Назад

България ще строи високотехнологичен парк


 • България ще строи високотехнологичен парк


   

  В България ще бъде изграден високотехнологичен парк, в който ще се развиват иновативни производства. Това съобщи министърът по усвояването на средствата от ЕС Томислав Дончев на форума „Индустрия и иновации“, който се проведе на 17 и 18 ноември в София. За реализацията на проекта са заделени 50 млн. евро. Идеята е паркът да събере на едно място български и чуждестранни високотехнологични компании.
  Страната ни е на последно място в ЕС и на 96-та позиция в класацията на Световния икономически форум по индекс на иновации. Предприятията в страната не инвестират достатъчно средства в нови технологии и имат ниска патентна активност. Държавата ни изнася много малко технологични продукти в сравнение със средното ниво в световен мащаб. Много планове за внедряването на нови технологии и идеи остават нереализирани, коментираха експертите на форума.
  Интелигентният растеж предполага микс от политики, като добра данъчна среда, качество на администрацията, на инфраструктурата, на работната сила, липса на корупционен натиск, имидж на страната, политическа и финансова стабилност. Много е важно по какъв начин всички те се координират и синхронизират“, обясни министър Дончев. Според него седемте оперативни програми са една от възможностите на страната ни да стимулира развитието на иновациите. По думите му през следващия програмен период България ще получи 4.5 млрд. лв., които ще бъдат разпределени във всички сектори, а това ще стимулира и иновациите.
  Нов съвет по иновации ще бъде създаден към Българската търговско-промишлена палата (БТПП), съобщи председателят й Цветан Симеонов. Съветът ще предоставя консултации на фирмите за схемите, по които могат да финансират иновативните си проекти.
  Новият орган ще изработва стратегии и нормативни документи, свързани с иновациите, научно-приложните и инженеринговите разработки. В съвета ще участват експерти от научните центрове в страната, сред които и БАН. „Науката най-после ще смени подхода си към бизнеса и ще започне да пита фирмите от какви научни разработки имат нужда, тъй като досега беше обратното“, обясни Симеонов. Към БТПП вече е създаден и Център за иновации и евроинтеграция, който подпомага връзките между българските фирми и партньорите им от Европа.

  Линк

Назад