Назад

Как тристранката намаля с един член


 • Как тристранката намаля с един член
   
  Приетите на второ четене в парламента промени в Кодекса на труда, които на практика лишават Българската търговско-промишлена палата (БТПП) от участие в тристранния съвет, противопоставиха работодателските организации на принципа едър срещу дребен бизнес. "Това решение е абсурдно и то беше взето в полза на едрия капитал в България за сметка на средния и малкия бизнес", заяви пред "Капитал Daily" председателят на БТПП Цветан Симеонов.
  От своя страна пък промените в закона се подкрепят от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), които смятат, че палатата има важна икономическа роля, но не и като социален партньор на правителството. Раздвоени в отношението си са и самите компании - членове на БТПП. Част от тях коментираха новината като "лоша", но за други тя се оказа безразлична, тъй като не виждат никакъв смисъл от членството си не само в БТПП, но и в която и да било друга работодателска организация.

  Новите изисквания

  Промените в Кодекса на труда въвеждат две нови изисквания за представителност на работодателските организации, от което зависи и участието им в Националния съвет за тристранно сътрудничество - да представляват над 100 000 осигурени на трудов договор работници и дейността им да не е регламентирана със закон.
  Именно второто е и препъникамъкът пред търговската палата, на която със закон е възложено издаването на митническите документи за временен внос и износ - т.нар. АТА карнети, както и на някои сертификати. Логиката тук е, че организацията изпълнява функции, делегирани от държавата, и така изпада в двойствена позиция - от коя страна на масата на преговорите да седне. Новите изисквания бяха гласувани на второ четене въпреки недоволството на опозицията и на самата БТПП, която до последния момент се надяваше, че става дума за "грешка, която ще бъде отстранена".

  На различни позиции

  "Това решение е нелепо. Правителството просто изхвърли малкия и средния бизнес от тристранката за сметка на едрия бизнес", смята Цветан Симеонов. По думите му издаването на АТА карнети е типична дейност за търговските палати. "Това е практика в Кипър, Словения, Дания и в САЩ", каза председателят на БТПП.
  От своя страна Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ, коментира пред в. "Труд", че това е принципен текст, който не е насочен срещу БТПП и в него няма нищо лично. По думите му ЕК многократно е критикувала България за присъствието на палатата като социален партньор. "БТПП трябва да развива бизнеса и търговията, но не и да бъде социален партньор на правителството", казва той.
  "Това просто не е вярно. Критики е имало, но никога те не са били персонално насочени към нашата организация, а принципно към недостатъчната структурираност на тристранния съвет", отговаря от своя страна Цветан Симеонов. И добавя: "Може би истинската причина е тази, че ние не сме готови на сделки, които не са в полза на нашите членове – например да подкрепим вдигането на минималните заплати."
  В двата полюса

  Компаниите – членки на БТПП, до които "Капитал Daily" се допита, не бяха еднозначни в оценката си за промените. "Не е добър сигнал, че се ограничава броят на организациите в тристранката. Това означава по-малко мнения, по-малко гласове от бизнеса", каза Александър Владимиров, управител на фирма "Мегапорт".
  На противоположно мнение бе обаче управителката на фирма "Мебелфаб" Анка Гаджелова. "Тези организации принципно повече ни пречат, отколкото помагат. Губят ни времето с някакви документи, процедури. Те не са наясно с истинските проблеми в бизнеса", смята тя.
  Въпреки различните оценки остава въпросът защо точно сега беше променен законът, защото нито една от двете крайни позиции не може да е вярна - нито правителството целенасочено е "изхвърлило малкия и средния бизнес от тристранката", нито запазването на статуквото би направило социалния диалог повече или по-малко представителен.

  Mнения
  Александър Владимиров, управител във фирма "Мегапорт"
  Ние сме членове на БТПП не заради някаква конкретна цел, а защото е редно да членуваме в работодателска организация, а това е организацията с най-дълга история в България. Освен това имаме някои чисто практични ползи и ползваме нейните услуги – от БТПП изготвя и продава например баркодовете, които ползваме. Новината за изключването и от тристранката със сигурност не е добра за бизнеса. По-малко участници означава по-малко мнения и по-малко плурализъм
  Анка Гаджелова, съсобственик във фирма "Мебелфаб"
  Ние сме член на БТПП по съвсем формални причини. Трябваше да станем член, за да можем да получим сертификат за иновативност, които ни беше нужен. Извън това нямаме никаква стойност от това членство и аз, честно казано, съм на мнение, че тези организации в голяма степен са паразитни и повече пречат, отколкото помагат – отнемат ни време с документация, процедури, такси и т.н. Смятам, че те въобще не са наясно с истинските проблеми и нужди на бизнеса.

  Линк

Назад