Назад

Отпуск по график Експресно проучване на БТПП


 • Отпуск по график
  БТПП проведе експресно допитване до своите членове относно използването на отпуските от служителите им през 2011 и тяхното планиране за 2012 г.
  В централната новинарска емисия на 31-12-2011 репортерката Мария Ванкова от бТв цитира данни от проучването.

  Задължителните графици за отпуск на работещите да отпаднат, настоява бизнесът. През отминаващата година по предварителни графици почиваха и в администрацията, и в частния сектор. Защо работодателите искат промяна в Кодекса на труда и разминахме ли се с очаквания ефект от графиците, провери Мария Ванкова. 
  Направените през 2010 г. промени в Трудовия кодекс изрично регламентираха ползването на платен годишен отпуск. Въведе се двугодишна давност на дните, които ни се полагат от тази година нататък, след което ги губим. До 31 декември трябва да е готов графика за следващата година. 
  Според допитване до работодателите от Българската търговско-промишлена палата, в 26% от фирмите промените не са дали отражение. В 19% са създали ред и дисциплина в ползването на отпуск. В малко повече от половината фирми, задължителният график просто е увеличил бюрокрацията. 
  От Промишлената палата предлагат всяка фирма сама да преценява дали да изготвя график за отпуск. Искат и срокът за това да бъде удължен - до края на януари или на март. По данни на работодателската организация, в близо една трета от фирмите всички работници са използвали целият си платен отпуск за 2011 г. В останалите компании има хора, които ще прехвърлят дни за догодина. 
  В държавната администрация ефектът от промените в Кодекса на труда се усеща по-сериозно. Емилия Игнатова работи като данъчен инспектор. Имала е 50 дни натрупан стар отпуск, който е успяла да стопи тази година. Използвала е и полагащото й се за 2011 г. Благодарение на промените, тя прекрачва новата година на чисто. И с точен план кога ще почива през 2012 г. 
  Натрупаният отпуск до 2010 година няма давност, но от сега нататък можем да прехвърляме не повече от 10 дни, които трябва да ползваме в рамките на две години. След това ги губим. Тази година Инспекцията по труда разкри близо 4 000 нарушения. Най-често работодателите или не са изготвили график , или не са включили всички работници в него. Често са се разпореждали устно, без писмени заповеди. Има и случаи, в които по документи човек е в отпуск, но инспекторите го заварват на работното му място. 

  Линк

Назад