Назад

Как чиновници докараха 14 лв. от приватизация?


 • Сега е моментът премиерът да се откаже от национализацията на пенсионните фондове

  Сега е моментът премиерът Бойко Борисов да каже, че се отказва от национализирането на професионалните пенсионни фондове, и да иска промяна в законовата уредба, която да затегне контрола върху тях и да доведе до реално плащане на пенсиите. Това каза лидерът на СДС и председател на икономическата комисия в парламента Мартин Димитров след среща с ръководството на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). "Ние сме склонни да водим този разговор, но няма да водим разговор за национализация", допълни той.

  "Премиерът даде малко на заден за национализирането на фондовете, което е добро начало", добави Димитров, коментирайки информацията, че Борисов може и да размисли за прехвърлянето на активите им към НОИ. Лидерът на СДС обясни смекчаването на позицията на министър-председателя с "днешната гневна реакция" на партията. Димитров повтори, че Борисов "веднага трябва да се откаже от идеята за национализация, за да не изпада в глупавата ситуация или Европейската комисия, или Конституционният съд да спре тази доста опасна и глупава инициатива", и добави, че "популистките глупости" трябва да бъдат оставени настрани.

  Освен национализацията на професионалните пенсионни фондове Димитров и ръководството на БТПП обсъдиха и проекта за държавен бюджет за догодина. От СДС вече обявиха, че ще гласуват "въздържал се" при приемането на документа. Председателят на работодателската организация Цветан Симеонов каза, че организацията настоява за намаляване на разходите за администрация за догодина, както и да не се пренебрегват източници на приходи като приватизацията. Той припомни, че за половин година постъпленията в бюджета от продажбата на държавни дялове са двуцифрено число. Според доклад на агенцията за приватизация за първото полугодие в бюджета са внесени 14.24 лв. от раздържавяване.

  Линк

 • Страната ни се проваля в усвояването на парите от ЕС

  Страната ни се проваля в усвояването на парите от Европейския съюз, заяви лидерът на СДС и председател на кономическата комисия в парламента Мартин Димитров. Той обсъди темата за развитието на икономиката на среща в парламента с председателят на УС на БТПП Цветан Симеонов.

  Димитров посочи пред журналисти след края на разговорите, че в основата на стопанския растеж на България през последните 10 години са чуждите инвестиции, а идеите за национализация убиват интереса.

  В усвояването на европейските фондове има малко свеж полъх от работата на министър Томислав Дончев, но това съвсем не е достатъчно, заяви Димитров, цитиран от БТА. Той посочи, че догодина страната ни ще има нужда от изцяло нов подход при усвояване на европейските фондове, което може да стане чрез намаляване на бюрокрацията и увеличаване на конкуренцията и контрола. В момента реално усвоените пари от ЕС са 6-7%, заяви Димитров. На път сме да изпуснем стотици милиони от европейските фондове, което е огромна грешка при сегашните бюджетни проблеми, коментира той.

  БТПП е загрижена от разходите за администрация, отбеляза Цветан Симеонов. По думите му се пренебрегват източници на приходи за бюджета, например от приватизацията. Според цитирани от него данни до момента от началото на годината постъпленията от раздържавяване са около 14 млн. лева.


  Линк

 • Страната ни се проваля в усвояването на парите от ЕС, заяви председателят на икономическата комисия Мартин Димитров след среща в парламента с председателя на БТПП Цветан Симеонов.

  Страната ни се проваля в усвояването на парите от Европейския съюз, заяви лидерът на СДС и председател на икономическата комисия в парламента Мартин Димитров. Той обсъди темата за развитието на икономиката на среща в парламента с председателят на УС на БТПП Цветан Симеонов.

  Димитров посочи пред журналисти след края на разговорите, че в основата на стопанския растеж на България през последните 10 години са чуждите инвестиции, а идеите за национализация убиват интереса.

  В усвояването на европейските фондове има малко свеж полъх от работата на министър Томислав Дончев, но това съвсем не е достатъчно, Димитров. Той посочи, че догодина страната ни ще има нужда от изцяло нов подход при усвояване на европейските фондове, което може да стане чрез намаляване на бюрокрацията и увеличаване на конкуренцията и контрола.

  В момента реално усвоените пари от ЕС са 6-7 процента, заяви Димитров. На път сме да изпуснем стотици милиони от европейските фондове, което е огромна грешка при сегашните бюджетни проблеми, коментира той.

  БТПП е загрижена от разходите за администрация, отбеляза Цветан Симеонов. По думите му се пренебрегват източници на приходи за бюджета, например от приватизацията. Според цитирани от него данни до момента от началото на годината постъпленията от раздържавяване са около 14 млн. лева.


  Линк

 • Как чиновници докараха 14 лв. от приватизация?

  Приватизацията е източник за доходи на бюджета или поне трябваше да бъде така. Потенциалните приходи от приватизация бяха залегнали даже в антикризисните мерки на кабинета. Скандалното обаче е, че държавният приход от приватизация за шестмесечието е колосалната сума от... 14.24 лв. За издръжка на дейността на ресорната агенция обаче са изхарчени 679 084 лв.

  „Ние сме притеснени за това, че се неглижират определени източници за бюджета, като приватизацията, която освен приходите, ще освободи капацитет и ще натовари работещите в тези отдели в министерствата. Те едва ли ще могат да кажат какво са свършили през тази година, след като срещу

  приходи от приватизация ще се мъдри двуцифрено число.

  Това бе краткият коментар на председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов след срещата му с председателя на ресорната икономическа комисия в парламента Мартин Димитров.

  Припомняме, че според доклада на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, тя е внесла във финансовото министерство

  14.24 лв. от продажба на дружества през първите шест месеца на годината.

  Тези приходи са от продажбата на акции от "Водно стопанство - Бургас".

  За сметка на това, за същия период са били изхарчени 679 084 лв. за приватизационна дейност, като най-много пари са платени за външни услуги - 220 154 лв.

  Бюджетът за тази година предвиждаше приходите от раздържавяването да са 201.5 млн. лв.,

  а още 250 млн. лв. бяха  предвидени като част от антикризисните мерки. За първите шест месеца на годината се получени 545 081 лв. под формата на непарични средства - компенсаторки, които практически се зануляват и отписват.

  „Загрижени сме за разходите за администрация, които на практика не се намаляват. Това е тежко бреме, особено в условията на криза", добави още Симеонов.

  Конкретната причина за срещата, по инициатива на палатата, бе „лошата работа по подобряване на икономическата среда, или направо липсата на такава".

  БТПП и Синята коалиция са се договорили да изработят няколко конкретни мерки по отношение на европроектите, които да намалят бюрокрацията и да увеличат конкуренцията.

  „Не може добрите проекти да се бавят толкова много.

  Трябва да има контрол, но не трябва плащанията да се бавят и да има протакане, каквото има и в момента. Това догодина трябва да се промени. В момента реално усвоените пари са шест-седем процента. Ние сме на път да изпуснем стотици милиони по еврофондовете и това е огромна грешка", заяви след срещата Мартин Димитров.

  Според Цветанов една от най-проблемните европрограми е „Конкуретноспособност", по която администрацията бави отговори на бенефициентите по една година.

  „Бяхме се разбрали с първото проверяване да се отбележат всички забележки, а не да се измислят впоследствие нови. Даже и машините, които са включени, за една година морално остаряват. Фирмите са принуждавани да се придържат към първоначалните варианти на проектите, в които машините са морално остарели.

  Затова има много случаи, в които компаниите се отказват от вече утвърдени проекти",описа накратко проблема шефът на БТПП.

  Димитров пък призова още веднъж премиера Борисов да се откаже от идеята за национализация на пенсионните фондове, „и да не изпада в глупавата ситуация или ЕК или Конституционнят съд да спрат тази доста опасна и глупава инициатива. Сега е моментът премиерът да се откаже и да поиска промяна в законовата уредба за тези фондове, която да затегне контрола и да започне изплащането на пенсиите", добави Димитров.


  Линк

Назад