Назад

Какво да очакваме от предстоящия българо-китайски икономически форум


 • Големите надежди за инвестиции от Китай  Градски комплекс за 1.6-1.7 млрд. евро, китайски ресторант от 100 кв. м, поне един завод за соларни панели, няколко проекта в селското стопанство – за отглеждане на крави, ориз, бубарство, производство на мляко и технически култури, инвестиции в недвижими имоти и строителство, дистрибуция на българско вино... Това може да е резултатът "максимум" от Българо-китайския бизнес форум, който се проведе днес в София със сътрудничеството на Българската-търговско промишлена палата (БТПП).

  Делегация от 26 човека от 12 фирми и две изследователски организации от автономния регион Вътрешна Монголия дойдоха на място, за да проучат възможностите за инвестиции и търговия с България. И за разлика от май, когато посещението на подобна делегация от Китай не предизвика интерес от страна на българските предприемачи и китайските бизнесмени бяха принудени да провеждат не българо-китайски, а просто китайски форум в България, сега интересът беше значителен.

  Поне към 60 човека от българска страна присъстваха на откриването на форума и после се редяха на опашки, за да си поговорят с някой от представителите на китайските компании. След месеци ще си проличи обаче дали посещението на делегацията е довело до някакви конкретни проекти или само до няколко снимки за спомен и размяна на сувенири и диплянки.

  Китайски квартал в България

  "Консорциум от 10 китайски фирми искат да изградят голям градски комплекс в България или Унгария, може и на двете места, а в крайна сметка може и на нито едно от двете. Всичко зависи от резултатите от проучванията им и срещите, които започват днес", коментира за capital.bg Ли Юецин, председател на Федерацията на индустрията и търговията на столицата на Вътрешна Монголия Хух-хото. Той обяснява, че компаниите имат нужда от български партньор, който да им осигури терен за реализацията на проекта. Концепцията е в рамките на комплекса да има жилищни и търговски сгради, ресторанти, поща, обществена пералня, басейн и др. услуги, свързани с ежедневните нужни на бъдещите му обитатели.

  "Смятаме, че в този формат има перспектива. По света апартаментите в такива комплекси са дори по-скъпи от луксозните вили", казва Юецин. Според него, ако преговорите се окажат успешни, в най-добрия случай ще са нужни около година за допълнителни проучвателни дейности и между 2 и 3 за самото строителство.

  Намирането на големи, комасирани терени обаче е едно от предизвикателствата не само за тази, а и за други инвестиции от Китай. През лятото директорът на БАИ Борислав Стефанов заяви, че има няколко големи проекта в земеделието свързани с китайски компании, но основният проблем пред по-сериозните инвестиции в тази сфера са малките парцели.

  Китайско, ама от България

  Един от другите конкретни проекти, с които идва китайската делегация, е този на компанията Hohot Goddess Catering&Entertainment Co. Фирмата работи в сферата на хотелиерството и ресторантьорството и управлява 9 хотела. Тя иска да отвори ресторант от 100 кв. м в голям български град и в момента проучва къде и при какви условия ще е най-изгодно.

  Две от компаниите – Baotou Shansheung New Energy Co. Inner Mongolia Shenzhou Silicon Industry Co. пък проявяват интерес към развитието на производство на соларни панели в България и изграждането на фотоволтаичен парк в страната.

  Института по животновъдство и зърнопроизводство пък търси сътрудничество със сродна организация от България за отглеждането на ориз, бубарство и проучвателни дейности в био животновъдството.

  Китайският производител на млечни продукти Yili Group пък се интересува от възможностите за сътрудничество при отглеждането на млечни крави и производството на млечни продукти. Някои от компаниите се интересуват и от възможностите да обработват земя в България или покупка и управление на имоти, строителство.


  Линк

 • Какво да очакваме от предстоящия българо-китайски икономически форум  Габриела Димитрова в сутрешния блок на Bulgaria On Air.

  Как изглежда страната ни в очите на китайските инвестотори, вижте от разговора в студиото.


  Линк

Назад