Назад

Бизнесът ще се върне в тристранката, ако преговорите за пенсионни вноски започнат отначало


 • Бизнесът ще се върне в тристранката, ако преговорите за пенсионни вноски започнат отначало

  Според БТПП 96% от работодателите отхвърлят намерението вноската да бъде увеличена

  Работодателите искат преговорите за пенсионните вноски да започнат отначало, за да се върнат в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НТС), съобщи „Дарик“. Това съобщи председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов. Проучване на БТПП е показало, че 96% от работодателите отхвърлят намерението на правителството за ръст на осигурителните вноски. Симеонов не приема увеличението на вноските, независимо дали е с 3% или по-малко. Като довод за позицията си той посочи, че това ще доведе до намаляване на заплати и преминаване на фирми в сивия сектор.

  Председателят на БТПП разкритикува правителството и за подписаното споразумение с Българския лекарски съюз, защото налива пари в една нереформирана система. „Неприемливо е това да става на двустранна основа в пълно нарушение на всички разпоредби на Кодекса на труда, на уредбата на националния съвет за тристранно сътрудничество и на принципите на демократичното общество, които даже да ги нямаше разпоредбите в закона, са достатъчно важни за една функционираща пазарна икономика. Не зная кой и как е водил преговорите, но това, което е публикувано в сайта, в никакъв случай не може да се нарече споразумение. Това е щедра готовност за разпореждане с парите на данъкоплатеца, изпращайки ги към една нереформирана система. Никой в България, включително и работодателите, няма да има нищо против още не толкова, колкото са обещани, двойно и тройно да се налеят там, но трябва да има някакъв ефект от харченето на тези пари", каза Симеонов.

  По думите му поне 200-300 млн. лв. могат да влязат в бюджета след приватизация на миноритарни държавни дялове през борсата. Това бе една от мерките срещу кризата, набелязани от тристранката през пролетта.


  Линк

Назад