Назад

Завишават се критериите за тристранката


 • Завишават се критериите за тристранката


   

  Критериите за представителност на работодателските и синдикалните организации, които имат право да участват в Националния съвет за тристранно сътрудничество, ще бъдат завишени. Това реши на заседание в сряда парламентарната комисия по социална политика.
  От средата на 2012 г. представителни ще бъдат само тези сдружения на бизнеса, които обединяват браншови структури и предприятия, в които са наети с трудови договори не по-малко от 100 000 души. Досега изискването беше за 30 000. Друго изискване за работодателските организации е да имат структури в повече от една четвърт от икономическите дейности и в една четвърт от общините.
  Сред национално представените бизнес организации не може да има такива, които извършват възложени им от държавата функции със закон. Това означава, че от следващата година най-вероятно БТПП ще отпадне от тристранката. В момента тази организация издава АТА карнети. Колко от останалите пет работодателски организации ще продължат да бъдат социален партньор на кабинета ще стане ясно след преброяването на членовете им, което ще приключи в средата на 2012 г.
  Изискването за представителност на синдикатите също се завишава - те трябва да имат поне 75 000 членове вместо сегашните 50 000.

  Линк

Назад