Назад

ИЗЛИЗА КНИГАТА НА АРМЕНСКИЯ ЖУРНАЛИСТ ХРАНТ ДИНК


 • ИЗЛИЗА КНИГАТА НА АРМЕНСКИЯ ЖУРНАЛИСТ ХРАНТ ДИНК


   

  Премиерата на книгата "Два близки народа , два далечни съседа Армения - Турция" на журналиста от арменски произход Хрант Динк е тази вечер 22 декември. Представянето е организирано от Общоарменския благотворителен съюз "Парекордзаган" и е в сградата на БТПП на улица "Искър" 9 от 18,30 ч. 
  Хрант Динк  е редактор, журналист и колумнист, издава и ръководи  двуезичния вестник Агос. Смята се за един от влиятелните представители на арменското малцинство в Турция. Динк е известен със своите опити за изглаждане на турско-арменските взаимоотношения и за защита на човешките и малцинствените права в Турция. Той често критикува, както отричането на Арменския геноцид от страна на Турция, така и кампанията на арменската диаспора за международно му признаване. Динк е даван под съд три пъти за опетняване на турското и заплашван многократно със смърт от турски националисти.На 19 януари 2007 е застрелян пред офисите на Агос в Истанбул от 17-годишния турски националист Огюн Самаст. На погребението на Хрант Динк двеста хиляди души протестират против убийството, като скандират "Ние сме арменци" и "Ние всички сме Хрант Динк".
  На премиерата на книгата гости са съпругата на убития журналист Ракел Динк и негов приятел от детството Алексис Говчиян. В представянето участват и артисти от пловдивската театрална група "Хагоп Баронян". 

  Линк

Назад