Назад

Позицията на бизнеса по казуса "пенсионни фондове"?


 • Позицията на бизнеса по казуса "пенсионни фондове"?

  Представители на няколко работодателски организации публично обявиха притесненията, страховете и последствията, които предизвиква идеята на правителството за прехвърляне на вноските от частните партиди в професионалните пенсионни фондове в общ фонд към Националния статистически институт.

  Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, изброи няколко лъжи, които в последните дни се разпространяват от правителството и по-специално от премиера Бойко Борисов. Според него, част от твърденията, които заблуждават гражданите, са, че професионалните пенсионни фондове имат скъпи секретарки и че миньорите искат парите им да минат към НОИ.


  За три-четири дни говорене на тази тема капиталовият пазар отчете спад от 8% и това е само началото, обясни Васил Велев. Той коментира, че действията на правителството пораждат несигурност в бизнес средата. Освен това според Велев по логиката на управляващите следва да се готвят за национализация и банките, тъй като и там има скъпи секретарки и много пари.

  Може ли в една правова държава с един нормативен акт да бъдат отменени хиляди договори между работодателите и работниците? Този въпрос зададе Божидар Данев, председател на Българска стопанска камара. Става въпрос за индивидуални договори, подписани от работниците с техните работодатели, които регламентират правата им по отношение на личните им партиди в пенсионните фондове. От думите на Данев стана ясно, че 230 хил. дела могат да бъдат заведени срещу държавата, ако средствата във фондовете бъдат прехвърлени в НОИ.


  Държавният бюджет можеше да се попълни чрез начертаните от самото правителство 60 антикризисни мерки, а не с идеи за национализация на средства по лични партиди в частни фондове, заяви Цветан Симеонов, председател на Българска търговско промишлена палата. Той каза още, че ако промяната в закона бъде приета е много вероятно след това Конституционния съд да я отмени.


  Линк

Назад