Назад

Закон оставя БТТП извън тристранния съвет


 • Закон изключи търговско-промишлената палата от тристранката


  Българската търговско-промишлена палата (БТПП) вече няма да може да участва в заседанията на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Днес депутатите гласуваха окончателно новите критерии за представителност на работодателските съюзи, на които организацията не отговаря.

  Това стана с приемането на второ четене на промени в Кодекса на труда, с които се въвежда изискването национално представителните работодателски организации да не извършват дейности, възложени им изрично със закон или друг нормативен акт. Палатата издава документи за временен внос и износ и някои сертификати.

  Срещу това, че БТПП е изключена от тристранния диалог, протестираха депутатите от опозицията. Според Румен Петков от БСП това е репресивно отношение срещу организация със сериозен авторитет в чужбина. Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров смята, че причината е в критичната позиция на БТПП към властта, а Павел Шопов от "Атака" изказа подозрението, че палатата ще бъде заменена с друга, по-послушна организация. Министърът на труда Тотю Младенов отговори, че БТТП не отговаря на принципа да е равно отдалечена от властта.

  Все още не е известно дали всички от останалите пет работодателски съюза ще успеят да докажат, че покриват другите нови критерии. Те са сдружението да обединява браншови или отраслови структури и предприятия, в които са наети не по-малко от 100 хиляди осигурени по трудов договор лица, както и  да има местни органи в повече от една четвърт от общините в страната и национален ръководен орган. Ново ограничение е и това, че работодателската организация трябва да има статут на юридическо лице най-малко три години преди да подаде  искане за признаване на представителност.

  Освен БТПП за национално представителни по досегашните критерии са обявени Асоциацията на индустриалния капитал, Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България,  Съюз за стопанска инициатива и Съюз на частните предприемачи "Възраждане".

  С други промени в кодекса Народното събрание въведе регистрационен режим за агенциите за временна заетост. Това ще са посредници за наемане на персонал за работодател, който спешно търси кадри за временна работа, но няма време да осъществява подбора им, нито да администрира назначението.

  По-рано през деня депутатите одобриха и друга промяна в Кодекса на труда, с която се въвеждат глоби за работниците, които не са сключили трудов договор.

  Линк

 • БТПП остана извън "тристранката"


  Българската търговско-промишлена палата (БТТП) реално беше изключена от Националния съвет за тристранно сътрудничество, след като парламентът прие промени, които налагат нови критерии за представителност на работодателските организации. По-рано днес депутатите отложиха гласуването на поправките в Кодекса на труда, но ги приеха, след като финансовият министър Симеон Дянков дойде в Народното събрание, съобщи БТА.

  Ето някои от новите изисквания, които бяха приети. Работодателските организации трябва да обединяват не по-малко от 100 000 осигурени на трудов договор работници, както и да имат представителства в поне една четвърт от общините и национален ръководен орган.

  Работодателската организация трябва да има статут на юридическо лице най-малко три години преди подаване на искането за признаване на представителност.

  Друг критерий за представителност е работодателската организация да не извършва дейности, изрично възложени само на нея със закон или с нормативен акт. Точно този критерий предизвика възраженията на БСП и Синята коалиция. Според тях това изважда от тристранката Българската търговско-промишлена палата. Сега БТПП по закон издава АТА-карнетите - митнически документи за временен внос и износ, както и някои сертификати.

  С другите измения в Кодекса на труда парламентът регламентира условията и реда за регистрация на предприятия, които осигуряват трудова заетост. Дейността по осигуряване на временна работа ще се осъществява въз основа на регистрация в Агенцията по заетостта. На предприятие, което осигурява временна работа без регистрация, ще се налага глоба - имуществена санкция, от 5000 лева. При повторно нарушение санкцията ще бъде от 5000 до 10 000 лева, и от 10 000 лева до 20 000 лева за всяко следващо нарушение.

  Ако предприятието, осигурява временна работа в нарушение на изискванията за тази дейност, се предвижда глоба, съответно имуществена санкция от 1000 до 2500 лева, при повторно нарушение - от 2500 до 5000 лева.

  След близо 2 часа спорове по промени в Кодекса на труда депутатите решиха още освен за работодателя да има глоба и за работници, които нямат сключен трудов договор. По-рано парламентът не прие предложението на Менда Стоянова от ГЕРБ и НАП да проверява работниците и служителите за трудов договор.

  Линк

 • Промени в Кодекса на труда вадят БТПП от тристранния диалог


  Гласуваните на второ четене промени в Кодекса на труда, с които се въвеждат критерии за национално представителните работодателски организации, са насочени срещу Българската търговско-промишлена палата, съобщиха в официална позиция от работодателската организация.

  Според новите критерии национално представени са организациите, чиято дейност е регламентирана със закон, което от палатата определят като недемократичен подход спрямо бизнес организациите.

  Жалко е, че малките и средните фирми, които са основните членове на БТПП, ще бъдат без представителство в Националния съвет за тристранно сътрудничество, коментира председателят на палатата Цветан Симеонов.

  Според Симеонов много скоро тези текстове ще бъдат премахнати от българското законодателство защото са в пълно противоречие с международната практика и с вижданията на международните организации, които действат в сферата на защитата на работодателските отношения.

  От палатата обявиха, че ще сигнализират европейските си партньори и ще предприемат всички необходими мерки да защитят интересите на своите членове.

  Линк

 • Промени в Кодекса на труда са насочени срещу БТПП, смятат от Палатата


  София, 15 декември /Христо Воденов, БТА/ Гласуваните днес на второ четене промени в Кодекса на труда, с които се въвеждат критерии за национал...

  Линк

 • Намалиха тристранката


  Една от най-старите организации на бизнеса в България - Българската търговско-промишлена палата (БТПП), вече няма право да участва като представител на работодателите в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Тя трябва да напусне тристранката след изтичането на мандата в средата на 2012 г. заради нови критерии за представителност.
  В Кодекса на труда вчера инфарктно бе приет текст, с който на практика БТПП се изважда от тристранката. В началото на пленарното заседание текстът бе отложен за по-късно, тъй като депутатите от ГЕРБ не бяха взели решение дали да го подкрепят. 5 минути преди да бие последният звънец, в залата се появи финансовият министър Симеон Дянков и текстът бе приет. Според него до участие в тристранката не се допускат организации, които извършват дейности, изрично възложени само на тях със закон и с нормативен акт. Според Закона за митниците БТПП има единствена правото да издава документи за извършване на външнотърговски сделки. Прокараната промяна е в пълно противоречие с международната практика, заявиха от БТПП. Оттам добавиха, че ще използват всички възможности, за да защитят интереса на палатата, в която членуват 52 хиляди фирми. Само БСК, КРИБ и АИКБ ще останат в тристранката заради въведеното изискване за минимум 100 хил. осигурени на трудов договор.

  Линк

 • Най-старата бизнес организация в България - БТТП – отпада от тристранката


  Българската търговско-промишлена палата (БТПП) – най-старата организация на бизнеса в България с близо стогодишна история - вече не е национално представена работодателска организация и няма да може да участва в заседанията на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това предвиждат приетите в четвъртък от парламента на второ четене промени в Кодекса на труда. С промените се въвежда изискването национално представителните работодателски организации да не извършват дейности, възложени само на тях със закон или друг нормативен акт, а палатата издава документи за временен внос и износ и някои сертификати.

  Срещу този текст се обявиха депутати от всички политически сили. Румен Петков от БСП поиска този текст да отпадне. Според него така се налага репресивно отношение срещу една от работодателските организации, завоювала сериозен авторитет зад граница.

  Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров заяви, че 20 години никой не е посмял да направи такова нещо: "Понеже ме критикуваш, ти отнемам думата". “Това напомня времето на Тодор Живков“, коментира Димитров
   
  Павел Шопов от "Атака" пък заяви, че изваждането на БТТП от тристранката е само първата фаза, но ще последва и втора - да се вкара там друга организация, която "да е послушна и удобна".

  Независимият депутат Тодор Великов отбеляза, че БТПП се лишава от представителност в услуга на КРИБ. “Ще лишим средния и дребния бизнес от представителност и ще ги пренасочим към едрия капитал, който е със съмнителен произход“, коментира той.

  Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов каза, че задачата на работодателските организации е да защитават интересите на своите представители в диалог с правителството. Според него БТТП не отговаря на принципа да е равно отдалечена от властта.

  От БТТП коментираха, че очакват рано или късно отмяната на този текст.

  “Жалко е, че една партия, която претендира да бъде демократична в унисон със съвременните изисквания, приема такива текстове. Достатъчно доказателства дадохме на всички депутати, че прокарваната промяна в Кодекса на труда не отговаря на съвременните изисквания. Рано или късно тези текстове ще бъдат премахнати от българското законодателство, защото те са в пълно противоречие с международната практика и с вижданията на международните организации, които действат в сферата на защита на работодателските отношения“, заявиха от организацията.

  “Разбира се, че има като вариант възможност БТПП да се откаже от вменените й от държавата дейности, но аз мисля, че за нас най-важното е да обслужваме нашите членове, като им даваме възможности да работят по-добре в кризата, да се справят по-добре с ежедневните проблеми, нашата икономика да върви напред. Що се отнася до защитата на интересите на тези членове, не бива да забравяме, че първо Националният съвет за тристранно сътрудничество е само един консултативен орган, едно от многото места, където ние може да изкажем нашето мнение. Второ, не бива да забравяме, че НСТС много често се превръща само в място за изслушване, и сега продължава да бъде така, но не и за следване на логичните предложения на организациите, които участват в него. Неслучайно и синдикатите напуснаха този орган. Всичко това е отражение на една недемократична политика по отношение на тристранния диалог“, коментираха още от БТТП.


  Линк

 • Как правителството отряза дребния бизнес


  Управляващите изключиха от Тристранния съвет най-голямата организация на дребния и средния бизнес в страната.

  С гласуваният вчера на второ четене текст за промени в Кодекса на труда, с които се въвеждат критерии за национално представителните работодателски организации, Българската търговско-промишлена палата излиза от съвета.

  Причината е бюрократична, според промените в закона, в тристранката не може да участва организация, която извършва дейности, възложени й със закон. БТПП обаче издава АТА карнети - митнически документи за временен внос и износ, както и някои сертификати.

  Какво предстои, според БТПП. Разбира се, че има като вариант възможност организацията да се откаже от вменените й от държавата дейности. Но що се отнася до защитата на интересите на членовете, не бива да се забравя, че Националният съвет за тристранно сътрудничество е само един консултативен орган.

  От БТПП отбелязват, че тристранката много често се превръща само в място за изслушване, и сега продължава да бъде така, но не и за следване на логичните предложения на организациите, които участват в него. Неслучайно и синдикатите напуснаха този орган. Всичко това е отражение на една недемократична политика по отношение на тристранния диалог, е позицията на Палатата.

  Каквито и закони да се променят в една държава, от БТПП отбелязват, че няма да останат с по-малко членове. В момента в организацията участват 52 000 предприемачи. Каквито и специални концесии да се дават на други организации, претендиращи да са защитници на работодателите, това няма да може да увеличи съществено техния членски състав, още по-малко да стигне мащабите на това, което БТПП има като представителство, считат от Палатата.

  БТПП отбелязва, че е жалко, че малките и средните фирми ще бъдат без представителство в тристранния съвет, въпреки постоянните декларации от страна на правителството, че е загрижено за тях.

  Линк

 • Изключиха БТПП от тристранката


  Българската търговско-промишлена палата бе изключена от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

  Това стана с промени  в Кодекса за социално осигуряване. Според новите текстове, в социалния диалог не може да участва организация, която  извършва дейности, изрично възложени само на нея със закон или с нормативен акт.

  Пред Дарик председателят на палатата Цветан Симеонов определи действията на правителството като „смешни” и видя интереси на друга голяма работодателска организация зад законовите промени.

  Той изрази опасения, че по този начин единствено интересите на едрия бизнес ще бъдат защитавани в тристранния съвет.

  Услугите, които извадиха промишлената палата от тристранния съвет, са издаването на АТА карнети.

  Промишлената палата ще използва всички законови механизми, за да защити правата си, каза още Симеонов.

  Линк

 • Лобизъм в полза на КРИБ


   
  С лобистки текст в Кодекса на труда, управляващите изхвърлиха най-старата работодателска организация - Българската търговско-промишлена палата (БТПП) от Съвета за тристранно сътрудничество. Минути преди края на заседанието, след намесата на Симеон Дянков, депутатите изненадващо гласуваха текста, който преди обяд отложиха след острата реакция на опозицията.
   
  Нарочен текст в Кодекса на труда отстранява БТПП от националното представителство и разчиства пътя за Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), която в момента се управлява от собственика на "Софарма" Огнян Донев. Грубият лобизъм, който се набива на очи от пръв прочит, предизвика острата реакция на цялата опозиция.
   
  Скандалът набираше скорост, когато от трибуната на парламента от ГЕРБ предложиха текстът да бъде отложен.
   
  В последните минути на пленарното заседание в Парламента тихомълком пристигна финансовият министър. Последваха няколко совалки между депутските кресла в залата и текстът беше гласуван набързо, в последния възможен момент.
   
  От БТПП не бяха изненадани и бяха наясно, че текстът, който ги отсранява, е поръчков. Оттам очакват отстраняването им да въвлече страната ни в международен скандал.

  Линк

 • Промени в Кодекса на труда били насочени срещу БТПП


   

  Гласуваните днес на второ четене промени в Кодекса на труда, с които се въвеждат критерии за национално представителните работодателски организации, е насочен само към една организация - Българската търговско-промишлена палата. Това пише в позиция на БТПП, получена днес в БТА.

  Според БТПП промените в Кодекса на труда рано или късно ще бъдат премахнати от българското законодателство, защото те са в пълно противоречие с международната практика. БТПП има канали за защита на интересите на малкия и средния бизнес, пише в позицията.

  Жалко е, че малките и средните фирми ще бъдат без представителство в НСТС, въпреки постоянните декларации от страна на правителството, че е загрижено за тях, допълват от Палатата.


  Линк

 • Промени в Кодекса на труда били насочени срещу БТПП


   
  Гласуваните днес на второ четене промени в Кодекса на труда, с които се въвеждат критерии за национално представителните работодателски организации, е насочен само към една организация - Българската търговско-промишлена палата. Това пише в позиция на БТПП, получена днес в БТА.
  Според БТПП промените в Кодекса на труда рано или късно ще бъдат премахнати от българското законодателство, защото те са в пълно противоречие с международната практика. БТПП има канали за защита на интересите на малкия и средния бизнес, пише в позицията.
  Жалко е, че малките и средните фирми ще бъдат без представителство в НСТС, въпреки постоянните декларации от страна на правителството, че е загрижено за тях, допълват от Палатата.

  Линк

 • MPs expel three employers’ organisations from the Council for Tripartite Cooperation


   

  Today, the ruling majority expelled the Bulgarian Chamber of Commerce and Industry (BCCI), the Union for Private Economic Enterprise (UPEE) and the Union of Private Bulgarian Entrepreneurs ‘Vazrazhdane’ from the National Council for Tripartite Cooperation. After a heated debate with the opposition, the voting of amendments to Paragraph 3 of the Labour Code was delayed for several hours and these were approved afterwards. Under the proposal, a nationally representative organisation of employers should unite branches or sectoral structures employing at least 100,000 people on payroll. 
  The debate in the National Assembly focused on the representation of the BCCI as one of the oldest branch organisations with enormous influence in the country. After the adopted amendments, three organisations will drop from the Council for Tripartite Cooperation and the Industrial Capital Association is on the brink. “If we do not give them some of our votes, they will be outside the national dialogue, too,” commented the Bulgarian Industrial Association (BIA). The Bulgarian Socialist Party (BSP) ardently defended BCCI’s presence in the Council for Tripartite Cooperation. According to Martin Dimitrov, Co-Chair of the Blue Coalition, democracy has been outrageously violated in this case. Dimitrov appealed to the Prime Minister to say whether he backs the proposal. “The formal reason for focusing on BCCI’s representation and its removal from the Council is its right to register trade representative offices abroad, but the real reason is that another employers’ organisation wants to gain a dominant position in the public procurement tenders,” BCCI Management Board Member Yosif Avramov commented for Klassa. He added that BCCI will seek a meeting with the President over a veto on the amendments to the Labour Code.

  Линк

 • Законодателството по принцип е сбъркано


   

  По принцип законодателството, свързано с представителността на работодателските организации в Националния съвет за тристранно сътрудничество, където освен тях участват правителството и синдикатите, е преобърнато и сбъркано. Представителността на работодателските организации се определя по броя на работниците, заети в техните компании. Като че ли ние сме синдикални организации с определен брой членове. Защо е така, лично аз трудно мога да кажа. 
  Опитахме се да се намесим в предварителните разговори по този проблем, но нещата не се получиха. Освен това с идеята БТПП да бъде изключена от тристранния диалог се нарушава конфедеративният принцип, предвиден в Кодекса на труда на общинско, регионално и национално равнище. Така косвено се наказва този, който изпълнява закона, но подобно решение не се отнася за браншови структури, които са създадени със закон. Получава се неравноправие. На национално равнище тази представителност не може да съществува, а за браншовите организации може. Трудно се коментира подобна идея, но в крайна сметка тя идва от законодателя. Ако тя залегне в законодателството, този принцип трябва да стане задължително условие и за браншовите структури. 
  Националният съвет за тристранно сътрудничество е консултативен орган. Не е задължително представителството на правителството, на синдикатите и на работодателите да тежи еднакво. Там всеки си представя конструктивно идеите, но в крайна сметка кабинетът взема решенията и той носи цялата отговорност за това. Като изключим последните събития около пенсионната реформа, не бих казал, че синдикатите доминират в тристранния диалог, но като цяло правителствата са склонни по-малко да се вслушват в гласа на бизнеса, отколкото в гласа на синдикатите. И това е много просто обяснимо – профсъюзите са представители на голяма електорална маса. Тук целта е винаги да се намира добър компромис между трите позиции, за да може да се оформи най-доброто решение на въпросите, които се обсъждат. Ако някоя работодателска организация бъде отстранена от този диалог, може да възникне въпросът, че се нарушава балансът на интереси. Но това е много относително. Както казах вече, в крайна сметка решенията ги взема правителството и то отговаря за това пред обществото. От време на време се поставя въпросът за преброяване на организациите, които участват в тристранния диалог, но в Европа подобно понятие и подобен механизъм не съществуват. Просто съществува взаимно признаване и взаимно уважение на всички участници в този процес.

  Линк

 • Непростимо е БТПП да се пропъжда от тристранния диалог


   
  Какво означава да се предлага изключването на Българската търговска и промишлена палата (БТПП) от Съвета за тристранно сътрудничество, от тристранния диалог? Това е нещо нечувано и граничи с абсурда. Искам да припомня, че никое правителство и никое парламентарно мнозинство не си е позволявало такъв удар върху най-старата работодателска организация.
  Вече казах и в изказването си от парламентарната трибуна, че това предложение има строго определена и прозрачна цел. Вижте текста на вносителите от ГЕРБ: за представителна организация на работодателите на национално равнище се признава организация, която отговаря на следните изисквания – да обединява браншови или отраслови структури и предприятия, в които са наети не по-малко от 100 000 осигурени на трудов договор лица; да не извършва дейности, изрично възложени само на нея със закон или нормативен акт. С риск да се повторя пак ще кажа – този текст би могъл да бъде записан много по-просто: „Да бъде извадена БТПП от Съвета за тристранно партньорство.” 
  Закономерно е, че колегите от опозицията споделиха моята теза, че ние като Народно събрание не си даваме сметка, че не просто посягаме на най-старата работодателска организация, а чрез редица текстове в проектозакона създаваме абсолютен хаос при работодателските организации. В конкретния случая на БТПП практически се казва в прав текст, че занапред няма да участва в Националния съвет за тристранно партньорство, въпреки че е световно призната.
  Независимият депутат Тодор Великов го каза и заподозря, че се това се прави в полза на КРИБ. Аз на свой ред искам да го допълня, че ако това се случи, България в европейски план ще получи звучен шамар.
  Надявам се, че отлагането на разискванията и гласуването на този текст ще даде шанс на разума, а следващите дебати ще се водят в присъствието на представители на работодателските организации. 

  Линк

 • КРИБ влиза в Съвета за тристранно сътрудничество


   
  Минути преди края на заседанието, след намесата на Симеон Дянков, депутатите изненадващо гласуваха текста, който преди обяд отложиха след острата реакция на опозицията.
  Нарочен текст в Кодекса на труда отстранява БТПП от националното представителство и разчиства пътя за Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), която в момента се управлява от собственика на "Софарма" Огнян Донев, предизвика острата реакция на опозиционните лидери. "Груб лобизъм, който се набива на очи от пръв прочит", бе коментарът на опозицията.
  БТПП не останаха изненадани и коментираха решението като поръчково, което “ще въвлече страната ни в поредния международен скандал”.

  Линк

 • БТПП изключена от участие в тристранните срещи на правителството


   

  Българската търговско промишлена палата беше изключена от участие в тристранните срещи на правителството с работодателите и синдикатите. Това стана с промяна в кодекса на труда, която предвижда организации, които извършват и други дейности, да нямат национално представителство.
   
  Всички партии от опозицията обясниха, че така правителството разчиства терен за друга работодателска организация.

  Линк

 • Депутатите изключиха три работодателски организации от тристранката


   
  Управляващото мнозинство изключи вчера Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Съюза за стопанска инициатива (ССИ) и Българския съюз на частните предприемачи “Възраждане” (БСЧП) от Националния съвет за тристранно сътрудничество. След разгорещен дебат с опозицията гласуването на промените в Кодекса на труда по параграф 3 беше отложено за няколко часа, след което беше прието в пленарна зала. Според предложението за представителна организация на работодателите на национално равнище се признава организация, обединяваща браншови или отраслови структури, в които са наети на трудов договор не по-малко от 100 000 лица. Тя би трябвало да има организации на работодателите в повече от една четвърт от дейностите, определени с код до втори знак от Класификацията на икономическите дейности, с не по-малко от 5 на сто от осигурените лица или 10 членове във всяка икономическа дейност. Друго изискване е да има повече от една четвърт от общините в страната и национален ръководен орган, като да не извършва дейност, изрично възложена само на нея със закон. 
  Спорът в залата на НС беше концентриран около представителството на БТПП като една от най-старите браншови организации с огромно влияние в страната, но всъщност с приетите промени от тристранката отпадат три организации, а Асоциацията на индустриалния капитал е на кантар. „Ако ние не им прелеем гласове, и те ще бъдат извън националния диалог“, коментираха от БСК. БСП горещо защити мястото на БТПП в тристранката. Според Мартин Димитров, съпредседател на Синята коалиция, в случая демокрацията е погазена по безобразен начин. Димитров призова премиера да каже дали застава зад предложението. „Формалната причина за фокусирането върху представителството на БТПП и отстраняването и от тристранката е правото й като браншова организация да регистрира търговски представителства в чужбина, но истинската причина е, че една друга работодателска организация иска само тя да се домогва до държавни поръчки“, коментира за в. „Класа“ членът на УС на БТПП Йосиф Аврамов. Той заяви, че БТПП ще искат среща с президента за налагане на вето на промените в Кодекса на труда. 
  Припомняме, че през лятото работодателските и синдикалните организации твърдяха, че са намерили решение относно предложението за въвеждане на спорните критерии за представителност. Тогава беше подписан документ за съгласие, който правителството също одобри. 

  Линк

 • НАП няма да следи трудовите договори


   
  Мая Манолова: С натиска на правителството и промените в законодателството ще ликвидират каквато и да е икономика
  Националната агенция по приходите (НАП) няма да проверява работниците и служителите за трудов договор.
  Изненадващо управляващото мнозинство отхвърли предложение на председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ за промени в Кодекса на труда, с които да се дава право и на НАП освен Главната инспекцията по труда да проверява дали работниците имат сключен трудов договор.
  Всъщност предложението дойде от синдикатите в опит за намаляване на сивата икономика и трябваше да се обсъди в Националния съвет за тристранно сътрудничество. То бе вкарано между първо и второ четене на промените в Кодекса на труда от Стоянова и получи одобрението на социалната комисия.
  Инспекторите на ГИТ в цялата страна са около 400 души, а инспекторите от НАП са над 2000 души, подкрепи исканата промяна социалният министър Тотю Младенов. Той обясни, че управляващите са искали да дадат възможност на инспекторите от НАП, когато установят, че се работи без трудов договор, и те да имат право да налагат санкции освен ГИТ.
  Не виждам нищо лошо, напротив, смятам, че по този начин ще се засили контролът и той ще бъде още по-ефективен, допълни Младенов.
  Мая Манолова от левицата попита кое налага промените. "Дали защото Инспекцията по труда не си върши работата, имате забележки към нейната дейност, или идеята е максимален брой контролни органи да установяват едни и същи нарушения, да налагат паралелни санкции, с което да се увеличава натискът върху и без това изнемогващият бизнес. Страхувам се, че от натиска на правителството и промените в законодателството с цел да спрат сивата икономика ще ликвидирате изобщо каквато и да е икономика", коментира депутатката от БСП.
  Колегата й Михаил Миков настоя финансовият министър Симеон Дянков да обясни защо се налага данъчните да дублират функциите на инспекторите по труда.
  "Този текст не е гледан на първо четене и изведнъж се появява на базата на някакви предположения, че Инспекцията по труда няма достатъчно инспектори да контролират трудовите договори и законодателство. И изведнъж решаваме да добавим още един контролен орган в лицето на инспекторите от НАП", каза Хасан Адемов от ДПС.
  Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев се обърна към колегата си от ДПС, като каза, че той не чете правилно. "Аз никъде не виждам тук възможност за наказание от две страни, защото в текста се каза "или от инспекторите на НАП". Значи или от едните да се направи проверка, или от другите, а не съвместно да наказват", коментира Велчев.
  Управляващите отложиха гласуването на промени, които налагат нови критерии за представителност на работодателските организации. Новите изисквания са две - да обединяват не по-малко от 100 000 осигурени на трудов договор работници, представителства в поне една четвърт от общините и национален ръководен орган.
  Вторият критерий - забраната организацията да извършва дейности, които са й възложени със закон, предизвика възражения от страна на БСП и Синята коалиция.
  Според тях това ще извади от тристранката Българската търговско-промишлена палата. Сега БТПП по закон издава АТА карнетите - митнически документи за временен внос и износ, както и някои сертификати.

  Линк

 • Работниците без договор също ще плащат глоба


   
  Работниците, които се трудят без договор, в бъдеще също ще бъдат глобявани, реши окончателно вчера парламентът. Промяната в Кодекса на труда мина на второ четене с 87 гласа "за", 19 - "против", и двама въздържали се. Вместо конкретна сума глобата ще бъде в трикратен размер на личните минимални осигуровки за съответната длъжност.
  Сумата от глобата ще отива в съответните фондове на НОИ и в здравната каса, като редът допълнително ще бъде определен от министрите на социалната политика и на финансите. Частта на работодателя ще се приспада от неговата санкция, която е между 1500 и 15 000 лв. на хванат работник без договор.
  Минималната глоба за работника ще бъде 104.49 лв., тъй като толкова излизат личните му осигурителни вноски за три месеца върху най-ниските осигурителни прагове, които са равни на минималната заплата от 270 лв. Според вече прието постановление на МС от 1 май 2012 г. обаче тя скача на 290 лв., а с това и глобата на 112.23 лв.
  Повече от час депутати от опозицията се опитваха да убедят управляващите, че мярката е рестриктивна в условията на криза, когато хората нямат възможност да поставят условия как да работят. "Той не предоставя труда си без договор, той продава труда си, защото му трябват пари. Въпрос на оцеляване е", заяви Михаил Миков от БСП. Депутати от ГЕРБ обаче се аргументираха, че в момента много хора дори настоявали да работят на черно, за да не губят социални помощи и обезщетения за безработица.
  "Парите от санкцията отиват в осигурителната сметка на работника, по този начин не го наказваме, а го стимулираме", категоричен беше социалният министър Тотю Младенов. И предупреди опозицията, че подават опасни сигнали към хората. "Казвате им така - работете без трудови договори, няма да имате права за майчинство, за безработица, за пенсии", обяви той.
  "За първи път се появява тази странна правна фигура с осигурителни вноски да се плаща административно-наказателна санкция. Осигурителната вноска покрива осигурително събитие - майчинство, болнични, безработица. Никъде няма осигурителен риск - глоба в размер на осигурителната вноска", обяви Хасан Адемов от ДПС. Той предупреди, че може да се стигне до двойно осигуряване за един и същи период. Тотю Младенов обаче успокои, че вноските ще се начисляват само за 3 месеца назад. Това обаче създава друг опасен казус - човек да е осигурен за период, в който може и да не е работил. А основният принцип на осигуряването е вноски да се внасят върху доказано получен доход от труд. Затова и хората, които искат да се осигуряват допълнително в НОИ, не могат да го правят, дори да имат финансов ресурс от други източници.
  Изненадващо депутатите отхвърлиха друго предложение за засилване на контрола срещу сивата икономика, направено от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова между първо и второ четене на закона - НАП също да може да санкционира при хванати на черно работници. От всички опозиционни парламентарни групи излязоха да обяснят, че поправката дава възможност да се налагат за едно и също нарушение двойни санкции - от НАП и ГИТ, което е противозаконно. И Тодор Димитров от ГЕРБ обясни, че според текстовете НАП ще трябва да прави предписания, а данъчните нямат такива правомощия. В крайна сметка промяната беше отхвърлена с 23 гласа "за", 30 "против" и 47 въздържали се. Зам.-председателят на социалната комисия от ГЕРБ Светлана Ангелова призна, че до това решение се е стигнало, защото депутатите се убедили, че наистина се създава възможност за налагане на двойни санкции.
  ПОРЯЗВАНЕ
  Повече от час депутатите дебатираха и около новите, завишени критерии за представителност на организациите на работниците и на работодателите, и то единствено по изискването в социалния диалог да не могат да участват бизнес сдружения, на които със закон са вменени дейности. Това предложение директно изхвърля от тристранката най-старата работодателска организация у нас - Българската търговско-промишлена палата, тъй като тя по закон изготвя някои документи, свързани с външната ни търговия. Зад този текст най-силно стои близката до правителството работодателска организация КРИБ. БСП, ДПС, "Синята коалиция" и дори независими депутати настояваха критерият да отпадне. В крайна сметка депутатите решиха да прекратят дебатите и да гласуват параграфа, след като преминат през останалата част от закона. Тогава изненадващо в залата се появи финансовият министър Симеон Дянков и в крайна сметка депутатите изхвърлиха БТПП от тристранката с 64 "за", 3 - "против", и 24 - въздържали се. От търговската палата реагираха, че така се изхвърля от представителност малкият и средният бизнес.

  Линк

 • Изключиха БТПП от тристранката


  Българската търговско-промишлена палата бе изключена от Националния съвет за тристранно сътрудничество.
  Това стана с промени в Кодекса за социално осигуряване. Според новите текстове, в социалния диалог не може да участва организация, която извършва дейности, изрично възложени само на нея със закон или с нормативен акт.
  Пред Дарик председателят на палатата Цветан Симеонов определи действията на правителството като „смешни” и видя интереси на друга голяма работодателска организация зад законовите промени.
  Той изрази опасения, че по…

  Линк

 • Спор в парламента заради заложени промени в Кодекса на труда


   
  Депутатите от опозицията влязоха в остър спор с тези от ГЕРБ, заради заложените промени на Кодекса на труда, с които се изключва участието на Българската търговско промишлена палата от Националния съвет за тристранно сътрудничество. В предложението е записано, че за представителна организация на работодателите се признава такава в която членуват структури с над 100 000 наети с трудов договор лица. 
  Никой до сега не си е помислял да извади Бъ лгарската търговско промишлена палата от Тристранката. Никой не си е позволявал да премахне тези, които се изразяват против правителствената политика. Това заяви от парламентарната трибуна, съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров. Според него сега предстояло само ГЕРБ да извади и синдикатите от тристранката. 
  Мартин Димитров, съпредседател на Синята коалиция:
  „Всеки, който е на различно мнение, ще го вкарат в изолатора, всеки който не е съгласен, че ББ е футболист на годината, ще бъде елиминиран. И ако ние не спрем това, предстои диктатура“.
  Димитров добави, че ако ГЕРБ извадят БТПП от тристранката, заради това, че изразява позиции различни от тези на правителството ще потъпче основните принципи на Европейсакта народна апртия в която членува. Независимият депутат Тодор Великов заяви, че някой много услужливо е намерил мотиви да премахне гласа на палатата. Румен Петков от Коалиция за България прочете писмо от Антонио Пенелосе, главен секретар на  международната организация на работнодателите изпратено до премиера Борисов, според което изваждането на Палатата от тристранката ще постави страната би поставило страната ни в неизгодна ситуация.
  Румен Петков, депутат от КБ:
  „Вашето правителство може да се окаже в нежеланата ситуация да се сблъска с международно оплакване в рамките на международната организация по труда“.
  Единствен министърът на труда и соцалната политика Тотю Младенов опита да защити предложението за изменение на трудовия кодекс, касаеща изваждането на Палатата от тристранката. 
  Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика:
  „На базата на тези принципи от които сме се ръководили представителите на работниците и на служителите и от друга страна на тези на бизнеса дда са еднакво отдалечени от властта от изпрълнителната власт“.
  Зам.-председателят на парламентарната социална комисия и депутат от ГЕРБ Светлана Ангелова предложи отлагане на раозискването и гласуването по този текст от Кодекса по труда.

  Линк

 • Изритаха Трактора от тристранката


   
  Съюзът за стопанска инициатива на гражданите (ССИГ), чийто изпълнителен директор е соченият за тартор на Октопода Алексей Петров-Трактора, занапред няма да има право да участва в тристранния диалог между правителството, работодателите и синдикатите. Това става ясно от промените в Кодекса на труда, които вчера бяха приети окончателно от парламента. Депутатите завишиха критериите за представителност както на работодателските, така и на профсъюзните организации, с което извадиха структурата на Трактора от тристранката. Занапред национално представителни ще са само организации, които обединяват браншови и отраслови структури или предприятия с
  ПОНЕ 100 ХИЛЯДИ ОСИГУРЕНИ ПО ТРУДОВ ДОГОВОР
  лица и имат организации в поне една четвърт от общините. Със същите текстове от диалога отпадна Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Причината е, че тази структура има дейности, които изрично са й възложени със закон. Социалният министър Тотю Младенов мотивира промяната с факта, че в тристранния диалог с правителството трябва да влизат само организации, които нямат нищо общо с държавата, а при БТПП случаят не е такъв.

  Линк

 • Оставят част от бизнеса извън Тристранката


   
  Българска търговско-промишлена палата (БТПП) остава извън Съвета за тристранно сътрудничество. Това стана възможно след като депутатите окончателно гласуваха текстове от Кодекса на труда (КТ), с който се завишават критериите за представителност на работодателските организации.
  Наред с изискванията за численост, се въвежда и още един – работодателските организации не трябва да извършват дейности, изрично вменени само на тях със закон или друг нормативен акт.
  По закон обаче именно БТПП е задължена да издава три сертификата, свързани с международната търговия. Това на практика означава, че тя не може да изпълни всички критерии и автоматично отпада от Тристранката. За да остане в тристранния диалог, БТПП трябва да се откаже да изпълнява тези дейности, което обаче би предизвикало затруднение в международната търговия.
  До гласуването на текстовете се стигна, след като те първоначално бяха отложени по предложение на ГЕРБ. Наложи се лично вицепремиерът Симеон Дянков да дойде в парламента. Под неговия поглед депутатите от ГЕРБ приеха новите критерии.
  Той от своя страна благодари на народните избраници за усилията и подкрепата, тъй като Кодексът на труда е бил един от най-важните за кабинета актове.

  Линк

Назад