Назад

Първанов атакува с вето махането на БТПП от тристранката


 • Първанов атакува с вето махането на БТПП от тристранката


   
  Президентът Георги Първанов най-вероятно ще наложи вето на промените в Кодекса на труда, които засягат критериите за представителност на работодателските организации.
  Това стана ясно след срещата на представители на бизнес организации с президента Георги Първанов. 
  С измененията Българската търговско-промишлена палата се изключва от Националния съвет за тристранно сътрудничество.
  "Промените бяха претупани", коментира председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.
  Постигнатите текстове са в резултат на компромиси между взаимноизключващи се предложения и в много случаи те имат вътрешни противоречия и не са съвършени, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.
  "Необходимо е кризисно законодателство като увеличаване на лимитите за работа при намалено работно време, увеличаване на допустимите срокове за неплатен отпуск и програма за включване на човешките ресурси в подкрепа на бизнеса за задържане на заетостта", заяви след срещата зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков.

  Линк

 • Част от бизнеса поиска от Първанов вето върху Кодекса на труда


   
  Да бъде наложено президентско вето върху промените в Кодекса на труда, отнасящи се до представителността на работодателските организации.
  С такива очаквания си тръгнаха от среща с държавния глава Георги Първанов представителите на три от работодателски организации - Българската търговско-промишлена палата, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара ( БТПП, АИКБ и БСК).
  Шефът на БТПП Цветан Симеонов изтъкна, че промените в кодекса на труда противоречат на конституцията и задълженията на България към международната общност и посочи Конвенция 87 на Международната организация по труда.
  Той каза, че в тристранния съвет се чуват предложенията само на една работодателска организация при това в несъответствие и в противоречие с международната практика.
  „По-добре да се съобразяване с международното право, в това число с трудовото", добави Симеонов.
  Припомняме, на базата на промените в кодекса на труда, отнасящи се до критериите за представителност на работодателските организации, БТПП отпада от тристранния диалог.
  Според Цветан Симеонов това, че БТПП издава документи не може да бъде основание за отпадането на палатата от тристранния съвет, тъй като издаваните от нея документи не са държавни, а заместител на държавните.
  Такава практика имат търговските палати на Кипър, Австрия и Словения, изтъкна още Симеонов.
  Той и колегите му от БСК и АИКБ потвърдиха, че у нас има фаворизиране на една работодателска организация.
  Димитър Бранков от БСК отбеляза, че промяната в критериите за представителство на работодателските организации въвежда изисквания със задна дата - тоест иска се от работодателските организации изпълнение на условия, които не са им били известни предишните четири години.
  По мнението на шефа на АИКБ Васил Велев текстовете в кодекса на труда за представителността на работодателските организации имат вътрешни противоречия.
  По отношение на БТПП Велев каза, че от АИКБ са изразили пред държавния глава позицията , че това е полезна организация, необходима на бизнеса с експертния си потенциал и е добре да бъде съхранена.
  Очаква се по-късно днес да бъде обявена позицията на президента по този въпрос.
  По време на срещата между президента Първанов и представителите на работодателите са били обсъдени и актуални икономически проблеми.
  Васил Велев каза, че е заявил пред президента позицията, че в никакъв случай не бива да се въвеждат решения, които биха довели до увеличаване на дефицита и значително увеличаване на външния дълг.
  Това не бива да става в никакъв случай за сметка на изтегляне на ликвидност от икономиката, каквато грешка беше допусната 2009 година - за сметка на забавено възстановяване на ДДС, за сметка на отложено плащане към бизнеса, каза Велев.
  Според изразената от него позиция за данъците трябва да се предприемат мерки за гарантиране и защита на бизнеса като фактор за подобряване на икономическата среда.
  По думите на представителя на БСК Димитър Бранков не бива в никакъв случай да се предприема прибързана данъчна хармонизация.

 • Работодателите чакат президентско вето върху Кодекса на труда


   
  На среща при президента Георги Първанов представители на представители на три работодателски организации - Асоциацията на индустриалния капитал, Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата обсъдиха икономическата ситуация в България, бъдещето на еврозоната и последните пръомени в Кодекса на труда.
  Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев заяви след срещата, че икономиката се забавя и ситуацията е влошаваща се, затова работодателите очакват от институциите решителни действия за подобряване на бизнес средата.
  Президентът може да наложи вето върху Кодекса на труда.
  Това обяви председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.
  Президентско вето най-вероятно ще има върху параграфа в Кодекса на труда, засягащи критериите за представителност на работодателските организации, предаде „Фокус”.
  Става въпрос за приетите този месец промени, с които Българската търговско-промишлена палата (БТТП) реално беше изключена от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

  Линк

 • Президентът връща Кодекса на труда?
   
  Президентът най-вероятно ще наложи вето на промените в Кодекса на труда, засягащи критериите за представителност на работодателските организации. С тези промени на практика бе изключена БТПП от тристранния съвет.

  За очакваното вето съобщи председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов след срещата на представители на бизнес организации с президента Георги Първанов, предаде репортер на Агенция "Фокус". 

  "Промените бяха претупани. Надявам се дискусията да бъде по-задълбочена по толкова сериозни теми", каза той. Такава практика в ЕС не съществува. Получиха се редица писма от различни международни организации, че критериите, приети от НС не съответстват на международната практика, каза Симеонов. Считаме, че трябва в момента на криза да се разширява социалният диалог, а в България има сериозни трудности в диалога. В тристранния съвет се чува само една работодателска организация, посочи председателят на БТПП.

  Преди дни парламентът прие промени в Кодекса на труда, според които работодателските организации трябва да да обединяват не по-малко от 100 000 осигурени на трудов договор работници, както и да не извършват дейности, изрично възложени само на нея със закон или с нормативен акт. Последното изключва БТПП от социалния диалог. 

  Линк

 • Първанов се срещна с бизнеса


  На среща при президента Георги Първанов представители на Асоциацията на индустриалния капитал Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата обсъдиха икономическата ситуация в България, бъдещето на еврозоната и последните пръомени в Кодекса на труда. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев заяви след срещата, че икономиката се забавя и ситуацията е влошаваща се, затова работодателите очакват от институциите решителни действия за подобряване на бизнес средата.
  Линк

 • Възможно е президентско вето върху промените в Кодекса на труда за представителност на работодателските организации


   
  София. Президентската администрация най-вероятно ще наложи вето в сроковете, които са заложени в закона, относно параграфа в Кодекса на труда, касаещ критериите за представителност на работодателските организации. Това каза председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов след срещата на представители на бизнес организации с президента Георги Първанов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Надяваме се, че президентското вето ще има дублет. Промените бяха претупани. Надявам се дискусията да бъде по-задълбочена по толкова сериозни теми - каза той. 
  Линк

 • Георги Първанов - БТПП, БСК, АИКБ - среща  BCCI ®2011

   
  София (27 декември 2011) Президентът Георги Първанов се срещна с председателите на БТПП, на БСК и на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) - Цветан Симеонов, Божидар Данев и Васил Велев по повод обсъждането на актуални социално-икономически въпроси.


  Линк

Назад