Назад

Осем минути продължи тристранната среща при премиера


 • Приключи тристранната среща при премиера, обявиха я за нелегитимна


  Тристранната среща в Министерския съвет между синдикатите, работодателите и правителството, председателствана от премиера Бойко Борисов, приключи за по-малко от час, след като синдикатите напуснаха поради това, че Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) е незаконно свикан. Това обясниха техните представители, цитирани от агенция „Фокус".

  Президентът на КНСБ Пламен Димитров обясни: „Днес Тристранен съвет няма, не може и да има, по простата причина, че в закона има предварителни срокове, не е спазен законът и т.н. Дори и при извънредните заседания - три дни по-рано трябва да се определи дневният ред, да бъдат пратени поканите, няма как от вчера до днес да има дори и извънредно заседание".

  До председателството на срещата от премиера се стигна, след като в неделя двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа" обявиха, че напускат Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), защото не са съгласни с председателя му вицепремиера Симеон Дянков, който е „взривил" социалния диалог с предложенията си за пенсионна реформа.

  В Министерския съвет бяха дошли Евгени Душков, председател на Националния стачен комитет към КТ „Подкрепа", Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България, Димитър Бранков, заместник-председател на Българската стопанска камара, Цветан Симеонов, председател на БТПП и Огнян Донев, председател на КРИБ.


  „По никакъв начин не приемаме увеличението на пенсионната възраст и продължаваме организирането, подготовката и провеждането на 30 ноември на националното протестно шествие-демонстрация", президентът на КНСБ Пламен Димитров.

  По думите му, на срещата не се е стигнало до дискусия. „Договорихме се за нова среща, която трябва да бъде - заседание на НСТС, като преди това работни групи да внесат всички предложения, които има, за надграждане на националното споразумение за пенсионната система" каза Димитров.

  Според него, процедурата по приемането на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и процедурата по изменение на Кодекса за социално осигуряване, предвид нови идеи за пенсионната система, трябва да бъде разкъсана.

  „Тоест бюджетът за ДОО трябва да се приключи и да се приеме във вида, в който е предложен, без радикални промени и в това число промени на пенсионната възраст", добави Димитров.

  „Ако някой има някакви идеи, да ги коментира в тази работна група, да ги вкара в НСТС, да ги коментираме заедно и тогава да надградим националното споразумение с отделен закон за изменение и допълнение на Закона за КСО", посочи още той.

  По думите му, следваща среща на НСТС най-вероятно ще се проведе след националната стачка в началото на декември. Премиерът прие временно да изпълнява длъжността председател на НСТС, когато сме готови, каза президентът на КНСБ.

  „Ако това ще се счита за легитимен Тристранен съвет, ние не го считаме за такъв, защото той не може да бъде свикан по този начин". каза пред журналисти след срещата при премиера председателят на Националния стачен комитет Евгений Душков от КТ „Подкрепа".

  Според Душков, каквито и опити да се направят за обсъждане на пенсионна система и промяна на пенсионната система, синдикатите считат, че по този начин ще се направи опит да се използва законовият механизъм за консултиране на партньорите и да се вкара в парламента.

  „Категорично заявяваме няма да участваме в подобно намерение", заяви Душков. Това е било подкрепено и от Съюза за стопанска инициатива и е било обяснено със съответните правни аргументи, заявиха още синдикалистите.

  Линк

 • Преговорите между Борисов и синдикатите се провалиха


  Тристранната среща на правителството, синдикатите и работодателите, председателствана лично от премиера Бойко Борисов, приключи, малко след като започна. Синдикатите излязоха, защото се оказа, че Националният съвет за тристранно сътрудничество е незаконно свикан.

  До този формат се стигна, след като в неделя КНСБ и КТ „Подкрепа” обявиха, че напускат Националния съвет за тристранно сътрудничество, защото не са съгласни с председателя му – вицепремиера Симеон Дянков, който е „взривил” социалния диалог с предложенията си за вдигане на пенсионната възраст и отпадането на класа за прослужено време.

  Борисов заяви, че въпреки, че застава зад исканите от Дянков промени, той е избързал да ги съобщи. Самият финансов министър обаче не се съгласи с тази критика и коментира, че не само не е избързал, а дори се е забавил с реформата.

  Въпреки съгласието на премиера да оглави преговорите се оказа, че на практика това не е истинско заседание на Тристранката.
  „Поканени сме на тристранна среща, която беше уговорена вчера. Днес Тристранен съвет няма, не може и да има, по простата причина, че в закона има предварителни срокове, не е спазен законът. Дори и при извънредните заседания три дни по-рано трябва да се определи дневният ред, да бъдат пратени поканите, няма как от вчера до днес да има дори и извънредно заседание“, заяви още на влизане президентът на КНСБ Пламен Димитров, предаде „Фокус“.

  „Искаме премиерът да председателства НСТС, макар и временно. Не е логично – той през цялото време да председателства НСТС, но временно, докато стабилизираме нещата и ако можем – да върнем доверието. Основната тема на тристранната среща е как да укрепим, организираме и развием социалния диалог и да начертаем експертни работни групи и решения, които да обсъждат горещи теми“, добави той и уточни, че от КНСБ имат предложения за промяна в Кодекса на труда.

  „Ние поискахме лично премиерът да се намеси и да положи всички усилия за възстановяване на един истински, социален диалог. Уважаваме неговите усилия и поканата да присъстваме днес“, каза на свой ред Евгени Душков, председател на Националния стачен комитет към КТ „Подкрепа”.

  „Очакваме правителството в лицето на премиера да декларира, че няма да внесе намеренията за удължаване на пенсионната възраст от 2012 година, както и предложените наредби, с които ще се отнеме на практика класа не само на държавните служители, но и на всички останали работещи. Ако обаче се опитат да подменят нашите решения, т.е. – да го използват за консултиране и по този начин да бъдат внесени промени в Кодекса за социално осигуряване чрез бюджета на държавата, ние няма да участваме. Ще си излезем и няма да легитимираме съвета“, предупреди той.

  В Министерски съвет дойдоха и представители на работодателските организации – председателят на КРИБ Огнян Донев, Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал, Димитър Бранков, заместник-председател на БСК, и Цветан Симеонов от БТПП.


  Линк

 • Синдикатите напуснаха тристранната среща при премиера


  До този формат се стигна, след като в неделя КНСБ и КТ „Подкрепа” обявиха, че напускат Националния съвет за тристранно сътрудничество, защото не са съгласни с председателя му – вицепремиера Симеон Дянков, който е „взривил” социалния диалог с предложенията си за вдигане на пенсионната възраст и отпадането на класа за прослужено време.

  Борисов подкрепи исканите от Дянков промени, но го упрекна, че ги е съобщил прибързано. Самият финансов министър обаче не се съгласи с тази критика и коментира, че не само не е избързал, а дори се е забавил с пенсионната реформа.

  Синдикатите
  Въпреки съгласието на премиера да оглави преговорите се оказа, че на практика това не е истинско заседание на НСТС.

  "Поканени сме на тристранна среща, която беше уговорена вчера. Днес Тристранен съвет няма, не може и да има, по простата причина, че в закона има предварителни срокове, не е спазен законът. Дори и при извънредните заседания три дни по-рано трябва да се определи дневният ред, да бъдат пратени поканите, няма как от вчера до днес да има дори и извънредно заседание", заяви още на влизане президентът на КНСБ Пламен Димитров, като уточни, че искат премиерът да председателства НСТС временно, докато се върне доверието, предаде "Фокус".

  Малко по-късно синдикатите напуснаха и заявиха, че отхвърлят опитите днешната тристранна среща да се счита за легитимно заседание на НСТС.

  "Ако това ще се счита за легитимен Тристранен съвет, ние не го считаме за такъв, защото той не може да бъде свикан по този начин", заяви пред журналисти председателят на Националния стачен комитет Евгений Душков от КТ „Подкрепа”. Според него каквито и опити да се направят за обсъждане на промените в пенсионната система, синдикатите считат, че по този начин ще се направи опит да се използва законовият механизъм за консултиране на партньорите и да се вкара в парламента. Категорично заявяваме - няма да участваме в подобно намерение”, заяви Душков.

  Темата БДЖ не е била обсъждана с премиера Бойко Борисов, съобщи БГНЕС. Единственото, което е казал пред синдикатите, е, че уважава правото им на стачка.
  Насрочено е заседание на Тристранния съвет следващата седмица, преди което трябва всички работни групи да внесат всички предложения за националното споразумение за пенсионната система, заявиха от КНСБ.

  По-късно от синдиката изразиха съжаление, че срещата не се е осъществила. От синдиката отбелязаха още, че в тежък за страната момент - в условията на национална стачка в БДЖ и подготвян национален протестен синдикален митинг (на 30 ноември), всички социални партньори са се лишили от възможността с общи усилия, при участието на премиера да се очертаят решения, които обществото очаква.

  Работодателите
  На срещата в Министерски съвет дойдоха и представители на работодателските организации - председателят на КРИБ Огнян Донев, Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал, Димитър Бранков, заместник-председател на БСК, и Цветан Симеонов, председател на БТПП.

  Това беше джентълменска среща и министър-председателят прояви загриженост и жертва от времето си, за да уважи желанието на профсъюзите, каза пред журналисти Огнян Донев, цитиран от "Фокус". "Утре се завръща председателят на НСТС – Симеон Дянков. Ще видим как ще вървят експертните консултации и най-вероятно ще има заседание на НСТС следващата седмица", допълни той.

  Теоретично нищо не може да се случи в пенсионната система, преди всичко това да мине през тристранната комисия. Предполагам, че това ще се случи след като експертите подготвят материали и се свика заседание, каза Донев.

  В късния следобед от МТСП съобщиха, че министър Тотю Младенов свиква в петък експертна работна група, която да подготви заседание на НСТС за "приемане на мерки за усъвършенстване на пенсионната реформа в дългосрочен план". Самото заседание е планирано за 2 декември.

  Линк

 • Преговорите между Бойко и синдикатите се провалиха


  Тристранната среща на правителството, синдикатите и работодателите, председателствана лично от премиера Бойко Борисов, приключи, малко след като започна. Синдикатите излязоха, защото се оказа, че Националният съвет за тристранно сътрудничество е незаконно свикан.

  До този формат се стигна, след като в неделя КНСБ и КТ „Подкрепа” обявиха, че напускат Националния съвет за тристранно сътрудничество, защото не са съгласни с председателя му – вицепремиера Симеон Дянков, който е „взривил” социалния диалог с предложенията си за вдигане на пенсионната възраст и отпадането на класа за прослужено време.

  Борисов подкрепи исканите от Дянков промени, но го упрекна, че ги е съобщил прибързано. Самият финансов министър обаче не се съгласи с тази критика и коментира, че не само не е избързал, а дори се е забавил с пенсионната реформа.

  Въпреки съгласието на премиера да оглави преговорите се оказа, че на практика това не е истинско заседание на Тристранката.

  "Поканени сме на тристранна среща, която беше уговорена вчера. Днес Тристранен съвет няма, не може и да има, по простата причина, че в закона има предварителни срокове, не е спазен законът. Дори и при извънредните заседания три дни по-рано трябва да се определи дневният ред, да бъдат пратени поканите, няма как от вчера до днес да има дори и извънредно заседание", заяви още на влизане президентът на КНСБ Пламен Димитров, предаде "Фокус".

  "Искаме премиерът да председателства НСТС, макар и временно. Не е логично - той през цялото време да председателства НСТС, но временно, докато стабилизираме нещата и ако можем - да върнем доверието. Основната тема на тристранната среща е как да укрепим, организираме и развием социалния диалог и да начертаем експертни работни групи и решения, които да обсъждат горещи теми", добави той и уточни, че от КНСБ имат предложения за промяна в Кодекса на труда.

  "Ние поискахме лично премиерът да се намеси и да положи всички усилия за възстановяване на един истински, социален диалог. Уважаваме неговите усилия и поканата да присъстваме днес", каза на свой ред Евгени Душков, председател на Националния стачен комитет към КТ „Подкрепа”.

  "Очакваме правителството в лицето на премиера да декларира, че няма да внесе намеренията за удължаване на пенсионната възраст от 2012 година, както и предложените наредби, с които ще се отнеме на практика класа не само на държавните служители, но и на всички останали работещи. Ако обаче се опитат да подменят нашите решения, т.е. – да го използват за консултиране и по този начин да бъдат внесени промени в Кодекса за социално осигуряване чрез бюджета на държавата, ние няма да участваме. Ще си излезем и няма да легитимираме съвета", предупреди той.

  В Министерски съвет дойдоха и представители на работодателските организации - председателят на КРИБ Огнян Донев, Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал, Димитър Бранков, заместник-председател на БСК, и Цветан Симеонов, председател на БТПП.

  Линк

 • Провал на тристранните преговори при премиера


  Провал на тристранните преговори. След 1 час разговор при премиера работодатели синдикати си тръгнаха ядосани.

  Причината се оказа форматът на днешната среща. Според работодатели и синдикати днешната среща не е Национален съвет за тристанно сътрудничество (НСТС), а разговор в тристранен формат под ръководството на Бойко Борисов.

  Само Цветан Симеонов от БТПП дойде с усещането, че днес ще се проведе тристранка. Оказа се, че с такова усещане бил и самият премиер.

  От Съюза за стопанска инициатива (ССИ) обаче му обяснили, че днешната среща не е заседание на НСТС, при което Борисов казал, че много се радва да види синдикатите и работодателите и си тръгнал.

  От КНСБ се ядосаха на ССИ, но Теодор Дечев от ССИ бе категоричен, че днешната среща не е свикана по нито едно от правилата на НСТС.

  Един от начините за свикване на тристранка е заседанието да бъде свикано от председателя на съвета, който е финансовият министър Симеон Дянков. Разбираме, че председателят е напъден чак в Съединените щати, за да не може той да го свика, за да не се обидел някой, подчерта Дечев.

  За съжаление г-н Бойко Борисов не е председател на НСТС, допълни той. Ние ясно заявихме, че днешната среща няма характер на НСТС, подчерта Дечев.
  Според него днешната среща, колкото и кратка да е била, е полезна, защото в противен случай, среща в тристранен формат е можела да се използва като аргумент, че това е заседание на НСТС и да се прокара в НС идеята за увеличаване с 1 година на пенсионната възраст от 2012.

  Министър-председателят призна, че не знае как се свиква НСТС и сега разбрал, каза още Теодор Дечев. Според него също така няма депутат, който да се заеме с тежката задача от свое име да предложи увеличаването на пенсионната възраст с 1 година от 2012. Дечев е категоричен, че тази промяна в никакъв случай не може да бъде третирана като консултирана с партньорите в НСТС.

  Г-н Теодор Дечев взриви днешната среща, категоричен бе Пламен Димитров, президент на КНСБ. След неговото изказване стигнахме до извода, че няма какво да правим на тази среща, допълни той. Нямаше дискусия, подчерта Димитров. Синдикатите казаха, че още в началото са обяснили, че днешната среща не е заседание на НСТС. КНСБ предложили конкретни стъпки за възстановяване на тристранния диалог.

  Пламен Димитров заподозря представителите на ССИ, че умишлено искали да провалят днешната среща. Синдикатите искат да се промени правилника на НС така, че депутати да не могат да правят промени в закони от трудово-осигурително естество, без предварително тези идея да са обсъдени в НСТС.

  КНСБ иска и създаване на тристранен секретариат към съвета, който да осъществява връзката между отделните отраслови и браншови съвети.
  Пламен Димитров каза още, че заради ССИ най-вероятно следващото заседание на НСТС ще бъде през декември - след второ четене на бюджета.

  Аднан Лидиянов от ССИ защити колегата си Дечев и подчерта, че Съюзът не приема обвиненията, че са провалили срещата. Дойдохме на срещата от уважение към премиера и социалните партньори, обясни той.

  Лидиянов предложил днешната среща да бъде открита от Огнян Донев, заместник-председател на НСТС.Според него експертите към МС не са обяснили на премиера Бойко Борисов как се свиква тристранен съвет.

  Днес имаше една другарска среща, не НСТС, категоричен бе Лидиянов. От ССИ защитиха финансовия министър Симеон Дянков, който направил единствения възможен бюджет за 2012.


  Линк

 • Синдикатите напуснаха тристранната среща при премиера


  До този формат се стигна, след като в неделя КНСБ и КТ „Подкрепа” обявиха, че напускат Националния съвет за тристранно сътрудничество, защото не са съгласни с председателя му – вицепремиера Симеон Дянков, който е „взривил” социалния диалог с предложенията си за вдигане на пенсионната възраст и отпадането на класа за прослужено време.
  Борисов подкрепи исканите от Дянков промени, но го упрекна, че ги е съобщил прибързано. Самият финансов министър обаче не се съгласи с тази критика и коментира, че не само не е избързал, а дори се е забавил с пенсионната реформа.

  Въпреки съгласието на премиера да оглави преговорите се оказа, че на практика това не е истинско заседание на Тристранката.
  "Поканени сме на тристранна среща, която беше уговорена вчера. Днес Тристранен съвет няма, не може и да има, по простата причина, че в закона има предварителни срокове, не е спазен законът. Дори и при извънредните заседания три дни по-рано трябва да се определи дневният ред, да бъдат пратени поканите, няма как от вчера до днес да има дори и извънредно заседание", заяви още на влизане президентът на КНСБ Пламен Димитров, като уточни, че искат премиерът да председателства НСТС временно, докато се върне доверието.

  Малко по-късно синдикатите напуснаха и заявиха, че отхвърлят опитите днешната тристранна среща да се счита за легитимно заседание на НСТС.
  "Ако това ще се счита за легитимен Тристранен съвет, ние не го считаме за такъв, защото той не може да бъде свикан по този начин", заяви пред журналисти председателят на Националния стачен комитет Евгений Душков от КТ „Подкрепа”. Според него каквито и опити да се направят за обсъждане на промените в пенсионната система, синдикатите считат, че по този начин ще се направи опит да се използва законовият механизъм за консултиране на партньорите и да се вкара в парламента. Категорично заявяваме - няма да участваме в подобно намерение”, заяви Душков.

  "Очакваме правителството в лицето на премиера да декларира, че няма да внесе намеренията за удължаване на пенсионната възраст от 2012 година, както и предложените наредби, с които ще се отнеме на практика класа не само на държавните служители, но и на всички останали работещи. Ако обаче се опитат да подменят нашите решения, т.е. – да го използват за консултиране и по този начин да бъдат внесени промени в Кодекса за социално осигуряване чрез бюджета на държавата, ще си излезем и няма да легитимираме съвета", предупреди той още на влизане.
  Душков уточни, че позицията им е била подкрепена и от Съюза за стопанска инициатива, за което има правни аргументи.

  На срещата в Министерски съвет дойдоха и представители на работодателските организации - председателят на КРИБ Огнян Донев, Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал, Димитър Бранков, заместник-председател на БСК, и Цветан Симеонов, председател на БТПП.

  Линк

 • Дълго чаканата „Тристранка” се провали


  За по-малко от половин час приключи дългоочакваната среща между премиера и социалните партньори, предаде репортер на News.bg. Синдикатите напуснаха срещата и заявиха, че на 30 ноември ще излязат на протест срещу намерението на правителството да увеличи с една година пенсионната възраст от 1 януари.

  Поводът бе, че Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) е свикан незаконно. От КНСБ се ядосали на Теодор Дечев от ССИ, който заявил, че днешната среща не е свикана по нито едно от правилата на НСТС.

  Един от начините за свикване на тристранка е заседанието да бъде свикано от председателя на съвета, който е финансовият министър Симеон Дянков. Разбираме, че председателят е напъден чак в Съединените щати, за да не може той да го свика, за да не се обидел някой, обясни пред журналисти Дечев.

  За съжаление г-н Бойко Борисов не е председател на НСТС, допълни той. Ние ясно заявихме, че днешната среща няма характер на НСТС, подчерта Дечев. Според него днешната среща, колкото и кратка да е била, е полезна, защото в противен случай, среща в тристранен формат е можела да се използва като аргумент, че това е заседание на НСТС и да се прокара в НС идеята за увеличаване с 1 година на пенсионната възраст от 2012.

  Министър-председателят призна, че не знае как се свиква НСТС и днес разбрал, каза още Теодор Дечев. Според него също така няма депутат, който да се заеме с тежката задача от свое име да предложи увеличаването на пенсионната възраст с 1 година от 2012. Дечев е категоричен, че тази промяна в никакъв случай не може да бъде третирана като консултирана с партньорите в НСТС.

  Г-н Теодор Дечев взриви днешната среща, призна и президентът на КНСБ Пламен Димитров. След неговото изказване стигнахме до извода, че няма какво да правим на тази среща, допълни той. Нямаше дискусия, подчерта Димитров.

  Още при влизането на срещата председателят на стачния комитет на КТ Подкрепа Евгени Душков заяви, че това не е заседание на тристранния съвет, а среща на партньорите в него и на нея не могат да бъдат вземани решения. Той заплаши, че ако бъде направен опит да се легитимира реформата по време на срещата, синдикатите ще я напуснат, както и стана.

  В Министерския съвет бяха дошли Евгени Душков, председател на Националния стачен комитет към КТ „Подкрепа", Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България, Димитър Бранков, заместник-председател на Българската стопанска камара, Цветан Симеонов, председател на БТПП, Огнян Донев, председател на КРИБ, и Теодор Дечев от Съюза за стопанска инициатива.

  Насрочено е заседание на Съвета за тристранно сътрудничество следващата седмица, но от КНСБ твърдят, че заседание ще има след насрочения за 30 ноември национален протест.

  Президентът на КНСБ Пламен Димитров (на снимката) обясни: „Днес Тристранен съвет няма, не може и да има, по простата причина, че в закона има предварителни срокове, не е спазен законът и т.н. Дори и при извънредните заседания - три дни по-рано трябва да се определи дневният ред, да бъдат пратени поканите, няма как от вчера до днес да има дори и извънредно заседание".

  По думите му, на срещата не се е стигнало до дискусия. „Договорихме се за нова среща, която трябва да бъде - заседание на НСТС, като преди това работни групи да внесат всички предложения, които има, за надграждане на националното споразумение за пенсионната система" каза Димитров, цитиран от БНР.

  Според него, процедурата по приемането на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и процедурата по изменение на Кодекса за социално осигуряване, предвид нови идеи за пенсионната система, трябва да бъде разкъсана.

  Линк

 • Провал на тристранните преговори при премиера


  Работодатели синдикати си тръгнаха ядосани

  Провал на тристранните преговори. След 1 час разговор при премиера работодатели синдикати си тръгнаха ядосани.Причината се оказа форматът на днешната среща. Според работодатели и синдикати днешната среща не е Национален съвет за тристанно сътрудничество (НСТС), а разговор в тристранен формат под ръководството на Бойко Борисов.Само Цветан Симеонов от БТПП дойде с усещането, че днес ще се проведе тристранка.

  Линк

 • Фалстарт на срещата при премиера, бил сбъркан форматът


  След едночасови разговор при министър-председателя Бойко Борисов синдикати и работодатели си тръгнаха ядосани. Причината се оказа форматът на днешната среща.

  Според работодатели и синдикати днешната среща не е Национален съвет за тристанно сътрудничество (НСТС), а разговор в тристранен формат под ръководството на Бойко Борисов. Само Цветан Симеонов от БТПП дойде с усещането, че днес ще се проведе тристранка. Оказа се, че с такова усещане бил и самият премиер.

  От Съюза за стопанска инициатива (ССИ) обаче му обяснили, че днешната среща не е заседание на НСТС, при което Борисов казал, че много се радва да види синдикатите и работодателите и си тръгнал.

  От КНСБ се ядосаха на ССИ, но Теодор Дечев от ССИ бе категоричен, че днешната среща не е свикана по нито едно от правилата на НСТС.

  Един от начините за свикване на тристранка е заседанието да бъде свикано от председателя на съвета, който е финансовият министър Симеон Дянков. Разбираме, че председателят е напъден чак в Съединените щати, за да не може той да го свика, за да не се обидел някой, подчерта Дечев.

  За съжаление г-н Бойко Борисов не е председател на НСТС, допълни той. Ние ясно заявихме, че днешната среща няма характер на НСТС, подчерта Дечев.

  Според него днешната среща, колкото и кратка да е била, е полезна, защото в противен случай, среща в тристранен формат е можела да се използва като аргумент, че това е заседание на НСТС и да се прокара в НС идеята за увеличаване с 1 година на пенсионната възраст от 2012.

  Министър-председателят призна, че не знае как се свиква НСТС и сега разбрал, каза още Теодор Дечев. Според него също така няма депутат, който да се заеме с тежката задача от свое име да предложи увеличаването на пенсионната възраст с 1 година от 2012. Дечев е категоричен, че тази промяна в никакъв случай не може да бъде третирана като консултирана с партньорите в НСТС.

  Г-н Теодор Дечев взриви днешната среща, категоричен бе Пламен Димитров, президент на КНСБ. След неговото изказване стигнахме до извода, че няма какво да правим на тази среща, допълни той. Нямаше дискусия, подчерта Димитров.

  Синдикатите казаха, че още в началото са обяснили, че днешната среща не е заседание на НСТС. КНСБ предложили конкретни стъпки за възстановяване на тристранния диалог.

  Пламен Димитров заподозря представителите на ССИ, че умишлено искали да провалят днешната среща. Синдикатите искат да се промени правилника на НС така, че депутати да не могат да правят промени в закони от трудово-осигурително естество, без предварително тези идея да са обсъдени в НСТС.

  КНСБ иска и създаване на тристранен секретариат към съвета, който да осъществява връзката между отделните отраслови и браншови съвети.

  Пламен Димитров каза още, че заради ССИ най-вероятно следващото заседание на НСТС ще бъде през декември - след второ четене на бюджета.

  Аднан Лидиянов от ССИ защити колегата си Дечев и подчерта, че Съюзът не приема обвиненията, че са провалили срещата. Дойдохме на срещата от уважение към премиера и социалните партньори, обясни той.

  Лидиянов предложил днешната среща да бъде открита от Огнян Донев, заместник-председател на НСТС.Според него експертите към МС не са обяснили на премиера Бойко Борисов как се свиква тристранен съвет.

  Днес имаше една другарска среща, не НСТС, категоричен бе Лидиянов. От ССИ защитиха финансовия министър Симеон Дянков, който направил единствения възможен бюджет за 2012.

  Линк

 • Без резултат приключи срещата между синдикати и работодатели при премиера

  Без резултат приключи срещата между синдикати и работодатели при премиера Бойко Борисов за пенсионната реформа.

  Темата за пенсиите остава да се обсъжда в началото на декември. Синдикатите и днес не получиха уверение от премиера, че възрастта за пенсиониране няма да се увеличи от догодина. Ябълката на раздора стана въпросът дали това е само тристранна среща или е заседание на Тристранния съвет, който синдикатите вече напуснаха.

  От КНСБ и КТ Подкрепа не изключват още утре, когато изтича срокът, депутат от управляващата партия или независим да внесе в парламента предложението за повишаване пенсионната възраст.

  Синдикатите влязоха на срещата при премиера Борисов, уговорена по обяд на вчерашния ден, а бизнеса дойде на Тристранка, свикана късно снощи. Така след час разговори при премиера синдикатите си тръгнаха. Евгени Душков от "Подкрепа" заяви:

  Да, ние напуснахме, тъй като самият премиер накрая каза: "Добре, след като считате, че не може да се провежда законно и легитимно заседание, няма да обсъждаме това. Когато моите хора са готови и вие сте готови има какво да обсъждаме сериозно наистина, за да не си губим времето ме уведомете за датата и часа. Аз съм готов отново да дойда да председателствам за да има диалог".

  От КНСБ настояват за промяна в правилника за работата на Народното събрание, която да задължи промени в социалните закони, внесени от депутати да минават за обсъждане през Тристранката, обяви лидера Пламен Димитров:

  Разбирате ли защо това е толкова важно, особено в този момент?

  Димитров заяви, че ако утре депутат внесе в парламента предложение за вдигане на възрастта реакцията на синдикатите няма да се промени:

  Същата като днес. Ние казваме, че по никакъв начин не приемаме увеличението на пенсионната възраст и не получихме такава гаранция и чакаме днес ако има някакво развитие да чуем, но не чухме.

  Председателят на конфедерацията на работодателите и индустриалци Огнян Донев смята, че Тристранка ще има следващата седмица:

  Беше джентълменска среща. Министър-председателят прояви загриженост и жертва времето си да уважи желанието на профсъюзите да го видят в тази зала.

  За идеята да се повиши възрастта за пенсиониране, Донев коментира:

  Очевадно е, че 2021 година не може да чакаме. Ако има политическа воля всичко е възможно.

  Информацията е на Цветелина Стоянова.

  Линк

 • Провал на тристранните преговори при премиера


  Провал на тристранните преговори. След 1 час разговор при премиера работодатели синдикати си тръгнаха ядосани. Причината се оказа форматът на днешната среща. Според работодатели и синдикати днешната среща не е Национален съвет за тристанно сътрудничество (НСТС), а разговор в тристранен формат под ръководството на Бойко Борисов.

  Само Цветан Симеонов от БТПП дойде с усещането, че днес ще се проведе тристранка. Оказа се, че с такова усещане бил и самият премиер. От Съюза за стопанска инициатива (ССИ) обаче му обяснили, че днешната среща не е заседание на НСТС, при което Борисов казал, че много се радва да види синдикатите и работодателите и си тръгнал.

  От КНСБ се ядосаха на ССИ, но Теодор Дечев от ССИ бе категоричен, че днешната среща не е свикана по нито едно от правилата на НСТС. Един от начините за свикване на тристранка е заседанието да бъде свикано от председателя на съвета, който е финансовият министър Симеон Дянков. Разбираме, че председателят е напъден чак в Съединените щати, за да не може той да го свика, за да не се обидел някой, подчерта Дечев.

  За съжаление Бойко Борисов не е председател на НСТС, допълни той. Ние ясно заявихме, че днешната среща няма характер на НСТС, подчерта Дечев.
  Според него днешната среща, колкото и кратка да е била, е полезна, защото в противен случай, среща в тристранен формат е можела да се използва като аргумент, че това е заседание на НСТС и да се прокара в НС идеята за увеличаване с 1 година на пенсионната възраст от 2012.

  Министър-председателят призна, че не знае как се свиква НСТС и сега разбрал, каза още Теодор Дечев. Според него също така няма депутат, който да се заеме с тежката задача от свое име да предложи увеличаването на пенсионната възраст с 1 година от 2012. Дечев е категоричен, че тази промяна в никакъв случай не може да бъде третирана като консултирана с партньорите в НСТС.

  Г-н Теодор Дечев взриви днешната среща, категоричен бе Пламен Димитров, президент на КНСБ. След неговото изказване стигнахме до извода, че няма какво да правим на тази среща, допълни той. Нямаше дискусия, подчерта Димитров. Синдикатите казаха, че още в началото са обяснили, че днешната среща не е заседание на НСТС. КНСБ предложили конкретни стъпки за възстановяване на тристранния диалог.

  Пламен Димитров заподозря представителите на ССИ, че умишлено искали да провалят днешната среща. Синдикатите искат да се промени правилника на НС така, че депутати да не могат да правят промени в закони от трудово-осигурително естество, без предварително тези идея да са обсъдени в НСТС.

  КНСБ иска и създаване на тристранен секретариат към съвета, който да осъществява връзката между отделните отраслови и браншови съвети.
  Пламен Димитров каза още, че заради ССИ най-вероятно следващото заседание на НСТС ще бъде през декември - след второ четене на бюджета.

  Аднан Лидиянов от ССИ защити колегата си Дечев и подчерта, че Съюзът не приема обвиненията, че са провалили срещата. Дойдохме на срещата от уважение към премиера и социалните партньори, обясни той.

  Лидиянов предложил днешната среща да бъде открита от Огнян Донев, заместник-председател на НСТС.Според него експертите към МС не са обяснили на премиера Бойко Борисов как се свиква тристранен съвет.

  Днес имаше една другарска среща, не НСТС, категоричен бе Лидиянов. От ССИ защитиха финансовия министър Симеон Дянков, който направил единствения възможен бюджет за 2012.
  Линк

 • Срещата между синдикати и работодатели при премиера без резултат


  Без резултат приключи срещата между синдикати и работодатели при премиера Бойко Борисов за пенсионната реформа.

  Само темата БДЖ не е била обсъждана с премиера Бойко Борисов. Единственото, което той е казал пред синдикатите, че уважава правото им на протест и на стачка, а по същество за пенсионната реформа днес нищо не е дискутирано, тъй като още преди срещата при премиера Бойко Борисов възникна казусът дали това е среща, или заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Вчера имаше уговорка за среща в тристранен формат, а снощи бе разпратена покана за участие в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Още на влизане председателят на стачния комитет на КТ "Подкрепа" Евгени Душков обясни, че ако има Тристранка, те ще напуснат, съобщава БНР.

  Ние очакваме правителството в лицето на премиера ясно да декларира, че оттегля или няма да внесе по-точно намеренията за удължаване на пенсионната възраст от 2012 година. Ако този Национален съвет е готов да обсъжда проблемите на социалния диалог, както чухте вчера, ние сме готови да дебатираме за неговото бъдеще, както сме поискали от премиера и без участието на господин Дянков. Ако с този Национален съвет се опитат да подменят нашите решения, т.е. да го използват за консултиране и по този начин да бъдат внесени промените в Кодекса за социално осигуряване чрез бюджета на държавата, ние няма да участваме в такъв съвет. Категоричната ни позиция е, че ще излезем от него.

  КТ "Подкрепа" излязоха от съвета, а работодателите дойдоха и смятаха, че ще участват в заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, заяви председателят на БТПП Цветан Симеонов:

  Поканата е да участват и трите страни. Форматът не е важен, важно е съдържанието и са важни резултатите от тази среща. Поканени сме за пенсионната реформа, но предполагам ще стане дума и за бъдещето на Тристранния съвет.

  И така за пенсионната реформа днес не е казано нищо, защото Бойко Борисов е заявил, че след като партньорите не са готови да участват в заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, такова ще се направи, когато те са готови да седнат на масата и да обсъждат проблемите. КНСБ първоначално нямаше намерение да напуска срещата и уточни, че все пак те идват на среща, а не на Тристранка:

  Какво е изпратил, какво е писал за нас не е важно. Важно е какво сме се разбрали с министър-председателя. Тристранен съвет няма, не може и да има, няма как от вчера за днеска да има, дори и извънредно заседание. Независимо какво е писал секретариатът на НСТС и ни го е пратил. Аз бях на тая среща с Бойко Борисов и знам какво сме си говорили. На тая среща основната тема е как да укрепим и стабилизираме и развием социалния диалог и да начертаем експертни работни групи или решения, които да обсъждат горещи теми, коментира Пламен Димитров.

  Това, което е все пак е резултат от срещата, е, че на следващото заседание на Тристранния съвет, когато и да се свика то, председател ще е премиерът Бойко Борисов, той е приел предложението да го председателства макар и временно.


  Линк

 • Bulgarian Syndicates Walk out of Retirement Reform Meeting


  Bulgaria's Prime Minister, Boyko Borisov, much anticipated Thursday meeting with the business and the syndicate ended in less than one hour, after the later walked out, declaring the meeting illegally called.

  Borisov chaired the meeting because the syndicates accused his Deputy and Finance Minister, Simeon Dajnkov of belligerent lies and demanded his resignation both as Minister and as Chair of the Three-Way Council.

  The President of the Confederation of Independent Bulgarian Syndicates (KNSB), Plamen Dimitrov, says the meeting was scheduled at the last minute, not at least three days prior to the date, as required by law in order to allow enough time to prepare the agenda and send invitations.

  KNSB and the Podkrepa (Support) Labor Confederation Podkrepa declared Sunday that they are quitting the Three-Way Council, which now has only representatives of the business and the cabinet. The move means an imminent failure in negotiations on all important social and economic issues the Council deals with.

  The outrage of the syndicates stems from the much controversial and sudden increase of retirement age and eliminating years of service in determining wages of State servants – both brainchildren of Djankov.

  The Chair of the National Podkrepa Strike Committee, Evgeniy Dushkov, and representatives of the major business associations were further present at the Council of Ministries building – from the Association of Industrial Capital in Bulgaria, the Bulgarian Industrial Association, the Bulgarian Chamber of Commerce and Industry and the Confederation of Employers and Industrials in Bulgaria.

  Dushkov also said the meeting was convened in violation of the law.

  Tags: Defense Minister, Anyu Angelov, GERB, three-way council, pensioners, NOI, Simeon Djankov, years of service, syndicates, Strike, Retirement age, social policy, 2012 state budget, state budget act, budget 2012, syndicates, trade unions, KNSB, Plamen Dimitrov, Podkrepa, Labor Confederation, Retirement age, retirement system, retirement reform, pension reform, pension reforms, finance minister, Boyko Borisov, Prime Minister, syndicates, KNSB

  Линк

 • Скандал сложи край на помирителната среща между Бойко и синдикатите


  Скандал сложи край на помирителната среща между правителството, работодателите и синдикатите, която беше ръководена от премиера Бойко Борисов и чиято цел беше обсъждане на увеличаването на годините за пенсиониране от 1 януари 2012 г.

  След 1 час разговор на висок тон представителите на синдикатите, който преди седмица обявиха, че повече няма да участват в социалния диалог, си тръгнаха ядосани.

  Причината се оказа форматът на днешната среща. Според работодатели и синдикати днешната среща не е Национален съвет за тристанно сътрудничество (НСТС), а разговор в тристранен формат под ръководството на Бойко Борисов.

  Само Цветан Симеонов от БТПП дойде с усещането, че днес ще се проведе тристранка. Оказа се, че с такова усещане бил и самият премиер, информира vesti.bg.

  От Съюза за стопанска инициатива (ССИ) обаче му обяснили, че днешната среща не е заседание на НСТС, при което Борисов казал, че много се радва да види синдикатите и работодателите и си тръгнал.
  От КНСБ се ядосаха на ССИ, но Теодор Дечев от ССИ бе категоричен, че днешната среща не е свикана по нито едно от правилата на НСТС.

  Един от начините за свикване на тристранка е заседанието да бъде свикано от председателя на съвета, който е финансовият министър Симеон Дянков. Разбираме, че председателят е напъден чак в Съединените щати, за да не може той да го свика, за да не се обидел някой, подчерта Дечев.

  За съжаление г-н Бойко Борисов не е председател на НСТС, допълни той. Ние ясно заявихме, че днешната среща няма характер на НСТС, подчерта Дечев.

  Според него днешната среща, колкото и кратка да е била, е полезна, защото в противен случай, среща в тристранен формат е можела да се използва като аргумент, че това е заседание на НСТС и да се прокара в НС идеята за увеличаване с 1 година на пенсионната възраст от 2012.

  Министър-председателят призна, че не знае как се свиква НСТС и сега разбрал, каза още Теодор Дечев. Според него също така няма депутат, който да се заеме с тежката задача от свое име да предложи увеличаването на пенсионната възраст с 1 година от 2012. Дечев е категоричен, че тази промяна в никакъв случай не може да бъде третирана като консултирана с партньорите в НСТС.

  Г-н Теодор Дечев взриви днешната среща, категоричен бе Пламен Димитров, президент на КНСБ. След неговото изказване стигнахме до извода, че няма какво да правим на тази среща, допълни той. Нямаше дискусия, подчерта Димитров. Синдикатите казаха, че още в началото са обяснили, че днешната среща не е заседание на НСТС. КНСБ предложили конкретни стъпки за възстановяване на тристранния диалог.

  Пламен Димитров заподозря представителите на ССИ, че умишлено искали да провалят днешната среща. Синдикатите искат да се промени правилника на НС така, че депутати да не могат да правят промени в закони от трудово-осигурително естество, без предварително тези идея да са обсъдени в НСТС.

  КНСБ иска и създаване на тристранен секретариат към съвета, който да осъществява връзката между отделните отраслови и браншови съвети.

  Пламен Димитров каза още, че заради ССИ най-вероятно следващото заседание на НСТС ще бъде през декември - след второ четене на бюджета.

  Аднан Лидиянов от ССИ защити колегата си Дечев и подчерта, че Съюзът не приема обвиненията, че са провалили срещата. Дойдохме на срещата от уважение към премиера и социалните партньори, обясни той.
  Лидиянов предложил днешната среща да бъде открита от Огнян Донев, заместник-председател на НСТС.Според него експертите към МС не са обяснили на премиера Бойко Борисов как се свиква тристранен съвет.

  Днес имаше една другарска среща, не НСТС, категоричен бе Лидиянов. От ССИ защитиха финансовия министър Симеон Дянков, който направил единствения възможен бюджет за 2012, информира news.bg.
   

  Линк

 • Приключи тристранната среща при премиера, била нелегитимна


  Тристранната среща в Министерския съвет между синдикатите, работодателите и правителството, председателствана от премиера Бойко Борисов, приключи за по-малко от час, след като синдикатите напуснаха поради това, че Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) е незаконно свикан. Това обясниха техните представители, цитирани от агенция „Фокус".

  Президентът на КНСБ Пламен Димитров обясни: „Днес Тристранен съвет няма, не може и да има, по простата причина, че в закона има предварителни срокове, не е спазен законът и т.н. Дори и при извънредните заседания - три дни по-рано трябва да се определи дневният ред, да бъдат пратени поканите, няма как от вчера до днес да има дори и извънредно заседание".

  До председателството на срещата от премиера се стигна, след като в неделя двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа" обявиха, че напускат Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), защото не са съгласни с председателя му вицепремиера Симеон Дянков, който е „взривил" социалния диалог с предложенията си за пенсионна реформа.

  В Министерския съвет бяха дошли Евгени Душков, председател на Националния стачен комитет към КТ „Подкрепа", Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България, Димитър Бранков, заместник-председател на Българската стопанска камара, Цветан Симеонов, председател на БТПП и Огнян Донев, председател на КРИБ.

  „По никакъв начин не приемаме увеличението на пенсионната възраст и продължаваме организирането, подготовката и провеждането на 30 ноември на националното протестно шествие-демонстрация", президентът на КНСБ Пламен Димитров.

  По думите му, на срещата не се е стигнало до дискусия. „Договорихме се за нова среща, която трябва да бъде - заседание на НСТС, като преди това работни групи да внесат всички предложения, които има, за надграждане на националното споразумение за пенсионната система" каза Димитров.

  Според него, процедурата по приемането на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и процедурата по изменение на Кодекса за социално осигуряване, предвид нови идеи за пенсионната система, трябва да бъде разкъсана.

  „Тоест бюджетът за ДОО трябва да се приключи и да се приеме във вида, в който е предложен, без радикални промени и в това число промени на пенсионната възраст", добави Димитров.

  „Ако някой има някакви идеи, да ги коментира в тази работна група, да ги вкара в НСТС, да ги коментираме заедно и тогава да надградим националното споразумение с отделен закон за изменение и допълнение на Закона за КСО", посочи още той.

  По думите му, следваща среща на НСТС най-вероятно ще се проведе след националната стачка в началото на декември. Премиерът прие временно да изпълнява длъжността председател на НСТС, когато сме готови, каза президентът на КНСБ.

  „Ако това ще се счита за легитимен Тристранен съвет, ние не го считаме за такъв, защото той не може да бъде свикан по този начин". каза пред журналисти след срещата при премиера председателят на Националния стачен комитет Евгений Душков от КТ „Подкрепа".

  Според Душков, каквито и опити да се направят за обсъждане на пенсионна система и промяна на пенсионната система, синдикатите считат, че по този начин ще се направи опит да се използва законовият механизъм за консултиране на партньорите и да се вкара в парламента.

  „Категорично заявяваме няма да участваме в подобно намерение", заяви Душков. Това е било подкрепено и от Съюза за стопанска инициатива и е било обяснено със съответните правни аргументи, заявиха още синдикалистите.

  Линк

 • Помирителната среща на тристранната комисия при премиера се провали


  Председателят на Националния стачен комитет към КТ "Подкрепа" Е. Душков: Това беше опит за прокарване на пенсионната реформа

  Тристранната среща на правителството, синдикатите и работодателите, председателствана лично от премиера Бойко Борисов, приключи малко след като започна. Синдикатите напуснаха, защото се оказа, че Националният съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ е незаконно свикан.

  До този формат се стигна, след като в неделя КНСБ и КТ "Подкрепа" обявиха, че напускат Националния съвет за тристранно сътрудничество, защото не са съгласни с председателя му " вицепремиера Симеон Дянков, който е "взривил" социалния диалог с предложенията си за вдигане на пенсионната възраст и отпадането на класа за прослужено време.

  Борисов подкрепи исканите от Дянков промени, но го упрекна, че ги е съобщил прибързано. Самият финансов министър обаче не се съгласи с тази критика и коментира, че не само не е избързал, а дори се е забавил с пенсионната реформа.

  Въпреки съгласието на премиера да оглави преговорите се оказа, че на практика това не е истинско заседание на тристранката.

  “Поканени сме на тристранна среща, която беше уговорена завчера. Тристранен съвет няма, не може и да има, по простата причина, че в закона има предварителни срокове. Дори и при извънредните заседания три дни по-рано трябва да се определи дневният ред, да бъдат пратени поканите”, заяви още на влизане президентът на КНСБ Пламен Димитров, като уточни, че искат премиерът да председателства НСТС временно, докато се върне доверието.

  Малко по-късно синдикатите напуснаха и заявиха, че отхвърлят опитите проведената тристранна среща да се счита за легитимно заседание на НСТС.

  На срещата в Министерски съвет дойдоха и представители на работодателските организации - председателят на КРИБ Огнян Донев, Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал, Димитър Бранков, заместник-председател на БСК, и Цветан Симеонов, председател на БТПП.

  Казахме на Бойко Борисов, че не считаме това за легитимен тристранен съвет, тъй като той не може да бъде свикан по този начин. Това коментира председателят на Националния стачен комитет Евгени Душков от КТ “Подкрепа”, след като напусна тристранната среща при премиера Бойко Борисов. Според Душков вчерашната среща е била опит да се използва законовия механизъм за консултиране на партньорите, за да се вкарат промените в пенсионната система в парламента. По думите му, някой от представителите на работодателските организации са разполагали с готови материали за обсъждане.

  “Заявихме на премиера, че сме готови да обсъждаме бъдещето на социалния диалог, а не конкретни елементи от него, тъй като социалната система е достатъчно сложна и отговорна и не може на парче днес да приемаме неща и после да ги променяме”, заяви Евгени Душков.

  Той беше категоричен, че е необходим широк дебат, ако е необходимо и с включване на организации извън НСТС, за да се изготви окончателен модел на пенсионната система, а не той да бъде приеман всяка година.

  Премиерът е приел позицията на синдикатите срещата да бъде прекратена и е изразил готовност за провеждането на легитимно заседание на НСТС под негово ръководство, когато има готовност за такива.

  “Напуснахме тъй като самият премиер накрая каза: “Добре, след като считате, че не може да се провежда легитимно заседание, няма какво да говорим. Когато моите хора са готови и вие сте готови и има какво да обсъждаме, за да не си губим времето, ме уведомете за датата и часа, аз ще дойда”, разказа Душков.

  Той потвърди, че националният протест на 30 ноември ще се проведе. Стачката в БДЖ, която започна вчера, не е била предмет на разговор. Борисов им казал само че уважава правото на всеки да стачкува.

  Линк

 • Осем минути продължи тристранната среща при премиера


  Тристранната среща в Министерския съвет между синдикатите, работодателите и правителството, председателствана от премиера Бойко Борисов, приключи за по-малко от осем минути след като синдикатите напуснаха поради това, че Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) е незаконно свикан.
  До председателството на срещата от премиера се стигна, след като в неделя двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа” обявиха, че напускат Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), защото не са съгласни с председателя му вицепремиера Симеон Дянков, който е „взривил” социалния диалог с предложенията си за пенсионна реформа.
  В Министерския съвет бяха дошли Евгени Душков, председател на Националния стачен комитет към КТ „Подкрепа”, Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България, Димитър Бранков, заместник-председател на Българската стопанска камара, Цветан Симеонов, председател на БТПП и Огнян Донев, председател на КРИБ.
  „По никакъв начин не приемаме увеличението на пенсионната възраст и продължаваме организирането, подготовката и провеждането на 30 ноември на националното протестно шествие-демонстрация”, президентът на КНСБ Пламен Димитров.
  По думите му, на срещата не се е стигнало до дискусия. „Договорихме се за нова среща, която трябва да бъде - заседание на НСТС, като преди това работни групи да внесат всички предложения, които има, за надграждане на националното споразумение за пенсионната система” каза Димитров.

  Линк

Назад