Назад

Опозицията опитва да спре лобизма за КРИБ


 • Опозицията опитва да спре лобизма за КРИБ


   

  Умишленото отстраняване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) от Съвета за тристранно сътрудничество може да въвлече страната ни в международен скандал.
   
  От опозицията внасят предложение текста, който изважда организацията от тристранката, да отпадне между първо и второ четене на промените в Кодекса на труда. Ако това не стане, ще се потвърдят съмненията, че се разчиства пътя за друга работодателска организация, убедени са от опозицията. Става дума за организацията на Огнян Донев - Конфедерацията на работодателите и индистриалците в България (КРИБ).
   
  Вчера мнозинството прие промени в Кодекса на труда, които умишлено изхвърлят най-старата работодателска организация от Съвета за тристранно сътрудничество. По стечение на обстоятелствата и по начина на прокарване на законодателната промяна заместителят ще се окаже КРИБ, чийто председател е Огнян Донев. Такива са заключенията на част от депутатите в Парламента.
   
  Разчиствайки със закон пътя за КРИБ и Донев, правителството може да предизвика международен скандал. И за това премиерът е уведомен още на 2 ноември с писмо от генералния секретар на Международната организация на работодателите Антонио Пенялоса.
   
  В документа страната ни е предупредена, че ако приеме дискриминационния текст в Кодекса на труда, ще наруши международната конвенция за свободата на сдружаването.
  Румен Петков е подготвил предложение до социалната комисия текстът да отпадне между първо и второ четене на промените в Кодекса на труда.

  Линк

Назад