за българска виза и ще информира Министерството на външните работи за тези случаи.

  Линк

 • БТПП иска стимулиране на българския бизнес чрез дипломация


   
  На среща с министъра на външните работи Николай Младенов, председателят на БТПП Цветан Симеонов обсъди въпроси, свързани с възможностите за подкрепа на членове на палатата въз основа на сътрудничество с Министерството на външните работи на Република България.
  Г-н Симеонов подчерта, че бизнесът разчита на по-голяма връзка на дипломацията с икономиката. Българските фирми постоянно имат нужда от информация, съдействие или съвет за осъществяване на бизнеса си в различни страни по света. Българските дипломати могат да подпомагат дейността им за насърчаване и увеличаване на българския износ. Информацията от специализираните издания на палатата ще бъде на разположение на българските дипломати, особено в страните, където няма служби по търговско-икономическите въпроси.
  Министър Младенов и председателя на БТПП обмениха информация, с която изясниха нуждите на българските фирми, работещи или насочили се към чужди пазари. Бяха обсъдени региони, към които те проявяват по-голям интерес, както и събития за насърчаване на международните контакти – бизнес посещения, делегации, изложения. В тази връзка в периода 13-15 март 2012 г. в Катар се подготвя голяма национална изложба на България. Тя ще бъде съпътствана с редица бизнес срещи и мероприятия, в които ще вземат участие представители на бизнеса и държавата. БТПП предложи пълно съдействие при подготовката и осъществяването на събитията в Катар.
  Вече се практикува аутсорсинг за кандидатстване за българска виза чрез посредник, в страните и регионите където няма българска консулска служба. За пример г-н Младенов даде Русия, в която системата работи от миналата година и се наблюдава огромен ръст на руските граждани, посетили България. От 3 месеца същата схема работи и в Залива, като кандидатите за българска виза се свързват с фирма посредник, която придвижва необходимите документи. По този начин се печели време и се избягва субективния фактор.
  Бе споменато, че се очакват и допълнителни облекчения за получаване на бизнес визи за граждани от съседни на България страни. Г-н Симеонов подчерта, че Българската търговско-промишлена палата, заедно с нейните чуждестранни партньори може да гарантира за определени компании при кандидатстване за българска виза и ще информира Министерството на външните работи за тези случаи.

  Линк

 • Туристи идват у нас с шенгенски визи


   

  Туристите ще могат да влизат у нас без допълнителни визи, ако вече разполагат с шенгенски. Това ще стане възможно, ако се стигне до конкретни резултати по вече предприетите действия в тази насока от Министерство на външните работи. Дипломацията ще се опита да помогне на бизнеса и като създаде допълнителни аутсорсинг центрове за издаване на входните документи, стана ясно след срещата на външния министър Николай Младенов и председателя на БТПП Цветан Симеонов. Подобни посредници вече дадоха резултати при издаването на входни визи за руснаци. От няколко месеца дейностите по издаване на визи са аутсорснати и в страните от Залива. Дипломатите ще помагат и за увеличаване на родния износ, каза Младенов.

  Линк

 • С дипломатически средства да бъде стимулиран родният бизнес


   

  Бизнесът разчита на по-голяма връзка на дипломацията с икономиката. Българските фирми постоянно имат нужда от информация, съдействие или съвет за осъществяване на бизнеса си в различни страни по света. Българските дипломати могат да подпомагат дейността им за насърчаване и увеличаване на българския износ. Информацията от специализираните издания на палатата ще бъде на разположение на българските дипломати, особено в страните, където няма служби по търговско-икономическите въпроси. Това заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов по време на среща, проведена с министъра на външните работи Николай Младенов. Заедно те обсъдиха въпроси, свързани с възможностите за подкрепа на членове на палатата въз основа на сътрудничество с Министерството на външните работи на Република България.
  Двамата обсъдиха и нуждите на българските фирми, работещи или насочили се към чужди пазари. Бяха обсъдени региони, към които те проявяват по-голям интерес, както и събития за насърчаване на международните контакти - бизнес посещения, делегации, изложения.
  В тази връзка в периода 13-15 март 2012 г. в Катар се подготвя голяма национална изложба на България. Тя ще бъде съпътствана с редица бизнес срещи и мероприятия, в които ще вземат участие представители на бизнеса и държавата. БТПП предложи пълно съдействие при подготовката и осъществяването на събитията в Катар.
  По отношение на трудностите, срещани от чуждестранни бизнесмени при получаване на визи за нашата страна, Цветан Симеонов коментира, че понякога административни пречки стават причина големи и доказани чуждестранни партньори да предпочетат съседна страна, а не България за правене на бизнес.
  От своя страна министър Младенов заяви, че Министерството на външните работи прави стъпки за облекчаване на визовия режим. От началото на тази година българските посолства са оторизирани да издават визи за нашата страна до една година, което съкращава времето за одобрение за виза. До няколко месеца се очаква чуждестранни граждани с шенгенска виза да имат възможност да влизат в България без българска виза.
  Вече се практикува аутсорсинг за кандидатстване за българска виза чрез посредник, в страните и регионите където няма българска консулска служба. За пример г-н Младенов даде Русия, в която системата работи от миналата година и се наблюдава огромен ръст на руските граждани, посетили България. От 3 месеца същата схема работи и в Залива, като кандидатите за българска виза се свързват с фирма посредник, която придвижва необходимите документи. По този начин се печели време и се избягва субективния фактор.
  По време на срещата на Младенов със Симеонов стана ясно още, че се очакват и допълнителни облекчения за получаване на бизнес визи за граждани от съседни на България страни. Българската търговско-промишлена палата, заедно с нейните чуждестранни партньори, може да гарантира за определени компании при кандидатстване за българска виза, категоричен бе Симеонов и поясни, че палатата ще информира Министерството на външните работи за тях.

  Линк

 • БТПП желае стимулиране на българския бизнес чрез дипломатически средства


   
  На среща, проведена днес с министъра на външните работи Николай Младенов, председателят на БТПП Цветан Симеонов обсъди въпроси, свързани с възможностите за подкрепа на членове на палатата въз основа на сътрудничество с Министерството на външните работи на Република България. Г-н Симеонов подчерта, че бизнесът разчита на по-голяма връзка на дипломацията с икономиката. Българските фирми постоянно имат нужда от информация, съдействие или съвет за осъществяване на бизнеса си в различни страни по света. Българските дипломати могат да подпомагат дейността им за насърчаване и увеличаване на българския износ. Информацията от специализираните издания на палатата ще бъде на разположение на българските дипломати, особено в страните, където няма служби по търговско-икономическите въпроси. Министър Младенов и председателя на БТПП обмениха информация, с която изясниха нуждите на българските фирми, работещи или насочили се към чужди пазари. Бяха обсъдени региони, към които те проявяват по-голям интерес, както и събития за насърчаване на международните контакти – бизнес посещения, делегации, изложения. В тази връзка в периода 13-15 март 2012 г. в Катар се подготвя голяма национална изложба на България. Тя ще бъде съпътствана с редица бизнес срещи и мероприятия, в които ще вземат участие представители на бизнеса и държавата. БТПП предложи пълно съдействие при подготовката и осъществяването на събитията в Катар. По време на разговора бе засегнат и въпроса за трудностите, срещани от чуждестранни бизнесмени при получаване на визи за нашата страна. Понякога административни пречки стават причина големи и доказани чуждестранни партньори да предпочетат съседна страна, а не България за правене на бизнес, каза г-н Симеонов. Министър Младенов съобщи, че Министерството на външните работи прави стъпки за облекчаване на визовия режим. От началото на тази година българските посолства са оторизирани да издават визи за нашата страна до една година, което съкращава времето за одобрение за виза. До няколко месеца се очаква чуждестранни граждани с шенгенска виза да имат възможност да влизат в България без българска виза. Вече се практикува аутсорсинг за кандидатстване за българска виза чрез посредник, в страните и регионите където няма българска консулска служба. За пример г-н Младенов даде Русия, в която системата работи от миналата година и се наблюдава огромен ръст на руските граждани, посетили България. От 3 месеца същата схема работи и в Залива, като кандидатите за българска виза се свързват с фирма посредник, която придвижва необходимите документи. По този начин се печели време и се избягва субективния фактор. Бе споменато, че се очакват и допълнителни облекчения за получаване на бизнес визи за граждани от съседни на България страни. Г-н Симеонов подчерта, че Българската търговско-промишлена палата, заедно с нейните чуждестранни партньори може да гарантира за определени компании при кандидатстване за българска виза и ще информира Министерството на външните работи за тези случаи.

  Линк

 • С дипломатически средства да бъде стимулиран родният бизнес


   

  Бизнесът разчита на по-голяма връзка на дипломацията с икономиката. Българските фирми постоянно имат нужда от информация, съдействие или съвет за осъществяване на бизнеса си в различни страни по света. Българските дипломати могат да подпомагат дейността им за насърчаване и увеличаване на българския износ. Информацията от специализираните издания на палатата ще бъде на разположение на българските дипломати, особено в страните, където няма служби по търговско-икономическите въпроси. Това заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов по време на среща, проведена с министъра на външните работи Николай Младенов. Заедно те обсъдиха въпроси, свързани с възможностите за подкрепа на членове на палатата въз основа на сътрудничество с Министерството на външните работи на Република България.
  Двамата обсъдиха и нуждите на българските фирми, работещи или насочили се към чужди пазари. Бяха обсъдени региони, към които те проявяват по-голям интерес, както и събития за насърчаване на международните контакти – бизнес посещения, делегации, изложения.
  В тази връзка в периода 13-15 март 2012 г. в Катар се подготвя голяма национална изложба на България. Тя ще бъде съпътствана с редица бизнес срещи и мероприятия, в които ще вземат участие представители на бизнеса и държавата. БТПП предложи пълно съдействие при подготовката и осъществяването на събитията в Катар.
  По отношение на трудностите, срещани от чуждестранни бизнесмени при получаване на визи за нашата страна, Цветан Симеонов коментира, че понякога административни пречки стават причина големи и доказани чуждестранни партньори да предпочетат съседна страна, а не България за правене на бизнес.
  От своя страна министър Младенов заяви, че Министерството на външните работи прави стъпки за облекчаване на визовия режим. От началото на тази година българските посолства са оторизирани да издават визи за нашата страна до една година, което съкращава времето за одобрение за виза. До няколко месеца се очаква чуждестранни граждани с шенгенска виза да имат възможност да влизат в България без българска виза.
  Вече се практикува аутсорсинг за кандидатстване за българска виза чрез посредник, в страните и регионите където няма българска консулска служба. За пример г-н Младенов даде Русия, в която системата работи от миналата година и се наблюдава огромен ръст на руските граждани, посетили България. От 3 месеца същата схема работи и в Залива, като кандидатите за българска виза се свързват с фирма посредник, която придвижва необходимите документи. По този начин се печели време и се избягва субективния фактор.
  По време на срещата на Младенов със Симеонов стана ясно още, че се очакват и допълнителни облекчения за получаване на бизнес визи за граждани от съседни на България страни. Българската търговско-промишлена палата, заедно с нейните чуждестранни партньори, може да гарантира за определени компании при кандидатстване за българска виза, категоричен бе Симеонов и поясни, че палатата ще информира Министерството на външните работи за тях.

  Линк

 • Облекчаване на визов режим за бизнеса


   

  Цветан Симеонов обсъди въпроси, свързани с възможностите за подкрепа на членове на палатата въз основа на сътрудничество с Министерството на външните работи на Република България. Бизнесът разчита на по-голяма връзка на дипломацията с икономиката. Българските фирми постоянно имат нужда от информация, съдействие или съвет за осъществяване на бизнеса си в различни страни по света. Българските дипломати могат да подпомагат дейността им за насърчаване и увеличаване на българския износ. Информацията от специализираните издания на палатата ще бъде на разположение на българските дипломати, особено в страните, където няма служби по търговско-икономическите въпроси.
   
  Министър Младенов и председателя на БТПП обмениха информация, с която изясниха нуждите на българските фирми, работещи или насочили се към чужди пазари. Бяха обсъдени региони, към които те проявяват по-голям интерес, както и събития за насърчаване на международните контакти – бизнес посещения, делегации, изложения. В тази връзка в периода 13-15 март 2012 г. в Катар се подготвя голяма национална изложба на България. Тя ще бъде съпътствана с редица бизнес срещи и мероприятия, в които ще вземат участие представители на бизнеса и държавата. БТПП предложи пълно съдействие при подготовката и осъществяването на събитията в Катар.
  По време на разговора бе засегнат и въпроса за трудностите, срещани от чуждестранни бизнесмени при получаване на визи за нашата страна. Понякога административни пречки стават причина големи и доказани чуждестранни партньори да предпочетат съседна страна. Министерството на външните работи прави стъпки за облекчаване на визовия режим. От началото на тази година българските посолства са оторизирани да издават визи за нашата страна до една година, което съкращава времето за одобрение за виза. До няколко месеца се очаква чуждестранни граждани с шенгенска виза да имат възможност да влизат в България без българска виза.
  Вече се практикува аутсорсинг за кандидатстване за българска виза чрез посредник, в страните и регионите където няма българска консулска служба.Он миналата година в Русия работи такава системата и се наблюдава огромен ръст на руските граждани, посетили България. От 3 месеца същата схема работи и в Залива, като кандидатите за българска виза се свързват с фирма посредник, която придвижва необходимите документи. По този начин се печели време и се избягва субективния фактор.

  Линк

 • БТПП иска стимулиране на българския бизнес чрез дипломатически средства


   

  Бизнесът разчита на по-голяма връзка на дипломацията с икономиката. Това каза председателят на БТПП Цветан Симеонов по време на среща, проведена днес с министъра на външните работи Николай Младенов. 
  Българските фирми постоянно имат нужда от информация, съдействие или съвет за осъществяване на бизнеса си в различни страни по света, каза още той. Българските дипломати могат да подпомагат дейността им за насърчаване и увеличаване на българския износ. Информацията от специализираните издания на палатата ще бъде на разположение на българските дипломати, особено в страните, където няма служби по търговско-икономическите въпроси.
  Министър Младенов и председателя на БТПП обмениха информация, с която изясниха нуждите на българските фирми, работещи или насочили се към чужди пазари. По време на срещата бяха обсъдени региони, към които те проявяват по-голям интерес, както и събития за насърчаване на международните контакти – бизнес посещения, делегации, изложения.  
  По време на разговора бе засегнат въпроса за трудностите, срещани от чуждестранни бизнесмени при получаване на визи за нашата страна. Понякога административни пречки стават причина големи и доказани чуждестранни партньори да предпочетат съседна страна, а не България за правене на бизнес, каза още Симеонов. 
  Министър Младенов коментира, че Министерството на външните работи прави стъпки за облекчаване на визовия режим. От началото на тази година българските посолства са оторизирани да издават визи за нашата страна до една година, което съкращава времето за одобрение за виза. До няколко месеца се очаква чуждестранни граждани с шенгенска виза да имат възможност да влизат в България без българска виза.
  Вече се практикува аутсорсинг за кандидатстване за българска виза чрез посредник, в страните и регионите където няма българска консулска служба. За пример Младенов даде Русия, в която системата работи от миналата година и се наблюдава огромен ръст на руските граждани, посетили България. От 3 месеца същата схема работи и в Залива, като кандидатите за българска виза се свързват с фирма посредник, която придвижва необходимите документи. По този начин се печели време и се избягва субективния фактор.
  по време на срещата стана ясно още, че се очакват и допълнителни облекчения за получаване на бизнес визи за граждани от съседни на България страни. Според Симеонов Българската търговско-промишлена палата, заедно с нейните чуждестранни партньори може да гарантира за определени компании при кандидатстване за българска виза и ще информира Министерството на външните работи за тези случаи.

  Линк

 • БТПП иска стимулиране на българския бизнес чрез дипломатически средства


   

  На среща, проведена с министъра на външните работи Николай Младенов, председателят на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов обсъди въпроси, свързани с възможностите за подкрепа на членове на палатата въз основа на сътрудничество с Министерството на външните работи.
  Г-н Симеонов подчерта, че бизнесът разчита на по-голяма връзка между дипломацията и икономиката. Българските фирми постоянно имат нужда от информация, съдействие или съвет за осъществяване на бизнеса си в различни страни по света.
  Българските дипломати могат да подпомагат дейността им за насърчаване и увеличаване на българския износ. Информацията от специализираните издания на палатата ще бъде на разположение на българските дипломати, особено в страните, където няма служби по търговско-икономическите въпроси съобщиха от пресцентъра на БТПП.
  Министър Младенов и председателят на БТПП обмениха информация, с която изясниха нуждите на българските фирми, работещи или насочили се към чужди пазари. Бяха обсъдени региони, към които те проявяват по-голям интерес, както и събития за насърчаване на международните контакти – бизнес посещения, делегации, изложения. В тази връзка в периода 13-15 март 2012 г. в Катар се подготвя голяма национална изложба на България. Тя ще бъде съпътствана с редица бизнес срещи и мероприятия, в които ще вземат участие представители на бизнеса и държавата. БТПП предложи пълно съдействие при подготовката и осъществяването на събитията в Катар.
  По време на разговора бе засегнат и въпроса за трудностите, срещани от чуждестранни бизнесмени при получаване на визи за нашата страна. Понякога административни пречки стават причина големи и доказани чуждестранни партньори да предпочетат съседна страна, а не България за правене на бизнес, каза г-н Симеонов.
  Министър Младенов съобщи, че Министерството на външните работи прави стъпки за облекчаване на визовия режим. От началото на тази година българските посолства са оторизирани да издават визи за нашата страна до една година, което съкращава времето за одобрение за виза. До няколко месеца се очаква чуждестранни граждани с Шенгенска виза да имат възможност да влизат в България без българска виза. Вече се практикува аутсорсинг за кандидатстване за българска виза чрез посредник в страните и регионите където няма българска консулска служба.
  За пример г-н Младенов даде Русия, в която системата работи от миналата година и се наблюдава огромен ръст на руските граждани, посетили България. От 3 месеца същата схема работи и в Залива, като кандидатите за българска виза се свързват с фирма посредник, която предвижва необходимите документи. По този начин се печели време и се избягва субективния фактор.
  Беше споменато, че се очакват и допълнителни облекчения за получаване на бизнес визи за граждани от съседни на България страни.
  Г-н Симеонов подчерта, че Българската търговско-промишлена палата, заедно с нейните чуждестранни партньори може да гарантира за определени компании при кандидатстване за българска виза и ще информира Министерството на външните работи за тези случаи.

  Линк

 • Българската дипломация ще подкрепя бизнеса зад граница


   

  По покана на министъра на външните работи Николай Младенов днес се проведе среща с председателя на БТПП Цветан Симеонов, на която бяха обсъдени възможностите и начините за подкрепа на бизнеса, чрез сътрудничество между палатата и Министерството на външните работи на Република България.
  „Министерството на външните работи вече е предприело действия за облекчаване на визовия режим, като скоро чуждестранни граждани с Шенгенска виза да имат възможност да влизат в България без българска виза, чрез изнесено вече обслужване в Русия и страните от Залива се съкращава времето за одобрение за виза”, каза министър Младенов.
  "Българските дипломати могат и ще подпомагат българските бизнесмени и са в позицията да подпомагат дейността на бизнеса за увеличаване на българския износ”, допълни Младенов.

  Линк

 • БТПП иска стимулиране на българския бизнес чрез дипломатически средства


   

  На среща, проведена днес с министъра на външните работи Николай Младенов, председателят на БТПП Цветан Симеонов обсъди въпроси, свързани с възможностите за подкрепа на членове на палатата въз основа на сътрудничество с Министерството на външните работи на Република България.
  Г-н Симеонов подчерта, че бизнесът разчита на по-голяма връзка на дипломацията с икономиката. Българските фирми постоянно имат нужда от информация, съдействие или съвет за осъществяване на бизнеса си в различни страни по света. Българските дипломати могат да подпомагат дейността им за насърчаване и увеличаване на българския износ. Информацията от специализираните издания на палатата ще бъде на разположение на българските дипломати, особено в страните, където няма служби по търговско-икономическите въпроси.
  Министър Младенов и председателя на БТПП обмениха информация, с която изясниха нуждите на българските фирми, работещи или насочили се към чужди пазари. Бяха обсъдени региони, към които те проявяват по-голям интерес, както и събития за насърчаване на международните контакти – бизнес посещения, делегации, изложения. В тази връзка в периода 13-15 март 2012 г. в Катар се подготвя голяма национална изложба на България. Тя ще бъде съпътствана с редица бизнес срещи и мероприятия, в които ще вземат участие представители на бизнеса и държавата. БТПП предложи пълно съдействие при подготовката и осъществяването на събитията в Катар.
  По време на разговора бе засегнат и въпроса за трудностите, срещани от чуждестранни бизнесмени при получаване на визи за нашата страна. Понякога административни пречки стават причина големи и доказани чуждестранни партньори да предпочетат съседна страна, а не България за правене на бизнес, каза г-н Симеонов. Министър Младенов съобщи, че Министерството на външните работи прави стъпки за облекчаване на визовия режим. От началото на тази година българските посолства са оторизирани да издават визи за нашата страна до една година, което съкращава времето за одобрение за виза. До няколко месеца се очаква чуждестранни граждани с Шенгенска виза да имат възможност да влизат в България без българска виза.
  Вече се практикува аутсорсинг за кандидатстване за българска виза чрез посредник, в страните и регионите където няма българска консулска служба. За пример г-н Младенов даде Русия, в която системата работи от миналата година и се наблюдава огромен ръст на руските граждани, посетили България. От 3 месеца същата схема работи и в Залива, като кандидатите за българска виза се свързват с фирма посредник, която придвижва необходимите документи. По този начин се печели време и се избягва субективния фактор.
  Бе споменато, че се очакват и допълнителни облекчения за получаване на бизнес визи за граждани от съседни на България страни.
  Г-н Симеонов подчерта, че Българската търговско-промишлена палата, заедно с нейните чуждестранни партньори може да гарантира за определени компании при кандидатстване за българска виза и ще информира Министерството на външните работи за тези случаи.

  Линк

Назад