Назад

Малките и средни предприятия са най-активни в търсене на бизнес партньорства в добруджански регион, според специалист


 • Ще помагат на кооперирането между български и румънски фирми


   

  Два центъра за икономическо коопериране започват работа в Добрич и Констанца. Те са създадени по трансграничен проект на стойност 815 253 евро, от които 105 000 са финансиране от правителствата на България и Румъния, 18 000 са собствен принос на изпълнителите - Търговско-промишлените палати в двата града, останалото е от Европейския фонд за развитие. Усвоени са 87% от договореното, проектът продължи 18 месеца.
  Центровете, които се намират в двете палати, ще оказват помощ на предприемачи, поясни по време на откриването на офиса в Добрич ръководителят на проекта и секретар на ТПП в града Герман Германов. Там ще бъде обменяна непрекъснато информация за законодателни промени в двете държави, за панаири и изложения, ще се подпомагат преговори и срещи между фирми. На година ще се организират минимум две общи събития. Вече се създава смесена българо-румънска компания, която уточнява предмета на дейност и изготвя документите си, съобщи Татяна Гичева от палатата в Добрич.
  По проекта е проведено и обучение в предприемачество на 21 безработни млади хора, от които 12 жени, информира още Германов. 18 от тях са българи и 3-ма румънци, тъй като 9-месечния курс се е водел в Добрич. Те са имали практически изпит и да създали своя фирма. Пет от тях вече са намерили работа, като двама - в централата на АйБиЕм в Чехия.
  40 български и 40 румънски фирми са взели участие в четири панаира - екоизложение в София, за облекло и обувки в Констанца, "Селското стопанство и всичко за него" в Добрич и техническия панаир в Пловдив. Участието им е било осигурено по проекта. 50 от тях са провели срещи за коопериране.
  В Добрич и Констанца са създадени и два консорциума, които ще проучват нуждата от нови услуги в двете области и ще работят ежедневно с бизнеса, като ще дават консултации и на място. По проекта са изработени електронен каталог на всички фирми, участвали в изложенията, уебстраница - и двете на български, румънски и английски език, както и документален филм.
  Според изп.директор на Търговската палата в Констанца Йон Джуганару, след 20 години трансгранично сътрудничество в Добруджа са създадени 3 клъстера в секторите земеделие, туризъм и нови технологии. И от двете институции се обединяват в мнението, че най-важното в дейността им е представянето на регион Добруджа като единна дестинация, и постепенното отпадане на границата между държавите.

  Линк

 • Малките и средни предприятия са най-активни в търсене на бизнес партньорства в добруджански регион, според специалист


   


  Добрич. В търсенето и осъществяването на бизнес партньорства най-активни се оказват през последните години малките и средни предприятия в пограничния добруджански регион Добрич-Констанца. Това заяви Герман Германов, ръководител на проект за трансгранично сътрудничество в сферата на икономиката, предаде кореспондентът на Радио “Фокус” – Варна. Германов коментира, че процесът е съвсем естествен, защото именно този вид фирми съставляват гръбнака на икономиката. Големите компании имат съответно и по-големи възможности за самостоятелни участия в търговски изложения, за намиране на бизнес партньори, докато при по-малките фирми ограничените ресурси налагат необходимостта да се помага, за да се развива успешна дейност в условия на конкуренция. "Тези, на които трябва да се подаде ръка, са малките и средни предприятия”, заяви Германов и допълни, че в рамките на създаването на Центрове за икономическо коопериране в пограничния район Добрич-Констанца именно малките и средни предприятия в най-пълна степен са се възползвали от възможностите, които се предлагат в центровете. Във време на тежка икономическа криза подобни центрове дават възможност на малките бизнес единици за участие в панаири и изложения, на които самостоятелно едва ли бихе могли да се явяват, подчерта Герман Германов. Според него това е добрият модел за създаване на бизнес контакти и партньорства. В рамките на българския и румънски центрове, както и на създадените паралелно консорциуми (BU.RO.COOP) ще се подпомагат директните бизнес контакти в пограничния добруджански район, като към това се добавя и дейност, насочена към намиране и представяне на фирмите на пазари, извън двете съседни области, т.е. на трети пазари. Интересът към икономическо коопериране е както от страна на фирми, развиващи услуги, така и от страна на производители, показва досегашната практика. 

  Линк

Назад