Назад

Пенсионната реформа е подписана за 1 категория и 2 категория без промени до 31.12.2014 г.


 • Пенсионната реформа е подписана.за 1 к тегория и 2 категория без промени до 31.12.2014 г.

  Правителството, синдикати и работодатели подписаха за пенсионната реформа.Споразумението е подписано от премиера Бойко Борисов, шефката на НОИ Христина Митрева, социалният министър Тотю Младенов. Подписи са положили от КНСБ, КТ Подкрепа, БСК, БТПП, КРИБ, АИКБ, Съюз Стопанска инициатива. Утре предложената реформа ще бъде представена на всички парламентарни групи.  Синдикатите били доволни от споразумението.„Аз съм доволен, че се стигна до подписване на документ", заяви президентът на КТ „Подкрепа" Константин  Тренчев.

  За нас постигнатото споразумение е възможен и разумен компромис, коментира и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

  Ранното пенсиониране за 1 и 2 категория се удължава до 31.12.2014. До тогава пенсиите на категорийните работници ще се изплащат от НОИ,като малко повече от 100 млн. лева  ще се прехвърлят към Националния осигурителен институт  от професионалните пенсионни фондове.Пенсионните фондове смятали, че тези пари ги имат в брой и няма да се налага да променят инвестиционната си политика.От 1 януари 2015-а година ранни пенсии за работещите при първа и втора категория труд ще се изплащат само от професионалните пенсионни фондове.

  Стажа за трета категория ще започне да се увеличава от 01.01.2012г по 4 месеца на година  до достигане на 37 години стаж за жените и 40 години стаж за мъжете през 2020 г.

  От 01.01.2021 г.ще започне да се увеличава възрастта за пенсиониране с по 6 месеца на година до възраст 63 години за жените и 65 години за мъжете.

  Дефицитът в ДОО ще бъде преодолян през 2017-а година, след което ще започне да се натрупва излишък във фондовете до 2035-а година.

  От 1 януари 2014-а отпада таванът на нoвоотпуснатите пенсии и започва увеличаване тавана на старите пенсии. От 1 януари 2017-а година увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж от 1.1 на сто на 1.2 на сто за пенсиите, свързани с трудовата дейност.

  От 1 януари 2017-а година увеличаване на вноската за универсалните пенсионни фондове с 2 процентни пункта – от 5 % на 7 %. Периодът за закупуване на стаж се увеличава до пет години.

  На категорийните работници, на които ще се прехвърлят натрупани суми от индивидуалните партиди в професионалните фондове на НОИ, ще се даде възможност ако не реализират правото си на ранно пенсиониране, да си получат обратно парите от НОИ тогава, когато придобият права за общо пенсиониране са уточнили представители на професионалните фондове с премиера.

  В КСО е предвидено, ако някой  не доживее до общото пенсиониране, да има възможност неговите наследници да получат сумата. На категорийните работници няма да се променят условията на пенсиониране до края на 2014 г. От 2015 г. ще започне да расте необходимата възраст за пенсиониране с по шест месеца на година до достигане на осем години по-рано от общата възраст на пенсиониране на първа категория труд и три години по-рано за втора категория труд.
  Линк

Назад