Назад

Майките на деца, навършили 2 години, могат да работят по-малко


 • Майките на деца, навършили 2 години, могат да работят по-малко
  След приключване на майчинството, родителите могат да поискат да работят по-малко часове. Това гласи промяна в Кодекса на труда, която правителството прие. Работодателите са длъжни да се съобразят с подобно желание на майките, за да имат повече време за децата си.
  Децата, чийто родители са заети, посещават детска ясла. Промяната в Кодекса на труда доста ще улесни родителите, защото след като децата им навършат 2 години и майките тръгнат със сигурност на работа, могат да поискат работния им ден да бъде по-кратък, или да бъде със същата дължина , да започва и завърша по различно време.
  Промените ще се отразят и върху заплатата. След като се върне от отпуск за отглеждане на дете до 2 години, майката може да поиска промяна в работния график. Целта е да съвместява по-добре професионалния и личния живот.
  С промените в Кодекса на труда, майката ще има възможност да поиска да работи по-малко, или да започва по-късно работа, за да води детето си на детска градина. Може да поиска и повече почивки.
  Работодателят може обаче и да не се съобрази с това желание тъй като е възможно това да не е в интерес на нуждите на работата и на производствения процес, но във всички случаи той е длъжен да разгледа тази молба, обясни Лариса Тодорова, МТСП.
  Работодателят и служителят се договарят по взаимно съгласие колко време да продължи промененият график. Законът не поставя ограничение. В случай, че се мине на непълен работен ден, заплатата също ще намалее.
  Работодателите уверяват, че няма да използват възможността за злоупотреби например сключване на фиктивни договори на 4 часа. Цветан Симеонов, председател на БТПП, каза, че не вярва това да даде основание за отклонение от трудовото законодателство.
  В Кодекса на труда се направи и още една промяна, която касае родителите - ще могат да си прехвърлят един на друг до 5 месеца от неплатения годишен отпуск за отглеждане на дете от 2 до 8 години. Досега такава възможност нямаше и ако дните не се ползваха, горяха.


  Линк

Назад