Назад

Драгомир Стойнев: Законопроект цели БТПП да не бъде национално представена


 • Депутатите приеха на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда


  София. Депутатите приеха на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Вносител на законопроекта е Министерски съвет. В доклада на Комисията по труда и социалната политика е записано, че Законопроектът предвижда предприятията, които осигуряват временна работа, да осъществяват своята дейност след регистрация в Агенцията по заетостта. Във връзка с това, се предлагат разпоредби в Закона за насърчаване на заетостта, с които се уреждат реда, условията и изискванията към предприятията, които осигуряват временна работа, както и казусите за прекратяване на дейността. Подробно е регламентирана и процедурата по регистрацията, задълженията на Агенцията по заетостта, която води публичен регистър на предприятията, които осигуряват временна работа. Законопроектът въвежда и съответни санкции при извършване на дейност по осигуряване на временна работа без регистрация, както и реда за осъществяване на контрол по спазване на трудовото законодателство от предприятията ползватели.

  На дискусията преди това депутатите коментираха, че има дискриминация спрямо БТПП. "Дискриминирате определена организация. Вкарвате излишен критерий, целево насочен към БТПП, да бъде извадена от НСТС организация, която по закон има определена функция". Това каза от парламентарната трибуна Румен Петков, депутат от Коалиция за България.
  „През последните 2 години имаме бум на чуждестранните инвестиции. С дискриминацията на БТПП, вие казвате на чуждестранните инвеститори – вие не сте желани в българската държава. Чрез тази стъпка, те няма да имат достъп до диалога.

  По този груб и вандалски начин - да бъдат ударени чуждестранните инвеститори. Ще влезете в историята като първото правителство, което целево обслужва една работодателска организация с твърде кратка история. Този текст е измислен, написан от някого, който има определен интерес”, заяви той.
  Емилия Масларова от Коалиция за България посочи, че тази директива беше много по-добре транспонирана в предишното правителство, отколкото сега. Нека да надграждаме, а не непрекъснато да се коментира - заяви тя.

  Относно текста, който касае глоба за работника депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова посочи, че трудовият договор е между работодателя и служителя и процесът е двустранен. „Вина имат и работникът, и работодателят – единият предлага, а другият се съгласява. Глобата, която се налага, има превантивен и дисциплиниращ характер. Ние вземаме пари от работника за 3 осигурителни и здравни вноски и те отиват за негова сметка. Това е борба със сивата икономика и смятам, че ще даде своя ефект”, каза тя.

  Депутатът от Коалиция за България Драгомир Стойнев попита: Кой създава партидата, как ще се ползва, защо да е на минимален осигурителен праг? „Когато има висока безработица, изборът за работодателя е толкова голям, че веднага се обръща към друг работник, ако един му откаже да работи без договор. Отиваме твърде далеч. В днешната ситуация на криза не може да се глобява работникът. По време на икономическа криза, в изключително тежка ситуация, не е нормално а наказваме работника. Работодателите са в основата на сивата икономика”, смята той.

  Михаил Миков, зам.-председател на ПГ на Коалиция за България припомни, че Кодексът на труда е закон, който основно трябва да защити работниците. „Цялата тази последователна политика е по-скоро грижа за работодателя, отколкото за работника. Това не е Кодекс на капитала. Постоянно вашето правителство мисли повече за защита на работодателите. Това се случва последователно. Работникът не е съвиновен. Това е крайно деструктивен подход”, смята той.

  Павел Шопов от „Атака” посочи, че за първи път в законодателството на България се вменява вина на работника и служителя.
  Радостина ГЕОРГИЕВА

  Линк

 • По-ситното сито за работодатели одобрено от НС


  Парламентът одобри на първо четене по-строгите критерии за национално представителство на работодателските и синдикалните организации. За първите вече ще се искат 100 000 наети на трудов договор, а за вторите - 75 000.

  В кодекса се записва текст, който изключва в тристранката да участват организации, които изпълняват държавни функции, възложени със закон. Червени депутати коментираха, че това е удар срещу БТПП, но вносителите защитиха тезата, че не може членска маса да се прави насила заради услуги, които само организацията предлага по закон. Проблемът е, че АТА карнетите, както и някои сертификати се издават само от БТПП, като за това тя е оторизирана от държавата. Така фирмите стават нейни членове, за да ползват тези услуги, което е изтъкнато и от Еврокомисията като дефект на социалния ни диалог.

  За първи път всяка фирма при преброяването ще трябва да посочи само една работодателска организация, която да я представлява. Това бе идея на КРИБ, като целта е да се избегне двойното членство по комерсиални причини и на масата социалните преговори да останат само истински работодатели.

  С поправките в Кодекса на труда се дава и старт на агенциите за временна работа, които ще могат да предлагат на фирми персонал под наем. Специална евродиректива ни задължи да ги въведем, като срокът за това изтича на 5 декември.

  "Те ще дадат повече възможности за гъвкавост и ще намалят безработицата", изтъква по време на дебата социалният министър Тотю Младенов.

  Агенциите за временна работа обаче ще могат да предоставят персонал само за определена работа или за определено време, за да не се стига до верижни временни договори и загуба на социални права.

  Занапред шефът няма да има право да уволнява работници, навършили пенсионна възраст. Изключение ще се прави само за държавните служители в администрацията, които ще бъдат автоматично освобождавани, както и досега.

  Дебат в залата предизвика и глобата за работника, който приеме да работи на черно. В крайна сметка обаче бе одобрен като дисциплинираща мярка.

  ЛИЛИ БОГДАНОВА

  Линк

 • БТПП е на път да изпадне от тристранката


  Българската търговско-промишлена палата (БТПП) изненадващо може да се окаже изключена от Тристранния съвет, тъй като не отговаря на всички нови изисквания за представителност на работодателските организации. Критериите, които са част от промените в Кодекса на труда, бяха гласувани на първо четене в парламента в четвъртък.

  Един от тях е организацията да не извършва дейности, които са й възложени със закон. БТПП обаче издава т.нар. АТА карнети - митнически документи за временен внос и износ, както и някои сертификати.

  Умисъл или недоглеждане

  Този "странен" текст предизвика възражения от страна на БСП, която заподозря ГЕРБ в умишлен опит да извади организацията от тристранния съвет. "Това е дискриминационен критерий, насочен целево срещу БТПП, който казва, че тя е нежелана в тристранния диалог", заяви Румен Петков от левицата.

  От самата организация обаче не бяха така крайни и обясниха пред "Капитал Daily", че са изненадани, но възприемат текста като недомислица, която очакват да бъде отстранена преди второто четене на законопроекта. От БТПП са изпратили до министерския съвет и Народното събрание запитване кой е предложил текста и с каква цел, но не са получили отговор. "Никой не знае кой е авторът ", коментираха от палатата.

  Пълно игнориране

  От БТПП обясниха още, че повечето предложения, които са направили в предварителния диалог по промените на кодекса, не са били взети под внимание. Сред тях са били например в представителните организации да не участват синдикати или държавни представители, както и да не ползват държавно финансиране.

  Тези предложения са били съгласувани и с Международната работодателска организация. "Те не намериха място в промените, а вместо това се появи този странен текст, който ни изважда от тристранния съвет", заявиха от БТПП.

  Линк

 • Променят закон в полза на КРИБ и Огнян Донев


  Румен Петков: Обслужва се точно определени интереси

  Има вероятност най-старата работодателска организация - БТПП да отпадне като партньор на правителството и синдикатите. Това ще стане, ако парламента одобри окончателно промените в Кодекса на труда, които бяха гласувани на първо четене. Критериите за Национално представителство в социалния диалог са написани така, че да обслужат целенасочено интереса само на една работодателска организация, категоричен е депутатът от БСП Румен Петков.

  Скандалните промени в Кодекса на труда ограничават правото на българската търговско промишлена палата да участва в Съвета за тристранно сътрудничество, скочи опозицията. Тя е най-старата организацията и като й отнемете правото да е национално представителна, ще бъдат изгонени редица чуждестранни инвеститори, предупреди управляващите Румен Петков. Според него този текст в Кодекса на труда стои като кръпка и очевидно е писан, за да обслужи точно определени интереси.

  Става ясно, че текстът обслужва интереса на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, чийто председател в момента е собственикът на "Софарма" Огнян Донев. Той наследи председателския пост на организацията от Иво Поркопиев. ТV7 научи, че точно тези промени в Kодекса на труда са внесени от Финансовото министерство.

  Опозицията реагира остро и на поправките, които създават солидарна отговорност на работодателя и служителя, ако работят в сивия сектор. Глобата за работник, който не сигнализира, че е без трудов договор ще е размера на осигуровките му за три месеца.

  Линк

 • Драгомир Стойнев: Законопроект цели БТПП да не бъде национално представена


  София. В Законопроекта за изменение и допънение на Кодекса на труда, има конкретен, целенасочен удар - БТПП да не бъде национално представена. Това каза от парламентарната трибуна председателят на парламентарната Комисия по труда и социалната политика и депутат от Коалиция за България Драгомир Стойнев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Що се касае до работодателите, в закона е записано - да не извършват дейности, изрично възложени със закон и нормативен акт. Тук има конкретен, целенасочен удар - БТПП да не бъде национално представена. Г-н министър, трябва да дадете отговор - защо и под въздействието на коя организация, е написан този текст. Тук се цели конкретна организация. Вие искате в националното представителство да има само избран кръг, близки до правителството. Не разбирам защо БТПП трябва да бъде отстранена от националния диалог”, каза Стойнев като се обърна към министър Тотю Младенов.

  Законът обхваща и критериите за представителност и според Стойнев - при тази безработица, не са оптимални критериите за представителност – за синдикатите 75 000 членове. При разрастваща се безработица, надали синдикатите ще успеят да съберат толкова членове. Ролята на министъра на труда и социалната политика ще бъде ключова, смята той.

  „Другото, което ще подкрепим, е за Агенцията за временна работа. Съгласен съм, че ще има по-голяма гъвкавост на пазара на труда, директивата трябва да бъде транспонирана до 5. 12. 2011 г. Две години вие си губите времето и един изключително важен законопроект го представяте на народните представители в последния момент. Няма основателна причина толкова много да бъде забавен този процес”, посочи той.
  Има много други важни промени, които се правят с Кодекса на труда. „За мен лично е скандално, че ще осигурим - работникът да бъде глобяван с основанието, че трябва да се борим със сивата икономика. Всички ли контролни механизми са изчерпани, за да стигнем до работника, който трябва да бъде глобяван? Къде са контролните функции на държавата? Вие много лесно намалихте глобата на работодателите – направихте праг от 1500 до 15 000 лв. Вижте каква е ситуацията в страната – за 2011-а спрямо 2009 г. - загуба на над 350 000 работни места, заетите са намалели с 262 000 души, коефициентът на заетост е минус 3.2 пункта. Синдикати и работодатели си признават, че безработицата е 15%. Трябва да си гледаме нашето законодателство и нашия пазар на труда. Все повече намалява защитата на работниците и това е целенасочено. Начинът, по който сте определили глобите, е скандален. Работникът не е виновен за сивата икономика, г-н министър, виновен е работодателят”, заяви Драгомир Стойнев.

  По думите му – човек, който навърши възраст за пенсиониране, вече не може да бъде освобождаван от работа единствено в частния сектор. „Досега съществуваше възможност и сега в частния сектор това се премахна, а остана в държавната администрация. Има неравнопоставеност между хората, които работят в частния сектор и хората, които работят в държавната администрация. Няма нищо общо между работата на младите хора и на старите хора. Ако ще се правят промени, нека да не създаваме хаос. Правете промени във всички сфери, а не половинчати. Коалиция за България ще се въздържи по този законопроект”, бе категоричен Драгомир Стойнев.
  Радостина ГЕОРГИЕВА

  Линк

Назад