Назад

Родители могат да договарят работния си ден, бизнесът твърди, че няма да ги рекетира


 • Родители могат да договарят работния си ден, бизнесът твърди, че няма да ги рекетира


   

  Родителите могат да поискат да работят по-малко часове след приключване на платеното майчинство, гласи промяна в Кодекса на труда, която правителството прие. Работодателите са длъжни да се съобразят с подобно желание на майките, за да имат повече време за децата си.
  Промяната в Кодекса на труда доста ще улесни родителите, защото след като децата им навършат 2 години и майките тръгнат със сигурност на работа, могат да поискат работния им ден да бъде по-кратък, или да бъде със същата дължина, но да започва и завърша по различно време.
  След като се върне от отпуск за отглеждане на дете до 2 години, майката може да поиска промяна в работния график. Целта е да съвместява по-добре професионалния и личния живот.
  С промените в Кодекса на труда, майката ще има възможност да поиска да работи по-малко, или да започва по-късно работа, за да води детето си на детска градина. Може да поиска и повече почивки.
  Работодателят може обаче и да не се съобрази с това желание тъй като е възможно това да не е в интерес на нуждите на работата и на производствения процес, но във всички случаи той е длъжен да разгледа молба от такъв тип.
  Работодателят и служителят се договарят по взаимно съгласие колко време да продължи променения график. Законът не поставя ограничение. В случай, че се мине на непълен работен ден, заплатата също ще намалее.
  Работодателите уверяват, че няма да използват възможността за злоупотреби. Цветан Симеонов, председател на БТПП, каза, че не вярва това да даде основание за отклонение от трудовото законодателство.

  Линк

Назад