Назад

Опозицията срещу изваждането от тристранката на БТПП


 • Опозицията и в ляво, и в дясно в защита на БТПП


   
  Българската търговско-промишлена палата (БТПП) няма да бъде изключена от Националния съвет за тристранно сътрудничество. В разгорещи дебати в пленарната зала по повод промени в Кодекса на труда от опозицията се обявиха „за” това палатата да остане в тристранката. Заради промени в КТ имаше вероятност тя да бъде изключена поради това, че не отговаря на критериите за представителност.
  Депутатът от Коалиция за България Румен Петков заяви от парламентарната трибуна, че никое правителство и никое мнозинство не си е позволявало такъв удар.
  От своя страна Мартин Димитров от СДС каза, че палатата е организация с 20-годишна история. Имали сме чести спорове, но не сме искали да я закрием, подчерта още синият лидер.
  По думите на Павел Шопов от „Атака” с тази промяна се цели в тристранката да бъде вкарана „послушна и угодна организация”.
   
  След дебатите стана ясно, че мнозинството отлага разискването по тази точка от закона.

  Линк

 • Депутатите спориха за изключването на БТПП от тристранния диалог


   
  Депутатите от опозицията се обявиха срещу изключването на БТПП от тристранния диалог, дебатът и гласуването бяха отложени, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Никое правителство и никое мнозинство не си е позволявало такъв удар върху най-старата работодателска организация”, каза от парламентарната трибуна депутатът от ПГ на Коалиция за България Румен Петков. В предложението е записано, че за представителна организация на работодателите на национално равнище се признава организация, която отговаря на следните изисквания – да обединява браншови или отраслови структури и предприятия, в които са наети не по-малко от 100 000 осигурени на трудов договор лица; да не извършва дейности, изрично възложени само на нея със закон или нормативен акт. По думите на Румен Петков – този текст би могъл да бъде записан по много по-просто: „Да бъде извадена БТПП от съвета за тристранно партньорство”. „Продължаваме като Народно събрание да не си даваме сметка, че не просто посягаме на най-старата работодателска организация, а чрез редица записи създаваме абсолютен хаос при работодателските организации. На тази организация, която е от световен мащаб ние казваме, че няма да участва в националния съвет за тристранно партньорство. Защо не поканихме представителите на работодателските организации и в това число на БТПП в зала? Нали искаме да имаме сериозна дискусия”, попита Румен Петков. 
  Съпредседателят на Синята Коалиция Мартин Димитров, заяви от парламентарната трибуна: „ГЕРБ се докара дотам БСП да казва – не вадете една от утвърдилите се организации от тристранката. Предложението на ГЕРБ е толкова абсурдно и настоявам г-н Младенов да вземе отношение. Защо искате да отнемете думата на БТПП? Това не е характерно за ЕНП, която вие представлявате. Такива неща, колеги, не се правят. Това е на ръба на безумието. Тези хора са част от обществото. Настоявам министър Младенов да вземе думата и да обясни. Никой не е правил такива неща в новата българска история. Тук е въпрос на утвърдена демокрация и трябва всички заедно да покажем, че демокрацията не може да бъде погазвана по такъв безобразен начин. Всеки, който е на различно мнение, ще го пращат в изолатора. Премиерът трябва да каже той подкрепя ли тези предложения и застава ли зад тях”, смята Мартин Димитров. 
  Депутатът от „Атака” Павел Шопов заяви: „Съгласяваме се с Мартин Димитров, че никой не го е правил това. Правил го е Иван Костов, но това беше преди доста години и времената бяха други”.
  Независимият народен представител Тодор Великов каза от парламентарната трибуна: „Някой много услужливо е намерил мотиви, с които да отстрани една организация от съвета за тристранно сътрудничество. Тук седящият министър Младенов няма общо с това. БТПП обединява в момента около 52 000 фирми – това са около 500 000 – 600 000 членове. Това не са Ваши предложения, министър Младенов, а на министър Дянков, който по този начин ще лиши от представителност тези членове. Германия, Дания, Литва, Португалия, Дания, Швеция – тези държави имат ли ниска производителност на труда, г-н министър – нямат. Вие лишавате в момента БТПП от представителност и го правите в услуга на КРИБ. Тези хора, лишени от своята представителност, ще я намерят в КРИБ. Ще лишим средния и дребния бизнес от представителност, за да я дадем на едрия капитал с неясен произход”, смята Великов. 
  Румен Петков от Коалиция за България посочи, че Великов е пропуснал много важен въпрос от световен план. В международен план това ще е първият случай, в който България ще бъде фрасната. Няма един разумен довод за този излишен и репресивен за БТПП текст, подчерта Петков. 
  Зам.-председателят на парламентарната социална комисия и депутат от ГЕРБ Светлана Ангелова предложи отлагане на разискванията и гласуване на параграф 3. Депутатите отложиха дебатите и гласуването по текста, касаещ критериите за представителност.

  Линк

 • Опозицията успя да защити БТПП от изключване от тристранката


   
  Горещи спорове се разгоряха сутринта в НС по второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда. Опозицията от ляво и от дясно се обедини в защита на БТПП, която заради промените в КТ може да бъде изключена от НСТС, тъй като няма да отговаря на критериите за представителнсот.
  За представителна организация на работодателите на национално равнище се признава организация, която обединява браншови или отраслови структури и предприятия, в които са наети не по-малко 100 хиляди осигурени по трудов договор лица, има организации на работодателите в повече от една четвърт от дейностите, определени с код до втори знак от Класификацията на икономическите дейности, утвърдена от Националния статистически институт, с не по-малко от 5 на сто от осигурените по трудов договор лица във всеки отрасъл.
  Освен това представителната работодателска организация трябва да има местни органи в повече от една четвърт от общините в страната и национален ръководен орган.
  На критериите не отговаря БТПП и затова няма да участва в тристранката. Това е безобразно предложение, всеки който е на различно мнение ще го пращат в изолатора, подчерта синият лидер Мартин Димитров. Първо ще махнем една работодателска организация от тристранката, ако синдикатите продължат да стачкуват и тях ще махнем, възмути се синият лидер.
  БТПП е организация, която 20 години има позиции, изтъкна Димитров. Той посочи, че сините често са спорили с палатата, но не са искали да я закрият. Така беше при Тодор Живков, който не му харесваше, биваше отстранен, затова и нямаше организации, това напомня ерата "Тодор Живков", смята Мартин Димитров.
  Според Павел Шопов пък се цели в тристранката да бъде вкарана "послушна и угодна организация".
  Това е наказателна акция срещу една от работодателските акции, която има мнение и защитава интересите на своите членове, коментира и червената депутатка Мая Манолова. Уважаеми колеги, засрамете се и отхвърлете това предложение, призова тя.
  В крайна сметка мнозинството глаусва да се отложи разискването по тази точка от закона.

  Линк

 • Опозицията срещу изваждането от тристранката на БТПП


   

  Всички от опозицията скочиха срещу изключването на Българската търговско-промишлена палата от тристранния диалог. Предложението за това е залегнало в новите промени в Кодекса на труда, които парламентът гледа.
  Точка в кодекса предвижда национално представителство нямат организации, които извършват и други дейности. Парадоксът в случая е, че на БТПП с друг закон държавата е дала право да извършва такива дейности. От левицата, десницата и независимите последователно се изказаха срещу внасяната промяна.
  "Това не е ваше предложение, а на министър Дянков, който по този начин ще лиши всички организацията от представителство", обърна се към представителите на мнозинството независимият депутат Тодор Великов.
  „Правите го в услуга на КРИБ - Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България. Тези хора, лишени от представителство, които представляват едрия капитал, който е със съмнителен произход. В услуга на някой, който иска да вземе целия пазар, за да може да каже: „Аз съм легитимният, всички услуги ще се дават на мен”, изложи предположенията си от трибуната Тодор Великов. „Смятам, че това не е правилно и не трябва да бъде приемано”, завърши той.
  И Румен Петков от „Коалиция за България” изрази съмнение, че по този начин работодателската организация, която ще заеме мястото на БТПП в тристранния диалог, ще получава финансиране от правителството.
  „Тук се налага едно репресивно отношение към една работодателска организация, която в 100-годишната си история е единствената легитимна световна организация в България. На нея ние казваме, че няма да участва в съвета за тристранно партньорство”, коментира Петков.
  „Вижте докъде докарахте БСП”, възмути се срещу предложението лидерът на сините Мартин Димитров.
  „Не сме се намирали в толкова абсурдна ситуация като сега. БСП да казва „Не вадете БТПП от тристранката”. Представяте ли си какво вършите?”, възмути се от намерението на ГЕРБ Мартин Димитров.
  „Предложението на ГЕРБ е толкова абсурдно, призовавам министър Тотю Младенов да вземе отношение. БТПП е една от институциите в държавата. Защо искате да й отнемете думата?”, попита още лидерът на СДС.
  Димитров припомни, че за 20 години никой от досегашните управляващи не си е позволявал да предприеме подобна стъпка.
  „Никой не си е помислил да спре критиките на синдикатите и работодателите. Никой не си е позволил да каже „Ти ме критикуваш, ще ти взема думата”. Как ще го обясните пред обществото?”, допълни той.
  И Павел Шопов от "Атака" изрази съмнение, че теренът в Националния съвет за тристранно сътрудничество се разчиства за сметка на друга организация. „Там ще се появи КРИБ, която ще замени това, което сега се маха.”
  Шопов изрази мнение, че по този начин конфедерацията на работодателите ще започне да работи в полза на управляващата партия и правителството.
  След като изслуша критиките в залата, думата взе министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той обясни от какво е било водено правителството, когато е приемало тези критерии.
  „Принципът, една от най-големите ценности на ЕС, е социалният диалог с представителите на работниците, служителите и работодателите. Нито една от тези две страни не трябва да има нищо общо с правителството. Това са независими структури, а не да бъдат сателити, както на времето бяха работодателските съюзи на БКП. Тези структури, които представляват интересите на бизнеса, трябва да бъдат ясно отдалечени от властта”, коментира Тотю Младенов.
  В крайна сметка депутатите на мнозинството решиха да отложат разискванията и гласуването по спорната точка. Така не се стигна до гласуването на тази промяна в залата.

  Линк

Назад