Назад

Цветан Симеонов: Търпим загуби заради блокадата, но за Гърция загубите ще са по-големи


 • Цветан Симеонов: Търпим загуби заради блокадата, но за Гърция загубите ще са по-големи

  София. Търпим загуби заради блокадата на границата, но за Гърция загубите ще са по-големи. Това каза за   Агенция „Фокус” Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата. 

  По две линии са загубите, които понася бизнесът - търговци в България не могат да получават доставките за магазините си, а от друга страна български производители не могат да пласират стоките си за своите клиенти в Гърция и Италия. 

  Действително понасяме съществени загуби заради тази „блокада”, но най-големите загуби очевидно остават за Гърция. България представлява главната сухопътна връзка на южната ни съседка към Европейския съюз. А Гърция, макар и наистина голям пазар, не изчерпва всички пътища на търговията ни с Европа, която както знаем е над 60% от общия ни износ, посочи той.

  БТПП настоява да се потърсят правата на българските производители с помощта на правителството, тъй като не е допустимо страна членка на ЕС да не може да въдвори ред по пътищата си за толкова дълго време. 

  Естествено, и нашите членове търпят загуби от блокадата на гръцката граница. Българската търговско – промишлена палата незабавно реагира на този проблем, като на водещо място на сайта на БТПП бе публикувана връзка към горещата линия, към която се подават сигналите за претърпени щети. Още повече, за да не губим допълнително време, веднага предаваме информацията, която постъпва при нас, към Кризисния щаб или ги съветваме да я пращат незабавно и директно там за обобщаване, каза той.

  В момента е рано да се дават точни цифри и прогнози за общите загуби. 

  Според Симеонов, самите фирми надали могат все още да оценят щетите, които понасят. 

  В БТПП има постъпили официални писма от членове, в които те молят протестът им да бъде предаден към компетентните органи. 

  Конкретна фирма информира БТПП, че само лихвите поради закъснението възлизат на 1000 евро дневно, а загубата под формата на нереализирани печалби вероятно ще е далеч по-голяма.   

  Веселина ЙОРДАНОВА

  Линк

Назад